Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Inhalace pomohou i při běžném nachlazení a infekci dýchacích cest

Inhalace minerálních vod jsou prospěšné při všech druzích onemocnění dýchacích cest (ilustrační foto: Norditalia)
Inhalace minerálních vod jsou prospěšné při všech druzích onemocnění dýchacích cest (ilustrační foto: Norditalia)

Inhalace je moderní a šetrný způsob prevence a léčby mnoha nemocí dýchacích cest. Používáním inhalátoru můžete nejenom léčit astma a zmírňovat alergické potíže, ale také předcházet běžnému nachlazení, chřipkám a dalším respiračním infekcím a urychlovat jejich vyléčení.

Úleva od rýmy? Inhalace urychluje léčbu běžných infekcí

Inhalátory někdy také nazývány jako nebulizátory plní tři základní léčebné funkce:

  • odstranění otoků a tím zlepšení průchodnosti dýchacích cest – ucpaný nos, astmatické záchvaty apod.
  • rozpouštění přebytečných hlenů – lepší vykašlávání, uvolnění nosních dutin apod.
  • celkové zlepšení přirozených funkcí sliznice dýchacích cest – obranyschopnost

Inhalování je tedy vhodné nejen pro alergiky a astmatiky, ale pro všechny, kteří trpí častými infekcemi dýchacích cest. Funguje jako léčba i prevence. Je vhodná jak při akutních (krátkodobých), tak při chronických (dlouhodobých) potížích. 

Dýchání přes inhalátor zvládají i malé děti. Většina přístrojů je vybavena maskami pro děti i dospělé.

Rýmy, angíny, katary, laryngitidy, faryngitidy, bronchitidy – pomocí inhalace můžete zkrátit léčbu a snížit riziko případných komplikací, třeba přesun infekce na jiné místo v těle.

Inhalovat lze přes masku nebo náustek

Při nemocech hrtanu nebo průdušek se mlžina nejčastěji vdechuje ústy pomocí náustku, který je součástí každého inhalátoru. Cílem této inhalace je pročistit dýchací cesty od zaschlého hlenu a případných choroboplodných zárodků, posílit jejich přirozenou obranyschopnost a další funkce.

Pokud inhalujeme přes masku a nadechujeme se přitom nosem, inhalace je prospěšná i pro nosní dutiny. Uvolňuje nadbytečný hlen, zklidňuje nosní sliznici a odstraňuje bakterie a další případné nečistoty usazené na ní. Zároveň tak i předchází ucpávání vedlejších nosních dutin a zánětům středního ucha.

Léčebnou inhalaci provádějte dvakrát až třikrát denně, popřípadě v jiných intervalech podle doporučení lékaře.

Ultrazvukový inhalátor Norditalia MO-03
Jeden z nejprodávanějších ultrazvukových inhalátorů u nás Norditalia MO-03 se dá používat jako stolní i jako přenosný přístroj (foto: ProAlergiky. Zdravotnický prostředek – čtěte pečlivě návod k použití.)

Do inhalátoru se nejčastěji lije lázeňská minerálka

Jste-li nachlazení, můžete inhalovat buď minerální vodu, nebo speciální léčivo. Inhalace minerálek urychluje léčbu dýchacích cest – horních i dolních. Některé minerální vody mají léčivý účinek na dýchací cesty – rozpouštějí hleny a usnadňují vykašlávání, snižují dráždivost dýchacích cest, případně na ně působí protizánětlivě a regeneračně.

Proč se pro preventivní i léčebné inhalace nejvíce používají minerálky? Jak potvrdilo několik studií ze světa, slaná (minerální) voda dokáže šetrným způsobem odstraňovat otok sliznic dýchacích cest (např. pocit ucpaného nosu) a zároveň pomáhat s rozpouštěním hlenu.

Osvědčené a zároveň velmi dobře dostupné v našich obchodech jsou dvě značky minerálních vod:

  • Vincentka
  • Bílinská kyselka
Pro léčebné i preventivní inhalace jsou nejvhodnější minerální vody Vincentka a Bílinská kyselka
Pro léčebné i preventivní inhalace jsou nejvhodnější minerální vody Vincentka a Bílinská kyselka (ilustrační foto: ProAlergiky)
Tyto minerálky patří do skupiny alkalických, tj. mírně zásaditých. Právě tato vlastnost jim umožňuje dosahovat nejlepších léčebných výsledků. Je možné inhalovat i jiné kyselky, ale dobré výsledky nelze předem zaručit. Asi není potřeba zdůrazňovat, že bychom měli používat pouze přírodní neochucené vody. Míra perlivosti není podstatná.

Když potřebujete nutně inhalovat a nemáte po ruce žádnou minerálku, můžete použít fyziologický roztok. Ten lze buď koupit v lékárně, nebo připravit doma. Není to nic složitého. V jednom litru pitné vody rozpustíme 9 gramů kuchyňské soli.

Existují také specializované léky určené k rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, které jsou k dostání v roztoku vhodném pro inhalování. Nejznámější je Mucosolvan. Pozor, nejde o sirup, ale speciální variantu tohoto léku vyráběnou přímo pro účely inhalování.

Chřipková sezóna? Častá nemocnost? Preventivně inhalujte

I když kolem vás všichni kýchají, nemusíte chytit každou nemoc. Pokud své dýchací cesty udržujete zvlhčené a v dobrém stavu, jsou schopny se lépe ubránit útokům virů a bakterií.

Lidé náchylní k dýchacím infekcím by měli v chřipkovém období z preventivních důvodů inhalovat, a to nejlépe jednou denně. K inhalacím se stejně jako v případě léčby používají minerální vody nebo solné roztoky.

