Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Dietní stravování ve školách a školkách

Dietní stravování ve školách a školkách

Vložte svůj článek


(foto: Oksun70 ǀ Dreamstime.com)

Řada z nás (někteří bohužel s velkou naivitou, jak se ukázalo v praxi), očekávala pozitivní přínos novely vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, která měla upravit do té doby nejednoznačný, a na vůli konkrétních zřizovatelů a jejich zaměstnanců závislý, přístup školních a „školkových“ jídelen k dětem s potravinovým omezením. V platnost vstoupila zmiňovaná vyhláška sice již 1. února 2015, ale změny ve většině jídelen nastaly až 1. září, spolu s novým školním rokem. Často bohužel k horšímu.

Klíčové novinky ve vyhlášce

Změny v dietním stravování uvedené v novele vyhlášky lze shrnout do následujících bodů:

  • Jídelny mohou legálně připravovat dietní stravu.
  • Nejedná se o povinnost, ale pouze o možnost.
  • Poplatek za dietní stravu se stanoví na základě cen dietních potravin.
  • Dietní stravování podléhá kontrole nutričního terapeuta.

Pojďme si přiblížit, co tyto čtyři body znamenají pro nás, rodiče dětí s potravinovým omezením, v praxi.

  • Jestliže natrefíme na školní či školkovou jídelnu, která je ochotná vařit našemu potomkovi bezlepkovou, bezlaktózovou či bezmléčnou stravu (tato tři omezení jsou nejčastější) příp. jinou dietu, a to i po novelizaci vyhlášky o školním stravování, buďme šťastní! Proč? Protože tak činí na základě vlastní vůle a vlastně jim to přidělává pouze starosti a finanční náklady navíc (chtějí-li jídelny vařit dietní stravu, je nezbytný odborný dohled nutričního terapeuta, jehož práci musí samozřejmě honorovat), v čemž nás ujistila i paní Jana P., která nahlíží na problematiku dietního stravování z druhé strany: „Za nastalou situaci můžeme „poděkovat“ našim zákonodárcům, kteří nastavili takové podmínky, že by hospodářka školy/školky musela být blázen, aby vařila diety. Dělám hospodářku v MŠ 20 let a téma diety je nyní naší noční můrou. A věřte tomu, že to není naší neochotou ani leností“.

Poděkujme tudíž, alespoň v duchu, těm zařízením, která přípravu takových jídel zajišťují, neboť svým vstřícným přístupem nám ušetří spoustu času, který, místo dennodenního vaření několika pokrmů, případně i pečení domácího pečiva, můžeme strávit např. hraním si s dětmi či se věnovat svým zájmům.

  • Domluvíme-li se se školským zařízením na možném dietním vaření, následuje další fáze – dohodnout se na ceně, která bude akceptovatelná oběma stranami. Zkušenosti vás, našich čtenářů, o jejichž sdílení jsme požádali, se značně různí. Existují jídelny, které vaří za stejnou cenu jak pro většinové zdravé strávníky, tak i pro „dietáře“, ale i ty, které si za svou „práci navíc“ nechají připlatit. Někdy i více, než se rodičům zdá únosné, o čemž svědčí např. zkušenost paní Leony H: „Dnes mi ve školce řekli, že pakliže budou dcerce vařit dietně (celiak), bude mne denní strava stát 80 Kč. Mají na to vůbec právo?!“ Mají. Cenu si stanovuje každé školské zařízení samo, resp. se řídí výše uvedenou vyhláškou o školním stravování, která říká: „Pro jídla poskytovaná v rámci dietního stravování se finanční normativ stanoví podle cen potravin, které daná dieta vyžaduje“. Pro ty, co přesně nevědí, co si pod pojmem finanční normativ představit – vyhláška č. 107/2005 Sb. a její následné novely stanovují finanční normativ, resp. finanční limity, ve kterých se stravné (finanční náklady na nákup potravin, které hradí rodiče) musí pohybovat, samozřejmě v závislosti na věku dětí. Pro pětileté dítě navštěvující MŠ to jsou např. tyto částky – přesnídávka 6 až 9 Kč, oběd 14 až 25 Kč a svačina 6 – 9 Kč.
  • Poslední bod – nejčastější „kámen úrazu“. Nutriční terapeut, díky němuž, resp. zřízení tohoto „článku“ ve speciálním stravovacím řetězci, ztroskotává dietní stravování v řadě školských jídelen, kde do této doby nebyl problém dietní jídlo uvařit, často i pro jedno jediné dítě. Řada škol a školek totiž nemá peníze na to, aby si jeho služby zaplatila, resp. finanční prostředky shledává užitečnější a prospěšnější využít jinak. A nemůžeme jim to mít tak úplně za zlé. Je samozřejmě jasné, že každá škola a školka nemusí mít svého nutričního poradce, pokud by se dietní stravování rozhodla umožnit, ale že by se v praxi jednalo pouze o externistu, který by se školou spolupracoval. Co se týče vzdělání, je požadováno, aby dotyčný zájemce splňoval odbornou způsobilost danou zákonem č. 96/2004 Sb., § 15, tedy mít vystudovaný příslušný obor na SŠ, VOŠ či bakalářský obor dietní sestra či dietní terapeut. Možná spolupráce je např. s výživovým specialistou v blízké nemocnici.

