Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Sluneční alergie: Jak na ni?

Dívky s fototypem I jsou častou obětí alergie na slunce (zdroj: SXC)
Dívky s fototypem I jsou častou obětí alergie na slunce (zdroj: SXC)

V posledních letech to na vlastní kůži zažívá čím dál víc lidí. Divná svědivá vyrážka, se kterou jsme se dřív nesetkávali – alergie na slunce. Znepříjemní nám život při prvních slunečních paprscích, kterým se tak rádi vystavíme, nebo při příjezdu na dovolenou.

Proč nám slunce ubližuje?

Je to jednoduché. Souvisí to se zvýšenou sluneční aktivitou a výrazným oslabením ozonové vrstvy. Právě díky ní je slunce mnohem agresivnější než dřív. A nám nezbývá, než se tomu přizpůsobit. Bohužel se to dávno netýká jen exotických a přímořských krajů, se solárním ekzémem se už běžně setkáváme i u nás.

Kdy si dávat pozor

Pozor bychom si měli dávat na první jarní sluneční paprsky, které bývají opravdu hodně zrádné. Po dlouhé zimě jsme na sluníčko tak natěšení, že se mu dychtivě vystavujeme… a pak se nestačíme divit. Intenzita slunečního záření je značná i přes to, že není velké teplo.

Dalším zlomovým bodem bývá příjezd na dovolenou, ať už se jedná o přímořské oblasti nebo hory. Tady na nás slunce zaútočí plnou silou.

Dá se říct, že problém nastává tehdy, vystavíme-li se nezvyklé dávce slunečního záření. Je  to stejné jako s otužováním, vždy bychom měli postupovat opatrně a postupně tak, aby si tělo mohlo zvyknout.

Jak vzniká a jak vypadá sluneční alergie?

Pro nejrozšířenější reakci na slunce existuje několik výrazů: sluneční alergie, solární ekzém či odborně polymorfní světelná erupce. Je způsobena zatím neznámým alergenem, který v těle vzniká vlivem UV záření. Vyrážka se typicky objevuje do několika hodin po slunění na těch místech, která nebyla přikryta oděvem. Nejčastěji na krku, v dekoltu a na rukou.

Vyrážka má nejčastěji podobu svědivého až bolestivého zarudnutí a mokvavých pupínků slívajících se do větších map. Slovo „polymorfní“ znamená mnohotvárná – u každého pacienta totiž může vypadat trošku jinak. Od jemných teček podobných kopřivce, přes červené pupínky až po mokvající puchýřky.

 

Polymorfní světelná vyrážka (zdroj: University of Florida)
Polymorfní světelná vyrážka (zdroj: University of Florida)

Prevence sluneční alergie – co dělat, aby vůbec nevznikla

Alergii na slunce můžeme v některých případech předejít. Víme, jak na to. Opravdu velmi důležité je postupné zvykání, tedy i pozvolné zvyšování délky pobytu na slunci.

Kvalitní opalovací přípravky tvoří základ prevence slunečních alergií.

Obecně platí, že bychom měli vždy používat přípravky s vysokým ochranným faktorem.

Existují i přípravky speciálně pro prevenci sluneční alergie. Doporučit můžeme např. Eucerin – Ochranný krémový gel proti sluneční alergii. Existuje ve dvou faktorech – 50 a 25. Dále jsou to přípravky Daylong – Kids 50 a Extreme 50+ a další.

Pokud vás navíc trápí ekzém nebo k němu máte sklony, dávejte přednost hypoalergenním přípravkům. Osvědčené jsou ty na bázi fyzikálních filtrů (neobsahují ty chemické) Avene – minerální mléko SPF 50+, Photoderm Mineral SPF 50 od Biodermy či Eucerin - dětské opalovací mléko s ochrannými mikropigmenty.

Přípravek by si měl umět poradit jak s UVB, tak s UVA zářením. Na pokožku je třeba nanášet doporučené množství, aby byla filtrace dostatečná.

Při opalování dětské pokožky dáváme velký pozor. Krém s vysokým faktorem, klobouček a sluneční brýle jsou základ, bez kterého bychom je neměli pouštět ven.

Někteří výrobci nabízejí speciální řadu přípravků pro sluneční alergiky
Někteří výrobci nabízejí speciální řadu přípravků pro sluneční alergiky
Pozitivní výsledky může mít také užívání beta-karotenu, lykopenu a vitamínů E a C. Jedná se o antioxidanty, které částečně chrání pokožku před negativními vlivy záření.

Solárium jako zvykání si na slunce doporučit nemůžeme, rizika jsou větší než přínosy. Určitý pozitivní dopad může mít preventivní, „otužovací“ světelná kúra pomocí UV lampy. Pomáhá některým pacientům, které sluneční alergie trápí každý rok, a probíhá pod dohledem lékaře.

Co nám pomůže, když se alergie na slunce objeví

Druhý den na dovolené, užíváme si, je nám báječně a najednou je to tady: navečer to začne a za pár hodin máme slité mokvavé mapy na půlce těla.

1. Celkové antihistaminikum (v tabletách či pro děti ideálně ve formě sirupu či kapek např. Claritine, Zyrtec) volně prodejné v lékárně, případně předepsané od lékaře. Zklidní alergickou reakci. Bereme je, dokud vyrážka nezmizí.

2. Pokud vyrážka mokvá, pomůže tekutý nebo obyčejný dětský pudr. Pozor, neměl by být parfemovaný, aby nedráždil.

3. Jakmile vyrážka zaschne, pokožku promazáváme. Vyzkoušený je např. Bepanthen, který pokožku zklidní. Zároveň se snažíme předcházet vysoušení pokožky (mýdlo, chlor apod.).

4. Koupání v moři. Těžko si ho odpustit, bude to štípat. Pokud na pláži nejsou sprchy, nezapomeňte si láhev vody se „sladkou“ vodou.

5. S dalším opalováním opatrně. Zkuste si postižená místa co nejvíc chránit před sluncem. Ideálně lehká košile či tunika z přírodního materiálu.

6. Opalovací přípravky. Pozor na opalovací přípravky, zvláště ty s chemickými filtry, na mokvavou vyrážku je nemažeme. Když už, použijte ty s minerálními filtry – jsou šetrnější.

 

Byly pro vás informace v tomto článku užitečné? Máte vlastní návod, jak sluneční alergii zvládat? Co vám pomáhá? 

Související články

Sluneční alergie
Slunce ano, pigmentové skvrny ne!
Na sluníčko s dvojí silou

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Opalovací přípravky Sluneční alergie

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 4 dny