Alergie na zeleninu

Vložte svůj článek

3. 8. 2016

Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

novinka
11490 Kč
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Jaké druhy zeleniny způsobují nejčastěji alergické potíže? (foto: Dreamstime.com)

Zelenina by měla být pravidelnou celoroční součástí naší stravy. Doporučené množství zeleniny, které bychom měli ročně zkonzumovat, se uvádí nejčastěji v rozmezí 130 - 150 kg, což odpovídá denní porci 350 - 400 g (nezkonzumované samozřejmě najednou, ale rozdělené do více porcí). Upřednostňovat bychom dle výživových doporučení měli zeleninu syrovou nad tepelně upravenou, ideálně v poměru 2/3 : 1/3, neboť tepelnou úpravou dochází ke ztrátám cenných látek v zelenině obsažených.

Praxe je samozřejmě poněkud odlišná. V ČR bohužel konzumujeme zeleniny podstatně méně, než bychom měli (statistiky hovoří o cca 80 kg/rok, často ji zbytečně tepelně upravujeme, příp. volíme nešetrný způsob úpravy, čímž devalvujeme nutriční hodnotu.

Přijmout takové množství zeleniny, abychom získali pro naše tělo optimální množství minerálních látek, vitaminů, ale i enzymů či vlákniny, činí někdy obtíže i zdravým lidem, natož alergikům. Ti často musí ze svého jídelníčku vyřadit více druhů zeleniny  - málokdy se totiž alergie vztahuje pouze na jeden. Která zelenina vadí nám Čechům nejčastěji? Jak se tato nesnášenlivost projevuje a proč k ní dochází? Tyto i další informace se dozvíte z následujících řádků.

Příčiny vzniku

Alergii na zeleninu způsobují dva mechanismy - jednak bílkoviny obsažené přímo v daných plodech, obdobně jako je tomu při alergických reakcích na jiné potraviny, a jednak jsou spouštěči pyly jiných rostlin, které ulpěly na povrchu zeleniny. V obou případech na ně reaguje náš organismus přecitlivěle a dochází k aktivaci imunitního systému.

Alergenní druhy zeleniny

Nejsilnější a nejčastější alergeny nalezneme mezi zeleninou kořenovou a plodovou, ale i dalšími skupinami:

  • kořenová zelenina – mrkev, petržel, křen, celer (patří mezi nejnebezpečnější alergeny na světě, proto je zařazen na seznam 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení)
  • plodová zelenina – tykvovité (okurka, tykev, meloun), lilkovité (rajčata, papriky, lilek brambor)
  • cibulová zelenina – cibule, česnek, pórek
  • listová zelenina - špenát
  • lusková - hrášek
  • košťálová - křen, hořčice, ředkvičky, kapusta
  • koření – kerblík, kopr, fenykl, šalvěj, petrželka, libeček

Jak je vidno, jedná se o velmi pestrou skupinu alergenních druhů. Většina z nich má společné, že jejich bílkoviny jsou termolabilní, a proto mohou někteří alergici tepelně upravenou zeleninu konzumovat. Netýká se to ovšem všech druhů. Příkladem budiž např. celer či rajče, resp. výrobky z nich. Někteří alergici reagují negativně i na rajský protlak, kečup, v případě celeru na zeleninové polévky, omáčky či pečená masa.

Bílkovinný alergen brambor se sice ničí varem, ale má jiné specifikum. U řady alergiků dochází k tzv. kontaktní alergii, kdy nástup alergické reakce může být způsobem pouhým dotykem při škrabání, krájení či strouhání bramborových hlíz v syrovém stavu.

Příznaky alergie na zeleninu

Alergická reakce na zeleninu se projeví, stejně jako je tomu i u alergií na ovoce nejčastěji ihned po její konzumaci, a to tzv. orálním alergickým syndromem (OAS). Název vychází z toho, že obtíže jsou lokalizované hlavně v dutině ústní a krku. Konkrétně se jedná o:

  • svědění a pálení rtů, jazyka, sliznic v dutině ústní
  • otoky rtů a měkkého patra
  • pálení v krku

Časté jsou dýchací problémy – vodnaté rýmy, dušnost, masivní otoky dýchacích cest, kožní obtíže (zarudnutí, svědění, vyrážky, kopřivky, zhoršení ekzémů) a vyskytovat se mohou i příznaky postihující trávicí trakt – bolesti břicha, křeče, průjmy, i zvracení.

U velmi silných alergiků může dojít i k anafylaktickému šoku - poklesu krevního tlaku a selhání oběhového systému, který může mít v případě neposkytnutí rychlé pomoci i fatální důsledky.

Diagnostika

Stanovení správné diagnózy nebývá vždy úplně lehké. Základními testy, které jsou využívány při diagnostice alergií na jednotlivé druhy zeleniny, jsou:

  • kožní testy
  • krevní testy – laboratorní vyšetření protilátek, stanovení hodnot IgE
  • eliminačně expoziční test (EET

Podrobné informace o těchto metodách se dočtete článku Diagnostika a léčba potravinové alergie.