Přístupy školek a škol se různí

Přístupy jednotlivých školských zařízení k dětem s potravinovým omezením se velmi liší. Dotazované maminky se setkaly s celou škálou odpovědí při zjišťování možností stravování jejich potomka. Podívejte se sami:

1/ Dietní vaření ano, za stejnou částku jako pro ostatní. Nevidíme v tom problém.

Ideální reakce, kterou by si přáli slyšet všichni rodiče. Ombudsmanka Anna Šabatová v tiskové zprávě z 24. 8. 2015 uvádí, že se tak prý děje ve více jak 90 % případů. Bohužel zkušenosti rodičů dětí s potravinovým omezením hovoří jinak.

2/ Ano, jsme schopni vařit vašemu dítěti dietně, zajistíme suroviny, ale je nutné počítat s vyšší částkou za stravu.

I přes vyšší částku si pořád myslím, že tento přístup lze ohodnotit jako vstřícný, oproti jiným. Každý z nás ví, že jakákoliv dieta, bezlepková obzvláště, je drahá a ceny výchozích surovin jsou několikanásobně vyšší, než těch běžných.

3/ Jsme ochotni uvařit vámi požadovanou dietní stravu, ale speciální suroviny nám dodejte vy, abychom s tím neměli tolik starostí. Příp. dovětek – my uvaříme, ale speciální chléb a pečivo nejsme schopni zajistit, potřebujeme, abyste zařídili vy sami.

Další z možných alternativ, kterou většina rodičů vcelku ráda akceptuje. Stále se jedná o podstatné ulehčení dennodenních starostí. Pečivo není problém napéct ve větším množství a následně po jednotlivých krajíčcích či kusech zamrazit a pak dodávat jídelně.

4/ Nejsme schopni vašemu potomkovi dietně vařit, ale vámi donesené jídlo mu ohřejeme a podáme tak, aby jedl spolu s ostatními dětmi.

Pro některá zařízení, obzvláště školky, kde se stravuje asi nejvíce dětí s potravinovým omezením (např. alergie na mléko se stoupajícím věkem odeznívá) není problém zřídit speciální ledničku a mikrovlnnou troubu, příp. sporák, díky kterým by paní učitelky alergikům a dětem s intolerancí potravin jejich donesené jídlo skladovaly a v době oběda ho i ohřály, když to v běžné kuchyni na základě hygienických norem nelze, o čemž svědčí zkušenost paní Michaely P.: V naší školce se jídlo vydává v přípravné kuchyňce v každé třídě. Paní ředitelka koupila do všech 9 kuchyněk malou ledničku a mikrovlnnou troubu, takže já ráno předám učitelce tašku s popsanými krabičkami a v době podávání jídla to synovi jen ohřejí“.

5/ Nejsme schopni zajistit vašemu potomkovi dietní stravu a není ani v našich možnostech mu vámi donesené jídlo ohřát.

Jestliže jste narazili a škola či školka odmítají speciální stravu nejen připravovat, ale zajistit i její ohřívání, zkuste na ni apelovat znovu, a to i s pomocí vyjádření veřejné ochránkyně lidských práv Anny Šabatové, která se k tomuto problému vyjádřila zcela jasně: „Pokud školka odmítne připravovat speciální dietní jídlo dítěti se zdravotním postižením (např. s nesnášenlivostí lepku apod.), musí k tomu mít objektivními důvody, z nichž bude zřejmé, že by tento požadavek znamenal pro školku nepřiměřené zatížení (například z důvodu kapacity prostor, technického vybavení, personálu). Školka v takovém případě nesmí začít na rodiče vyvíjet nátlak, aby dítě docházku do školky ukončilo. Naopak, je povinností školky hledat a přijmout jiné opatření, zejména umožnit, aby si dítě nosilo z domu vlastní dietní jídlo, které mu školka v době oběda ohřeje. Pokud by totiž školka odmítla i donášku vlastního jídla, fakticky by úplně znemožnila stravování, což by znamenalo porušení školského zákona a antidiskriminačního zákona“.

Tentokráte jsme ještě více než kdy jindy zvědaví, na vaše zkušenosti. Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte v rámci komentářů!

