Alergie na zeleninu

Vložte svůj článek

3. 8. 2016

Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

+ dárek
4990 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

Jaké druhy zeleniny způsobují nejčastěji alergické potíže? (foto: Dreamstime.com)

Zelenina by měla být pravidelnou celoroční součástí naší stravy. Doporučené množství zeleniny, které bychom měli ročně zkonzumovat, se uvádí nejčastěji v rozmezí 130 - 150 kg, což odpovídá denní porci 350 - 400 g (nezkonzumované samozřejmě najednou, ale rozdělené do více porcí). Upřednostňovat bychom dle výživových doporučení měli zeleninu syrovou nad tepelně upravenou, ideálně v poměru 2/3 : 1/3, neboť tepelnou úpravou dochází ke ztrátám cenných látek v zelenině obsažených.

Praxe je samozřejmě poněkud odlišná. V ČR bohužel konzumujeme zeleniny podstatně méně, než bychom měli (statistiky hovoří o cca 80 kg/rok, často ji zbytečně tepelně upravujeme, příp. volíme nešetrný způsob úpravy, čímž devalvujeme nutriční hodnotu.

Přijmout takové množství zeleniny, abychom získali pro naše tělo optimální množství minerálních látek, vitaminů, ale i enzymů či vlákniny, činí někdy obtíže i zdravým lidem, natož alergikům. Ti často musí ze svého jídelníčku vyřadit více druhů zeleniny  - málokdy se totiž alergie vztahuje pouze na jeden. Která zelenina vadí nám Čechům nejčastěji? Jak se tato nesnášenlivost projevuje a proč k ní dochází? Tyto i další informace se dozvíte z následujících řádků.

Příčiny vzniku

Alergii na zeleninu způsobují dva mechanismy - jednak bílkoviny obsažené přímo v daných plodech, obdobně jako je tomu při alergických reakcích na jiné potraviny, a jednak jsou spouštěči pyly jiných rostlin, které ulpěly na povrchu zeleniny. V obou případech na ně reaguje náš organismus přecitlivěle a dochází k aktivaci imunitního systému.

Alergenní druhy zeleniny

Nejsilnější a nejčastější alergeny nalezneme mezi zeleninou kořenovou a plodovou, ale i dalšími skupinami:

  • kořenová zelenina – mrkev, petržel, křen, celer (patří mezi nejnebezpečnější alergeny na světě, proto je zařazen na seznam 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení)
  • plodová zelenina – tykvovité (okurka, tykev, meloun), lilkovité (rajčata, papriky, lilek brambor)
  • cibulová zelenina – cibule, česnek, pórek
  • listová zelenina - špenát
  • lusková - hrášek
  • košťálová - křen, hořčice, ředkvičky, kapusta
  • koření – kerblík, kopr, fenykl, šalvěj, petrželka, libeček

Jak je vidno, jedná se o velmi pestrou skupinu alergenních druhů. Většina z nich má společné, že jejich bílkoviny jsou termolabilní, a proto mohou někteří alergici tepelně upravenou zeleninu konzumovat. Netýká se to ovšem všech druhů. Příkladem budiž např. celer či rajče, resp. výrobky z nich. Někteří alergici reagují negativně i na rajský protlak, kečup, v případě celeru na zeleninové polévky, omáčky či pečená masa.

Bílkovinný alergen brambor se sice ničí varem, ale má jiné specifikum. U řady alergiků dochází k tzv. kontaktní alergii, kdy nástup alergické reakce může být způsobem pouhým dotykem při škrabání, krájení či strouhání bramborových hlíz v syrovém stavu.

Příznaky alergie na zeleninu

Alergická reakce na zeleninu se projeví, stejně jako je tomu i u alergií na ovoce nejčastěji ihned po její konzumaci, a to tzv. orálním alergickým syndromem (OAS). Název vychází z toho, že obtíže jsou lokalizované hlavně v dutině ústní a krku. Konkrétně se jedná o:

  • svědění a pálení rtů, jazyka, sliznic v dutině ústní
  • otoky rtů a měkkého patra
  • pálení v krku

Časté jsou dýchací problémy – vodnaté rýmy, dušnost, masivní otoky dýchacích cest, kožní obtíže (zarudnutí, svědění, vyrážky, kopřivky, zhoršení ekzémů) a vyskytovat se mohou i příznaky postihující trávicí trakt – bolesti břicha, křeče, průjmy, i zvracení.

U velmi silných alergiků může dojít i k anafylaktickému šoku - poklesu krevního tlaku a selhání oběhového systému, který může mít v případě neposkytnutí rychlé pomoci i fatální důsledky.

Diagnostika

Stanovení správné diagnózy nebývá vždy úplně lehké. Základními testy, které jsou využívány při diagnostice alergií na jednotlivé druhy zeleniny, jsou:

  • kožní testy
  • krevní testy – laboratorní vyšetření protilátek, stanovení hodnot IgE
  • eliminačně expoziční test (EET

Podrobné informace o těchto metodách se dočtete článku Diagnostika a léčba potravinové alergie.