Zkřížené alergie

Obdobně jako u ovoce (ale i jiných potravin), se vyskytují i u zeleniny, tzv. zkřížené alergické reakce, a to ve značné míře. Charakterizovat je můžeme jako současné negativní reakce na více alergenů, které se navzájem podmiňují, což je dané podobností alergenů, konkrétně druhy a řazením aminokyselin tvořících jejich bílkoviny.  Rozlišit můžeme:

1/ zkřížené alergie mezi pyly a zeleninou (tzv. pylově potravinový syndrom)

- tento druh zkřížené alergie se týká až 70 % pylových alergiků

- nejběžnější jsou:

a/ alergie na pyl břízy a lísky (časný, jarní pyl)

  • kořenová zeleninu, hlavně celer a mrkev
  • fazole, hrášek, syrové brambory

b/ alergie na pyly trav a obilovin (čeleď lipnicovité)

  • rajče, paprika, hrášek, meloun, kedlubny a ředkvičky

c/ alergie na pyly hvězdnicovitých bylin a pelyňku

  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • cibule, česnek
  • kořeninová zelenina (paprika, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz aj.)

d/ alergie na ambrózii (plevel čeledi hvězdnicovitých)

  • okurky, melouny, cukety

2/ zkřížené alergie mezi různými druhy zeleniny

  • např. alergie na celer bývá často spojena i s alergií na mrkev, petržel a některými zástupci kořeninové zeleniny (kopr, fenykl, libeček)

Prevence a léčba

Základem prevence je vynechat ze stravy všechny druhy zeleniny, které nám způsobují alergické projevy, příp. tyto potraviny nekonzumovat syrové, ale pouze tepelně opracované či alespoň oloupané – jsou-li tyto kroky k eliminaci zdravotních obtíží dostačující.

Léčba je velmi obtížná, obzvláště u polyvalentních alergií. Nejmodernější metodou, zaměřenou na příčinu alergií je tzv. specifická imunoterapie, která napomáhá tělu vybudovat si obranyschopnost proti pylům a proteinům, jejž způsobují alergické reakce. Medikamentózní léčba se pak soustředí převážně na zmírnění a potlačení příznaků již propuklé alergické reakce. K tomuto účelu slouží antihistaminika (perorální – př. Dithiaden, Zyrtec a inhalační – Ventolin, Berotec aj.) a kortikosteroidy (perorální – např. Prednison, ve formě čípku – Rectodelt. Alergici by měli mít tyto léky vždy u sebe, těžcí i autoinjektor s adrenalinem, aby bylo možné poskytnout při anafylaktickém šoku co nejrychleji první pomoc (aplikuje se do stehna).

Komentáře ke článku
Petra, ProAlergiky.cz

24. 8. 2016
19:04

Pro: Jankovic ViliamViliame,
děkuji za Vaši reakci. Bohužel Vám nejsem schopna poskytnout radu, kterou byste ocenil. V řadě případů je velmi těžké odhalit spouštěč. Příčinou může být jakákkoliv alergie, ale i intolerance, a to nejen potravinová. Pakliže jste vyčerpal všechny možnosti dostupných testů u lékařů, je další možností eliminační dieta, resp. její varianta, kdy se začnete stravovat jako kojenec a postupně přidáváte další a další potraviny. Velmi náročná možnost a bez jistého výsledku. Ale pakliže je člověk zoufalý, jde i do tohoto. Držím palce, abyste na příčinu Vašich obtíží přišel, pokud možno co nejdříve.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jankovic Viliam

22. 8. 2016
10:55

Som astmatik a mam Chochp. Zaroven mam znizenu spec. imunitu. Bweriem Ventolin, Flutiform. Formoterol Desloratidin. Cely rok kaslem a sustavne vykasliavam hlieny. Moj imunolog uz zlozil zbrane, pretoze nevie co by mi mal este dat. bral som taktiez Imunor a Imodin ale ani tie mi velmi nepomohli. Celym spustacom je neake podrazdenie. Testy na imunologii nic nepreukazali. Vyradil som mliecne vyrobky, vyrobky z bielej muky a sladkosti. Hlieny sa stale tvoria. Viete mi nieco poradit?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Recepty
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Donuty, lehké koláče či máslové rohlíky, večky - bez lepku, příp. i bez mléka či laktózy

Rozkvas: K proleženému kvásku vložíme do mísy mouku a teplou vodu. Promícháme (nejlépe rukou) v hladkou směs připomínající...

Mléko z dýňových semínek

Večer jsem 1 hrnek dýňových semínek vysypala do misky a zalila vodou tak, aby byla všechna semínka ponořená. Druhý den...

Všechny recepty