Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Recenze: Čistička vzduchu s ionizátorem Winix WAC-U300

Čistička vzduchu Winix WAC-U300 po zapnutí
Čistička vzduchu Winix WAC-U300 po zapnutí

Recenze a testy čističek vzduchu patří mezi nejžádanější informace v odvětví přístrojů vhodných pro alergiky. Dnes si představíme čističku, která vstoupila na český trh poměrně nedávno a o které se v prezentačních materiálech píše, že je inteligentní. Není to jenom marketingová nadsázka? Co opravdu umí?

Komu tato čistička pomůže a kam se hodí

Čistička Winix je vhodná především pro tyto skupiny lidí:

  • alergici citliví na pyly, plísně a zvířecí alergeny
  • astmatici
  • osoby se slabší imunitou a sklony k častým infekcím dýchacích cest
  • osoby žijící blízko zdroje smogu, prachu nebo zápachu.

Toto doporučení samozřejmě vyplývá z rozsahu nečistot, které tato čistička umí odstraňovat. Při alergiích a astmatu tak funguje jako součást léčby, zatímco u ostatních skupin osob jako zajímavá možnost prevence zdravotních potíží.

Svým vzduchovým výkonem 330 metrů krychlových za hodinu je předurčena pro místnosti do zhruba 30 metrů čtverečních, je-li používána kvůli astmatu nebo alergii, nebo do zhruba 50 metrů čtverečních u ostatních lidí. Údaje platí pro místnosti s výškou stropu 2,5 metru.

Princip fungování – nejen filtry, ale i netradiční ionizátor

Čistička je vybavena senzory kvality vzduchu a zápachu, které neustále sledují míru znečištění vzduchu v místnosti a předávají pokyny řídicí jednotce. Ta pak mění rychlost ventilátoru, aby byly případné nečistoty co nejdříve odstraněny. O to se pak starají jednotlivé filtrační stupně…

 

Sada filtrů vyskládaná ze společné kazety, která má své místo v útrobách čističky
Sada filtrů vyskládaná ze společné kazety, která má své místo v útrobách čističky

 

Předfiltr představuje husté síto, které zachytí nejhrubší nečistoty, čímž prodlužuje životnost po něm následujících filtrů.

HEPA filtr je mezi čističkami vzduchu osvědčená klasika, má ho samozřejmě i Winix, i když v omyvatelné verzi. Jde o filtr, který odstraňuje mikroskopické pevné částečky už od velikosti 0,3 mikrometru. To znamená nejen domácí prach nebo alergeny, ale i daleko menší nečistoty, které jsou přítomné třeba v kouři nebo smogu a jsou schopné pronikat hluboko do plic.

Filtr s aktivním uhlím je také známý z různých přístrojů. Pohlcuje do sebe řadu plynů a pachů. Uhlíkový filtr u Winixu je navíc napuštěn dezinfekční přísadou zvanou Cleancel, která předchází tomu, aby se nasáté bakterie, plísně a další mikroorganismy v čističce množily.

 

Ionizátor PlasmaWave jiskří v horní části čističky
Ionizátor PlasmaWave jiskří v horní části čističky

 

Posledním filtračním stupněm je plazmový ionizátor přezdívaný PlasmaWave. Ten – narozdíl od starších typů ionizátorů – produkuje jak záporné, tak kladné ionty. Tato kombinace je účinnější. Nejenže zrychluje usazování prachových nečistot, ale také přímo ve vzduchu rozkládá různé škodlivé plyny a neutralizuje viry nebo spory plísní.

Čistý vzduch není vyfukován kolmo vzhůru, ale pod mírným úhlem. Tím je dosaženo kroužení vzduchu v místnosti a tlačení špinavého vzduchu dolů k čističce.

Máme vyzkoušeno aneb Klady a zápory

Nebudeme pouze „pitvat“ technické parametry, ale provedeme i několik testů, kterými si ověříme funkčnost čističky.

Snadná obsluha

Příjemnou konkurenční výhodou je dotykový ovládací panel, který je v souladu s hladkým designem celého přístroje. Ovládání čističky je nezvykle jednoduché. Těm několika málo tlačítkům porozumíte i bez návodu, stačí základní znalost angličtiny. Většina uživatelů si dokonce vystačí jen s hlavním tlačítkem pro zapnutí a vypnutí a jinak spoléhá na automatiku. Tlačítka při stisknutí krátce pípají.