Zkřížené alergie

Obdobně jako u ovoce (ale i jiných potravin), se vyskytují i u zeleniny, tzv. zkřížené alergické reakce, a to ve značné míře. Charakterizovat je můžeme jako současné negativní reakce na více alergenů, které se navzájem podmiňují, což je dané podobností alergenů, konkrétně druhy a řazením aminokyselin tvořících jejich bílkoviny.  Rozlišit můžeme:

1/ zkřížené alergie mezi pyly a zeleninou (tzv. pylově potravinový syndrom)

- tento druh zkřížené alergie se týká až 70 % pylových alergiků

- nejběžnější jsou:

a/ alergie na pyl břízy a lísky (časný, jarní pyl)

  • kořenová zeleninu, hlavně celer a mrkev
  • fazole, hrášek, syrové brambory

b/ alergie na pyly trav a obilovin (čeleď lipnicovité)

  • rajče, paprika, hrášek, meloun, kedlubny a ředkvičky

c/ alergie na pyly hvězdnicovitých bylin a pelyňku

  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • cibule, česnek
  • kořeninová zelenina (paprika, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz aj.)

d/ alergie na ambrózii (plevel čeledi hvězdnicovitých)

  • okurky, melouny, cukety

2/ zkřížené alergie mezi různými druhy zeleniny

  • např. alergie na celer bývá často spojena i s alergií na mrkev, petržel a některými zástupci kořeninové zeleniny (kopr, fenykl, libeček)

Prevence a léčba

Základem prevence je vynechat ze stravy všechny druhy zeleniny, které nám způsobují alergické projevy, příp. tyto potraviny nekonzumovat syrové, ale pouze tepelně opracované či alespoň oloupané – jsou-li tyto kroky k eliminaci zdravotních obtíží dostačující.

Léčba je velmi obtížná, obzvláště u polyvalentních alergií. Nejmodernější metodou, zaměřenou na příčinu alergií je tzv. specifická imunoterapie, která napomáhá tělu vybudovat si obranyschopnost proti pylům a proteinům, jejž způsobují alergické reakce. Medikamentózní léčba se pak soustředí převážně na zmírnění a potlačení příznaků již propuklé alergické reakce. K tomuto účelu slouží antihistaminika (perorální – př. Dithiaden, Zyrtec a inhalační – Ventolin, Berotec aj.) a kortikosteroidy (perorální – např. Prednison, ve formě čípku – Rectodelt. Alergici by měli mít tyto léky vždy u sebe, těžcí i autoinjektor s adrenalinem, aby bylo možné poskytnout při anafylaktickém šoku co nejrychleji první pomoc (aplikuje se do stehna).

Komentáře ke článku
Táňa, ProAlergiky.cz

12. 6. 2017
14:09

Pro: ZuzanaDobrý den,

předala jsem Váš dotaz MUDr. Mišunové, zde je odpověď:
Dobrý den,
hormonální změny v těhotenství a během kojení mohou způsobovat celou řadu tělesných změn a projevů, otoky dolních končetin patří mezi ně. Vzhledem k tom, že jste krátce po porodu ukončeném císařským řezem, tak bych vaše potíže přisuzovala hormonálním změnám.
Polníček nepatří mezi obvyklé alergeny, i když samozřejmě jeho vliv vyloučit nemůžeme. Vzhledem k probíhajícím hormonálním změnách bych však ve vaše potíže jako alergie na polníček nehodnotila.
Doporučuji promazávání pokožky vhodnými krémy pro atopickou pokožku, které zmírňují svědivost kůže.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Zuzana

8. 6. 2017
17:43

Alergie na polníček?

Dobrý den,
v poslední cca dva měsíce v těhotenství (dnes 8. den po cs) jsem trpěla výraznými otoky DK, k čemuž se díky otoku přidal i zánět kůže od holení dolů a od lýtek dolů. Po porodu nohy na pár dní splaskly, teď začínají opět otékat. Svědění před porodem bylo úporné, nyní jsou nohy velmi suché a loupou se - promašťuji. Dnes jsem měla polníček (cca měsíc před porodem jsem měla potřebu velkého množství salátu z jakékoli listové zeleniny, tedy i z polníčku). Zdá se mi, že svědění DK se poněkud zhoršilo. Raději ho vysadím, jen mne zajímalo, zda je možné, že by polníček způsoboval zrovna takovýto alergický projev. Děkuji.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

24. 8. 2016
19:04

Pro: Jankovic ViliamViliame,
děkuji za Vaši reakci. Bohužel Vám nejsem schopna poskytnout radu, kterou byste ocenil. V řadě případů je velmi těžké odhalit spouštěč. Příčinou může být jakákkoliv alergie, ale i intolerance, a to nejen potravinová. Pakliže jste vyčerpal všechny možnosti dostupných testů u lékařů, je další možností eliminační dieta, resp. její varianta, kdy se začnete stravovat jako kojenec a postupně přidáváte další a další potraviny. Velmi náročná možnost a bez jistého výsledku. Ale pakliže je člověk zoufalý, jde i do tohoto. Držím palce, abyste na příčinu Vašich obtíží přišel, pokud možno co nejdříve.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jankovic Viliam

22. 8. 2016
10:55

Som astmatik a mam Chochp. Zaroven mam znizenu spec. imunitu. Bweriem Ventolin, Flutiform. Formoterol Desloratidin. Cely rok kaslem a sustavne vykasliavam hlieny. Moj imunolog uz zlozil zbrane, pretoze nevie co by mi mal este dat. bral som taktiez Imunor a Imodin ale ani tie mi velmi nepomohli. Celym spustacom je neake podrazdenie. Testy na imunologii nic nepreukazali. Vyradil som mliecne vyrobky, vyrobky z bielej muky a sladkosti. Hlieny sa stale tvoria. Viete mi nieco poradit?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Recepty
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Donuty, lehké koláče či máslové rohlíky, večky - bez lepku, příp. i bez mléka či laktózy

Rozkvas: K proleženému kvásku vložíme do mísy mouku a teplou vodu. Promícháme (nejlépe rukou) v hladkou směs připomínající...

Mléko z dýňových semínek

Večer jsem 1 hrnek dýňových semínek vysypala do misky a zalila vodou tak, aby byla všechna semínka ponořená. Druhý den...

Všechny recepty