Věnovat pár minut denně prevenci je určitě výhodnější než proležet celý týden v posteli. O nešťastných rodičích často nemocných dětí ani nemluvě.

Jak inhalovat? Důležité je správné dýchání

Léčebné účinky inhalace jsou známé už po staletí. Spousta z nás v dětství byla rodiči nucena inhalovat pod dekou či ručníkem páru z hrnce s horkou osolenou vodou. I když tato metoda má svůj účinek na uvolnění dýchacích cest, hrozí nezanedbatelné riziko opaření končetin nebo obličeje téměř vařící vodou. V ohrožení jsou samozřejmě zejména děti. Nevýhoda inhalace napařováním je ta, že touto cestou nelze podávat léky.

Proto jsou tu inhalátory, které umějí pracovat jak s minerálkami, tak se speciálními tekutými léčivy. Kromě pravidelného čištění nevyžadují žádnou zvláštní péči a jsou bezpečné i pro velmi malé děti nebo nemohoucí pacienty. Inhalace inhalátorem je navíc účinnější než ta s horkou vodou.

Aby inhalování skutečně pomáhalo, musí být prováděno správnou technikou:

  1. „Mlhu" vypuštěnou přístrojem je potřeba vdechovat zhluboka a před každým vydechnutím krátce zadržet dech, aby se léčivé částice stačily usadit a sliznicích.
  2. Tempo nádechů a výdechů by mělo být co nejpřirozenější, abyste se cítili dobře a nemotala se vám hlava z překysličení.
  3. Pomáhá i správné sezení při inhalaci – rovná záda, aby se otevřel hrudní koš.

Pokud si nejste jisti, zda inhalaci prováditě správně s ohledem na své onemocnění, poraďte se s lékařem (alergolog, pediatr, ORL) nebo fyzioterapeutem (v lázních a léčebnách).

Jak vybírat inhalátor

Před koupí inhalátoru je dobré si ujasnit, k jakému účelu nám bude přístroj sloužit – zda k prevenci a léčbě běžných dýchacích infekcí, nebo k ošetřování astmatika.

Hlavním porovnávacím parametrem u inhalátorů je rozprašovací výkon. Tento údaj udává, jak rychle je přístroj schopen přeměnit léčebný roztok v mlžinu. Čím výkonnější inhalátor je, tím kratší dobu jedna inhalace zabere.

Výrobci dobře vědí, že je někdy těžké donutit dítě, aby vydrželo pár minut sedět a inhalovat. Proto většina z nich nabízí dětské modely, které mají veselejší design.

Většinu inhalátorů je možné s sebou brát i na cesty. Dokonce existují i modely, které fungují na běžné baterky nebo kabel do zapalovače v autě. Inhalační kúru tak není nutné přerušovat ani na dovolené, ani na služebních cestách.

Podrobnější rady, jak vybírat inhalátor, najdete v nákupním rádci v e-shopu ProAlergiky.cz.

Související články

Zvlhčovač vzduchu, nebo inhalátor?
Často nemocné dítě? Jak tomu předejít
Recenze: Kapesní membránový inhalátor NE-105 mesh

Související články

Zvlhčovač vzduchu, nebo inhalátor?
Velmi často se v našem poradenském centru setkáváme s dotazem, zda je lepší pořídit zvlhčovač vzduchu, nebo inhalátor...
Zvlhčovač vzduchu, nebo inhalátor?
Často nemocné dítě? Jak tomu předejít
Pravidelnou péčí a prevencí můžete předejít řadě dýchacích potíží a výrazně snížit nemocnost vašich dětí. Poradíme vám jak...
Často nemocné dítě? Jak tomu předejít
Recenze: Kapesní membránový inhalátor NE-105 mesh
Přinášíme exkluzivní recenzi inhalátoru, který v první půlce roku 2013 vstupuje na český trh. Využívá novou technologii...
Recenze: Kapesní membránový inhalátor NE-105 mesh
Recenze: Kompresorový inhalátor Philips Respironics Sami pro děti
Dětský inhalátor Sami firmy Philips Respironics, který tentokrát podrobíme recenzi, má podobu tuleně a využívá...
Astma Alergie na pyl
Recenze: Kompresorový inhalátor Philips Respironics Sami pro děti
Otravují vás rýma, kašel nebo zánět dutin? Inhalace vám usnadní léčbu
Rýma, kašel a zánět vedlejších nosních dutin jsou klasickými projevy běžných infekcí dýchacích cest. Především jsou...
Astma Alergie na pyl
Otravují vás rýma, kašel nebo zánět dutin? Inhalace vám usnadní léčbu
Recenze: Stolní kompresorový inhalátor Philips InnoSpire Essence
Po čase je tady další recenze inhalátoru, konkrétně produktu s pro Čechy poněkud složitějším názvem „InnoSpire Essence...
Astma Alergie na pyl
Recenze: Stolní kompresorový inhalátor Philips InnoSpire Essence
Výhody inhalování pro předškolní i větší děti
Mnoho rodičů se potýká s mnohdy často opakujícím se problémem respiračních onemocnění u svých dětí. Zvláště pak v zimních...
Astma
Výhody inhalování pro předškolní i větší děti
Inhalátor při pylové alergii
Nepříjemné kýchání, vodnatá rýma, kašel nebo zhoršení astmatu jsou nejčastější příznaky pylové alergie. S prvními pyly se...
Alergie na pyl
Inhalátor při pylové alergii

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 3 dny