Velmi dobrá citlivost senzorů

Na kusy tamponu jsme nanesli ocet a benzín. Postupně jsme tyto vzorky přikládali do blízkosti senzorů a sledovali, jak se bude čistička chovat. Nejrychleji reagovala na benzín, prakticky do sekundy. Několik málo sekund jí trvala reakce na ocet. Grafický ukazatel znečištění vzduchu vždy vyběhl do červených hodnot a ventilátor se přepnul na vysoké otáčky.

 

Test: K čističce se přibližujeme s tamponem pokapaným benzínem. Ukazatel znečištění je zatím modrý....
Test: K čističce se přibližujeme s tamponem pokapaným benzínem. Ukazatel znečištění je zatím modrý....

 

 

...a za pár sekund již ukazuje silné znečištění vzduchu (červená stupnice)
...a za pár sekund již ukazuje silné znečištění vzduchu (červená stupnice)

 

Poté jsme do vzduchu asi v metrové vzdálenosti od čističky stříkli toaletní vodu. Jakmile během několika desítek sekund těkavé látky z parfému dorazily k čističce, ta zareagovala podobně jako u předchozích testů. Dusivé nečistoty ve vzduchu tedy umí tato čistička odhalit velmi rychle a spolehlivě.

Přesné měření životnosti filtrů a možnost jejich omývání

Čističky Winix, pravděpodobně jako jediné na trhu, umějí poměrně přesně určit okamžik, kdy jsou filtry znečištěné. Počitadlo totiž nepracuje pouze s počtem provozních hodin, jak je běžným zvykem, ale i průměrnou mírou znečištění, kterou čistička v daném období zaznamenala. O vyčištění či výměnu filtrů si tak nepožádá ani předčasně, ani pozdě.

Všechny tři filtry jsou u tohoto modelu omyvatelné, čímž se prodlužuje jejich životnost, i když některé jen dočasně. Uživatel je může omýt až dvakrát, jakmile se vám rozsvítí příslušná kontrolka, filtry můžete opláchnout pod sprchou. Postup omývání filtrů bohužel není popsán v návodu, ovšem na oficiálních českých stránkách značky je uveden velmi podrobně a přehledně.

Celá sada filtrů se prodává za 1 790 korun. Při průměrné každodenní zátěži by filtry měly vydržet 1 rok. Jejich omytím po prvním a po druhém roce tak dosáhnete životnosti 3 roky. Roční náklady na filtry se tak mohou průměrně pohybovat kolem 590 Kč.

Co se týká designu, patří určitě k těm vydařenějším čističkám na trhu
Co se týká designu, patří určitě k těm vydařenějším čističkám na trhu

 

Velmi nízká spotřeba

Při nejnižších otáčkách, na kterých se čistička udržuje většinu dne, má spotřebu pouhé čtyři watty. Při vysokých otáčkách, na které se dostává pouze krátkodobě při náhlém znečištění vzduchu, pak dosahuje 25 wattů. Maximální příkon činí 60 W, ale toho čistička dosáhne pouze tehdy, zapnete-li ručně tzv. turbo režim.

Automatický noční režim

Jakmile se v místnosti setmí, čistička se díky světelnému senzoru sama za pár sekund přepne do tichého režimu a ztlumí jas kontrolek, i když je vzduch v místnosti právě znečištěný.

Slyšitelný ionizátor

Při nejnižších otáčkách je chvílemi slyšet slabý syčivý až cvrčivý zvuk. Ten je způsoben elektrickými výboji probíhajícími v ionizátoru PlasmaWave. Jeho intenzita zřejmě souvisí s vlhkostí nebo prašností vzduchu, konkrétní souvislost se nám ale zjistit nepodařilo. Tento ionizátor lze vypnout a tím učinit čističku neslyšnou.

Než nakoupíte…

Čistička Winix se vyrábí v Jižní Koreji. Součástí dodávky je dálkový ovladač. Na jaře 2014 se prodává za 8990 Kč (aktualizace: červenec 2017 za cenu 8 190 Kč). To je v kategorii čističek s výkonem kolem 300 m3/h cena spíše podprůměrná. Výrobek je k dostání především ve specializovaných internetových obchodech.

