Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Jak se vyhnout zvířecím alergenům

Kočky jsou doslova továrnami na alergeny – ke smůle všech alergiků (foto: SXC)
Kočky jsou doslova továrnami na alergeny – ke smůle všech alergiků (foto: SXC)

Člověk, který trpí alergií na některé ze zvířat, se musí vyhýbat vdechování jeho alergenů i jejich kontaktu se svou pokožkou. Jinak se jeho alergie může zhoršovat.

Pro zdraví alergika je nejlepším řešením přestat se stýkat se zvířetem, na které je alergický. Zvířátko je možné věnovat příbuzným nebo známým, aby ho mohli ostatní členové rodiny navštěvovat. To ale vůbec není jednoduché. Pro spoustu lidí, zvláště dětí, je ztráta milovaného tvora daleko větším problémem než alergie na něj. Jak postupovat, aby byly problémy co nejmenší?

Udržovat čistý vzduch

Zvířecí alergeny jsou většinou lehké a dlouho se drží ve vzduchu. Proto mezi nejúčinnější opatření patří čističky vzduchu. Ventilátor čističky prohání znečištěný vzduch několika různými filtry, čímž zachytí bezmála 100 % všech vzdušných nečistot.

Některá zvířata jsou také zdrojem specifického pachu. I s tím si většina čističek vzduchu poradí. Častou výbavou je totiž protipachový filtr, obvykle na bázi aktivního uhlí.

 

Vzduch v domácnosti se zvířecími mazlíčky pročistíte kvalitní čističkou vzduchu
Vzduch v domácnosti se zvířecími mazlíčky pročistíte kvalitní čističkou vzduchu

 

Základním kritériem při výběru čističky vzduchu je vzduchový výkon motoru. Tento výkon by měl odpovídat velikosti místnosti, ve které bude stroj používán. Pro potřeby alergiků by měla čistička 4krát za hodinu přefiltrovat veškerý vzduch v místnosti.

Tip: Jak správně vybírat čističku vzduchu, aby za rozumné peníze poskytla co nejlepší službu? To ví náš nákupní rádce.

Zajímavým doplňkem čističky vzduchu je sprej proti vzdušným alergenům. Dá se použít jako první pomoc v místnosti, ve které před příchodem alergika „řádilo“ nějaké zvířátko. Hodí se také v situacích, kdy alergik jako návštěva například přespává v místnosti kontaminované alergenem a nemůže si s sebou vzít čističku vzduchu.

Odstraňovat alergeny přímo ze zvířete

Je velmi vhodné pravidelně ošetřovat srst nebo peří zvířete speciálním čisticím přípravkem proti alergenům – Petal Cleanse. Přípravky tohoto typu připomínají kondicionér, avšak mají velkou schopnost neutralizovat alergeny. Zvířatům tyto přípravky neublíží, spíše naopak. Obsahují totiž látky, které hydratují pokožku a tím snižují uvolňování alergizujících šupinek kůže.  

 

Petal Cleanse se nanáší houbičkou nebo hadříkem přímo na zvíře
Petal Cleanse se nanáší houbičkou nebo hadříkem přímo na zvíře

 

Podle možností je vhodné zvíře pravidelně koupat (ponořením do vody), i když toto opatření působí jen několik dnů, než množství alergenů opět obnoví. U savců částečně pomáhá také vyčesávání odumřelých chlupů ze srsti. Čím více alergenů odstraníme hned u zdroje – tedy na zvířeti samotném – tím méně alergenů bude zvíře roznášet po bytě a tím méně práce budeme mít s jejich následným úklidem!

Častěji a důkladněji uklízet

Při úklidu alergenů je potřeba se zaměřit na místa, kde se zvíře nejvíce zdržuje. Většinou se v první řadě jedná o nějaký jeho pelíšek. Pokud se nedá prát, je potřeba jej pravidelně čistit, nejlépe za použití speciálního čisticího přípravku proti alergenům.

Lupy, sliny, pot, moč, kožní maz a další zdroje svých alergenů zvíře roznáší po celém bytě. Snažíme se proto doma omezit známé lapače nečistot – koberce, přehozy, závěsy apod. Zvláště ty, které nelze pravidelně prát. Při nákupu sedacích souprav upřednostňujeme ty nečalouněné, otíratelné. Pokud se lapačů prachu nemůžeme zbavit, alespoň z nich často a důkladně odstraňujeme alergeny spolehlivými čisticími prostředky.

Nedocenitelným pomocníkem v domácnosti alergika je výkonný vysavač s účinnou filtrací. Je potřeba dobře vybírat, protože ne všechny vysavače vysávají dostatečně. Vysavač musí dobře těsnit, aby vysáté nečistoty neunikaly skrz jeho konstrukci. Při alergii na zvířata se vyplatí pořídit model vybavený HEPA filtrem, který je schopen zachytit i velmi malé alergeny zvířat. Dále se hodí filtr s aktivním uhlím, který pohlcuje pachy. Se sbíráním chlupů z koberců zase pomůže turbokartáč.

Hladké podlahy a nábytek pravidelně otíráme vlhkým hadrem, abychom předcházeli víření alergenů a jejich vdechování.

Alergik by neměl být úklidu přítomen, aby nebyl vystaven zvýšenému množství alergenů. Jestliže to není možné, nasadíme mu obličejovou filtrační masku. Po úklidu dobře vyvětráme.

Nastavit jasná pravidla

Jestliže má v jedné domácnosti bydlet zvíře spolu s alergikem, který je na toto zvíře přecitlivělý, nesmí tady panovat anarchie. Každý by měl mít nějaký prostor vymezený jenom pro sebe.

Opatrní musíme být i při kontaktu s lidmi, kteří chovají zvíře, jehož alergeny nesnášíme. Mohou tyto alergeny roznášet na svém oblečení. Na zvířecí alergeny tak můžeme narazit i tam, kde žádné zvíře nikdy nebylo. Pokud nám hrozí kontakt se zvířecími alergeny například na návštěvě, předem si raději vezmeme předepsané léky.

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
Připravili jsme pro vás 7 důležitých argumentů, proč by mohla být čistička vzduchu prospěšná právě pro vás.
Astma
7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Atopický ekzém, je poměrně časté chronické kožní onemocnění, které postihuje dospělé i děti. Trpí jím až 20 % populace...
Alergie na lepek (mouku) Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Odkvetením travin pylová sezona nekončí. V srpnu a září jsou hlavními alergeny pelyněk a ambrozie. Jsou to plevelné byliny...
Alergie na pyl
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Alergenové vakcíny
„Dobrý den, pane doktore, mám alergickou rýmu a astma. Několik let chodím na alergologii a při poslední kontrole mi naše...
Alergenové vakcíny
Alergeny v domácnosti
Úprava domácího prostředí alergika patří vedle pravidelné spolupráce s ošetřujícím lékařem, k významným možnostem zlepšení...
Alergeny v domácnosti
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Nežádoucí reakce po konzumaci potravin jsou zcela běžný jev. A potravinová alergie přitom nemusí být jediným vysvětlením...
Alergie na potraviny
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Alergici, pozor na burčák
Alergickou reakci na vosí jed může spustit čerstvá hroznová šťáva nebo mladé víno, tvrdí španělští lékaři, kterým se prý...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz Alergie na potraviny
Alergici, pozor na burčák
Alergická rýma
Alergická rýma je definována jako alergický zánět nosní sliznice. Projevuje se kýcháním, svěděním, hypersekrecí a ucpáním...
Alergická rýma

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 3 dny