Komentáře ke článku
Nováková

21. 7. 2016
13:30

Pro: Jana HlaváčováVše pro změnu podle amerického vzoru a jak to se stravováním u nich vypadá, se stačí kouknout na Jamieho revoluci ve stravování II. série. Všechno jen pro"někoho" do kapsy! Držím všem rodičům "problémových" dětí i jim samotným všechny palečky !!!

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

29. 4. 2016
18:11

Pro: KačkaDobrý den,
obrátila bych se na vedoucí ŠJ znovu, ideálně písemně, v příloze doložila vyjádření ombudsmanky, a znovu požádala min. o ohřívání jídla.A uvedla, že kopii posíláte i zřizovateli školky a jste ochotná jít i "výše". Asi nebudete oblíbenou matkou ;-), ale mohly by se pohnout ledy.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Kačka

27. 4. 2016
15:02

Pro: DanielaMám stejný problém, a ještě k tomu prý nemá personál na ohřívání jídla, nevi někdo jat to vyřešit? Syna vc yzvedavam pred obědem, rano mu nosim akorát svačinu, jak mam sakra najit praci.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Šárka Jakešová

19. 2. 2016
9:33

Pro: Marta KacálkováDobrý den, ráda bych reagovala na zmiňovanou částku, což bývá nejčastěji zmiňovaný problém se zavedením dietního systému. Sama jsem nutriční terapeutka a externě spolupracuji se školou na dietním vaření. Částka, za kterou práci NT odvede sice vychází z nějaké hodinové sazby, ale to kolik hodin bude práce trvat záleží na připravenosti podkladů ke kontrole a následné opravení případných chyb. Sama zmiňujete, že dietu vaříte již dlouho, tzn. recepty máte a technologie připravené a vše by mělo fungovat správně. Na konferenci, kde bylo již možné pracovat s výsledky hotových škol, vyplynulo, že se částka v případě diety s omezením lepku pohybuje kolem 3 tis. Takže hodně záleží na tom, jakého NT si vyberete, kolik má zkušeností, jak jste měli nastaven systém. A čtvrtletní kontrola jídelníčku? No pokud je vše zkontrolováno, žádné nové receptury, suroviny, nikdo nový v personálu, pak jde spíš o formalitu, která nemůže stát 1500,-/čtvrtletně.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

5. 2. 2016
13:55

Pro: MilenaDobrý den Mileno,
moc děkuji za Vaši reakci a pevně věřím, že takovýchto "ochotných" ředitelek (nejen) MŠ, resp. jejich zřizovatelů, bude co nejméně!

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Milena

3. 2. 2016
23:07

Dobrý večer, všem Vám fandim a přejí pevné nervy při řešení této problematiky. I my řešili před 4roky problém s jídlem ve školce, synovi se v průběhu školky zhorsil stop.ekzém a nemohl ryby. Narazila jsem též na případ c. 5 a dokonce "neslo" odhlásit jen některé jídlo daného dne, které bylo s rybou, a ani "neslo" donést vlastní jidlo. Bohužel to tehdy nemělo řešení a my shodou dalších okolnosti změnili školku, naštěstí to šlo a hodilo se to i dostupnosti.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

20. 1. 2016
9:12

Pro: Michaela ZachováDobrý den,
děkuji za Vaši reakci. Školní jídelna zavedla rozumný kompromis. Zlatý střed. Nevaří, ale ohřejí. Chápu, že je to zatěžující, vařila jsem bez mléka dceři dva roky a stačilo mi to ;-).
Bohužel o možných novinkách nic mmt nevím, ale určitě budeme tuto problematiku dále sledovat!
Hezký den ;-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michaela Zachová

19. 1. 2016
17:38

Dobrý den! V Neratovicích ve školní jídelně také od září vařit přestali. Koupili lednici a mikrovlnou troubu a ohřívají jídlo přinesené z domova. Hlavní kuchařka říkala, že vařili už před 20-ti lety a přestali vařit jen kvůli zákonu. Dost mě unavuje každý večer vařit, ale aspoň není dcera v družině o hladu. Dnes mi říkal lékař v celiakické poradně, že už se to řeší, ale žádné nové informace na internetu nenacházím. Nevíte něco vy?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

18. 1. 2016
10:37

Pro: Marta KacálkováDobrý den,
jako autorka článku naopak děkuji Vám, za potvrzení toho, o čem píši, z druhé strany!

