Alergie na ovoce

Vložte svůj článek

26. 7. 2016

Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

novinka
11490 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

+ dárek
4990 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Co kdy kvete I: únor až duben

Mezi nejčastěji alergizující druhy ovoce v ČR patří jablka, hrušky, jahody (foto: Dreamstime.com)

Ovoce bychom měli konzumovat několikrát denně, neboť jsou zdrojem látek nezbytných pro správné fungování organismu – vitamínů rozpustných ve vodě i v tucích, minerálních látek, stopových prvků, vlákniny aj. Ideálně v syrovém stavu, neboť tepelnou úpravou dochází ke ztrátám těchto cenných látek, obzvláště vitaminů. Také jste tuto mantru zdravého stravování četli či slyšeli již tolikrát, že ji znáte nazpaměť? A přesto jsou mezi námi tací, kteří kdyby se jí drželi, značně by si ublížili. O koho se jedná? O alergiky.

Příčiny vzniku

Alergické reakce na ovoce probíhají na stejném principu jako alergie na jiné potraviny. Při „pravých“ alergických reakcích reaguje přecitlivěle náš imunitní systém na bílkoviny obsažené v plodech ovoce. Druhou možností, proč nám může konzumace některého ovoce vadit, jsou tzv. zkřížené reakce, o nichž se dočtete níže.

Projevy

K projevům alergické reakce na ovoce, resp. jeho jednotlivé druhy, dochází nejčastěji ihned po jejich pozření (vzácnější jsou případy, kdy se zdravotní obtíže objeví s odstupem několika hodin). Nejčastější projevy jsou v odborné literatuře popsány jako tzv. orální alergický syndrom (OAS). Název vychází z toho, že se většina projevů týká oblasti úst a krku:

  • svědění, pálení, brnění rtů, úst, jazyka, hrdla
  • otoky rtů, měkkého patra, příp. i polykacích a dýchacích cest.

Dalšími možnými reakcemi jsou kožní problémy (svědivá vyrážka, kopřivka, ekzémy), bolesti hlavy, trávící obtíže - bolesti břicha, zvracení, průjem, ale i dýchací komplikace, včetně astmatických nesnází. Příznaky většinou netrvají příliš dlouho. Řádově v minutách.

Co se týče síly, může se jednat jak o „pouhé“ nepříjemné projevy, tak i život ohrožující reakce – anafylaktický šok, který může bez včasné pomoci skončit smrtí. K němu však v případě alergií na ovoce nedochází naštěstí tak často, neboť alergické reakce nebývají natolik silné, že by ochromily dýchací a srdeční činnost. Ale existují i opačné případy.

Určitou zvláštností může být fakt, že výskyt alergických reakcí se odvíjí i od jednotlivých odrůd jednoho druhu ovoce. V praxi – pakliže je jedinec alergický na jednu odrůdu jablek, nemusí reagovat na jinou. Ale toto je velmi individuální a určitě na daný jev nelze spoléhat.

Diagnostika

Máte podezření na alergii na některý z druhů ovoce a rádi byste měli jistotu? Existuje  několik diagnostických metod, které vám mohou pomoci ji potvrdit. Prováděny jsou v imunologické laboratoři, u alergologa. Nejčastěji se jedná, obdobně, jako i u jiných druhů alergií, o:

  • kožní testy (náplasťové, prick testy)
  • krevní testy
  • eliminačně-expoziční test (EET).

Nejsilnější alergeny

Řada (mylných) teorií říká, že bychom se měli v prvé řadě vyhýbat exotickým druhům ovoce, jejichž konzumace pro nás není přirozená. V případě alergií je však opak pravdou. Mezi nejčastější ovocné druhy způsobující alergické reakce totiž v ČR patří jablka, hrušky či jahody, jejichž pěstování má u nás dlouhou tradici. Kromě nich pak i další přirozeně se vyskytující – třešně, švestky, broskve, nektarinky, meruňky, rybíz, maliny, ostružiny, angrešt a exotické druhy – citrusové plody, včetně čerstvých džusů, kiwi, ananas, papája, avokádo, fíky, mango či liči, včetně banánů, které jsou považovány za antialergenní druh.

Extrémně citlivým jedincům může kromě jejich pozření vadit i dotyk při krájení.

Zkřížené alergie

Tento „terminus technicus“ je mezi alergiky i nezainteresovanou veřejností známý. Ovšem ne všichni si uvědomují, o jak široký pojem se jedná. Zkřížené alergické reakce totiž zahrnují:

  • zkřížené alergie mezi různými druhy ovoce

- a to jak mezi druhy příbuznými, tak i mezi těmi bez větší taxonomické blízkosti

- existuje např. spojitost mezi alergií na jablka a třešně, mezi alergií na jahody a maliny

  • zkřížené alergie mezi ovocem a zeleninou

- jako příklad lze uvést alergii na jablka a zároveň i alergií na mrkev a celer

  • zkřížené alergie mezi ovocnými druhy a ořechy a luštěninami (lískové ořechy, arašídy aj.)
  • zkřížené alergie mezi ovocem a pyly (týkají se cca 70 % pylových alergiků) – tzv. pylově potravinový syndrom

- do této skupiny spadá např. alergická reakce na ovoce v důsledku pylů, které ulpívají na jeho slupce; např. alergie na travní pyly může vyvolat alergickou reakci na broskve či alergie na pyly břízy je spjata s přecitlivělostí na jablka a ostatní malvice a peckovice.

Tabulka nejčastěji se vyskytujících křížících se alergenů (ke stažení)

Prevence a léčba

Léčba jako taková, alespoň v podobě medikace, na kterou jsme u jiných nemocí zvyklí, neexistuje. Základním pravidlem je prevence neboli vyvarování se konzumace plodů, které nám způsobují zdravotní obtíže. Možností léčby, alespoň pro některé alergiky, je tzv. imunoterapie, spočívající v nápomoci organismu vybudovat si obranyschopnost proti pylům a alergizujícím proteinům.

Pro některé alergiky existují ještě další řešení, jak se vyhnout alergické reakci. Patří mezi ně jednak loupání plodů, a hlavně jejich tepelná úprava. Bílkovinné alergeny v ovoci jsou totiž značně termolabilní a vysoké teploty je rozkládají.

Při opakujících se těžkých projevech alergií je nezbytné mít u sebe léky první pomoci – antihistaminika ve formě nosních sprejů, inhalátorů, kapky do očí a silní alergici i autoinjektor s adrenalinem.

Dědičnost

Trpíte-li sami alergií, určitě vás napadlo, do jaké míry budou, resp. mohou být, zatíženy i vaše děti. Pozitivem budiž, že se nedědí alergie jako taková, ale pouhá dispozice k ní - atopie. Statistické údaje říkají, že trpí-li alergií jeden z rodičů, je pravděpodobnost, že jí bude trpět i potomek 40 %, v případě obou rodičů stoupá možný výskyt až na 70 %. 

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Recepty
Míša dort - bez lepku a laktózy

Korpus: Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na dort (průměr 22 cm) vymažeme a vysypeme. Z bílků a špetky soli ušleháme...

Pohankový kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Všechny suroviny vložíme do pekárny, která z nich uhněte těsto. Pak doporučuji vyndat háky, nechat den kvasit a pak hodinu...

Silvestrovské sýrovo-mandlové krekry - bez lepku, sóji a vajec

Ze všech ingrediencí vytvoříme hladké nelepivé těsto. Pokud by se drobilo, přidáváme po lžících mléko a zapracujeme, až...

Všechny recepty