Produktové detaily a videorecenze čističky Winix WAC-U300 v E-shopu ProAlergiky.cz

 

Všechny tři modely čističek Winix, U300 je uprostřed (foto: Winix.cz)
Všechny tři modely čističek Winix, U300 je uprostřed (foto: Winix.cz)

 

V sortimentu čističek Winix dostupných v Evropě se co do výkonu jedná o střední model. Nižší model má kód P150 (řada P má nižší stupeň filtrace) a silnější model U450.

Doporučení portálu ProAlergiky.cz

Je tedy tato čistička inteligentní? Když její automatičnost srovnáme s ostatními čističkami na našem trhu, pak se tomuto označení dá věřit. Senzory kvality vzduchu jsou sice dnes u přístrojů vyšší kategorie standardem, ale automatický noční režim a zejména daleko přesnější indikace znečištění filtrů, to jsou „vychytávky“, které Korejci vymysleli velmi prakticky.

Dále je zajímavé, že čistička Winix s pouhými pěti filtračními stupni odstraňuje stejné, ne-li větší množství druhů nečistot než čističky vybavené větším množstvím filtrů. Menší počet filtrů totiž zpravidla znamená úsporu času a peněz zákazníka.

Už po zhruba hodině provozu čističky je vzduch v místnosti příjemnější. Je pocitově čistější a čerstvější. Přístroj hodnotíme jako spolehlivě fungující a velmi příjemný na obsluhu.

Související články

Čističky vzduchu a ozon – jak je to doopravdy
Čistička vzduchu – ano, či ne?
Nový koncept čištění vzduchu založený na elektrolýze vody

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Čističky vzduchu

Související články

Čističky vzduchu a ozon – jak je to doopravdy
Ozon je všude kolem nás jako nedílná součást zemské atmosféry – nejen jako ozonová vrstva. Dýcháme ho celý život, aniž by...
Čističky vzduchu a ozon – jak je to doopravdy
Čistička vzduchu – ano, či ne?
V první řadě se musíme zamyslet nad tím, proč vlastně čističku vzduchu chceme pořídit. Existuje mnoho důvodů, proč ji lze...
Čistička vzduchu – ano, či ne?
Nový koncept čištění vzduchu založený na elektrolýze vody
Každý z nás vdechne do plic přibližně 15 000 litrů (15m3) vzduchu denně. Jelikož vzduch je klíčovým aspektem naší...
Nový koncept čištění vzduchu založený na elektrolýze vody
Čističky vzduchu - nová kvalita vašeho života
V posledních letech se stále více mluví o biopotravinách a zdravém životním stylu. Biopotraviny se staly vítanou změnou v...
Čističky vzduchu - nová kvalita vašeho života
Podle čeho se orientovat při nákupu čističky vzduchu
Protože se často setkáváme s tím, že není snadné se rozhodnout pro konkrétní typ čističky vzduchu, přinášíme vám několik...
Podle čeho se orientovat při nákupu čističky vzduchu
Úprava vzduchu v domácnosti
Čistý vzduch je základním předpokladem pro zdravý život. Udává se, že vzduch, který dýcháme v uzavřených místnostech, může...
Úprava vzduchu v domácnosti
Recenze produktu: Čistička vzduchu Sanyo ABC-VW24A
Tentokrát jsme se rozhodli „podívat na zoubek“ jedné z našich nejprodávanějších čističek vzduchu Sanyo ABC-VW24A.
Alergie na psy, kočky a jiná zvířata Alergie na plísně Alergie na pyl Alergie na roztoče
Recenze produktu: Čistička vzduchu Sanyo ABC-VW24A
Čističky a zvlhčovače vzduchu
Jak poznat, kdy je vhodnější pořídit čističku vzduchu a kdy zvlhčovač? Jaké problémy tyto přístroje řeší? Není řešením...
Čističky a zvlhčovače vzduchu

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 2 hodinami
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník včera
„S obchodem mám již dobré předchozí zkušenosti.“
Ověřený zákazník včera