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Marta Kacálková

15. 1. 2016
9:26

Pro: Jana HlaváčováDobrý den, děkuji za článek a také za diskuzi. Naše ŠJ vařila bezlepkovou stravu asi 15 let, bohužel zmíněnou vyhláškou jsme tyto diety přestali vařit právě z finančních důvodů. Měla jsem schůzku se dvěma terapeuty(externisty) a částka, kterou by naše ŠJ musela zaplatit se pohybovala okolo 13 tis.Kč (počáteční poplatek) za zkontrolování jídelního lístku a technologického postupu, který každý kuchař zná, a nastavení provozu (co chtějí nastavovat, když už jsme dietu vařili). Pak další poplatek za opětovné kontroly jídelního lístku v částce okolo 1500 Kč za čtvrtletí. Po dotazu na KÚ, zda dostaneme na tento výdaj finanční prostředky, nám bylo sděleno, že MŠMT žadné finance nedá a že pokud nemáme na tento výdaj finanční krytí, nemůžeme výdaj uskutečnit. Nutriční terapeut totiž požaduje 450 Kč/hod. Takto se dohodla ministerstva. Dietu bychom rádi vařili pro naše strávníky dál, ale za jakých podmínek ?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

15. 1. 2016
5:42

Pro: Jana HlaváčováBohužel to tak je :-/. Důvody jsou v článku. Školská zařízení k tomu dotlačili naši politici...

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

15. 1. 2016
5:40

Pro: DanielaNení třeba se omlouvat, to se běžně stává každému z nás ;-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

15. 1. 2016
5:39

Pro: DanielaDobrý den, Danielo. Nejprve děkuji za pochvalu článku. Každého potěší, když dává jeho práce smysl ;-). No a k Vašemu dotazu.
Paní ředitelka nemůže skladovat jídlo v kuchyni, kde se vaří pro ostatní děti, ani přímo tam ohřívat, to je pravda. Ale řeší se to tak, že je pro alergické děti zakoupena speciální lednička a mikrovlnná trouba (v některých školkách tomu tak je i pro každou třídu) nebo se k tomuto účelu používají spotřebiče určené pedagogům, mají-li je, což bývá časté.
Já bych postupovala tak, že bych nejprve znovu kontaktovala p.řed. s tím, že jste objevila toto vyjádření paní ombudsmanky a že trváte na umístění dítěte a zajištění možnosti ohřívání jídla. A rovnou bych dodala, že pakliže Vám nebude vyhověno, obrátí se na zřizovatele školky, příp. klidně zkontaktujete přímo veřejnou ochránkyni práv, p. Šabatovou. Celý text článku, který jsem citovala, naleznete zde: http://www.ochrance.cz/aktualne/tiskove-zpravy-2015/skolky-stale-casteji-vychazeji-vstric-potrebam-deti-se-specialnim-stravovanim/

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jana Hlaváčová

14. 1. 2016
12:42

Školní jídelna v Žamberku s vařením bezlepkové diety skončila k 30.6.2015 a od školního roku ji již nezavedla s odůvodněním, že nemá peníze na nutričního terapeuta. Tolik tedy k "přínosu" novely vyhlášky 107/2005 u nás, mnoha rodinám se školními dětmi to hodně zkomplikovalo život.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Daniela

14. 1. 2016
11:20

Pro: DanielaOmlouvam se za preklepy, pisu na telefonu.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Daniela

14. 1. 2016
11:19

Dekuji za clanek, velmi uzitecny.
Ma posledni zkusenost je c. 5, uplne na konci clanku.
Pani reditelka se odvolala na hygienu a ze nemuze skladovat ani v mikroglnce ohrivat jidlo prinesene z domu.
Tak co ted, nekam to nahlasit?
Komunikovala jsem e-mailem, takze vyjadreni pani reditelky mam "cerne na bilem".

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Alergie na ovoce

Ovoce bychom měli konzumovat několikrát denně, neboť jsou zdrojem látek nezbytných...

Droždí – bohatý přírodní zdroj řady látek

Kvasnice, kvasinky, droždí - pekařské, lahůdkové, cukrářské, pivovarské, aktivní,...

Letní prázdniny pro alergiky

Jaro je tu a s ním i nejvyšší čas dobře promyslet „kam s nimi“ o prázdninách. Na...

Recepty
Kynuté borůvkové (nebo jiné) knedlíky - bez lepku, mléka a vajec

Sypké směsi smícháme v míse. Droždí až jako poslední spolu s cukrem, nikdy ne na sůl a kypřící prášek. Přilijeme teplou...

Borůvkové řezy - bez lepku

Vyšleháme cukr a žloutky. Přidáme postupně mouku, olej, mléko a bezlepkový prášek do pečiva. Vmícháme sníh ušlehaný z...

Raffaello - bez lepku

Tvaroh osladíme (já sladila sladidlem) podle chuti. Přidáme kokos (snese to i více kokosu, než 200 g, ale těch 200 je tak...

Všechny recepty