Proalergiky.cz > Magazín > Speciály pro alergiky > Vánoce u potravinových alergiků a bezlepkářů > Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj článek

Téma přinesl

Anketa

Jak doma pečete, když dietu musí dodržovat jen některý člen rodiny?

Petra Vojtová, 14. 12. 2015

Alergie na potraviny, Celiakie, Alergie na mléko, Speciály


Na Silvestra se mohou „nadlábnout

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na tom, že bez chlebíčků, jednohubek a ostatních slaných chuťovek by to rozhodně nebylo ono. Přijměte naše pozvání na silvestrovskou oslavu pro bezlepkáře a potravinové alergiky. Dobrou chuť

Bezlepková veka na chlebíčky

Základem každé oslavy jsou chlebíčky. A základem chlebíčků je veka.

Pro klasického strávníka žádný problém. Dodržujeme-li ale bezlepkovou či bezmléčnou dietu (vejce nebývá běžnou součástí veky), je obyčejný chlebíček rázem problémem. Ten můžeme buď vyřešit tak, že si bezlepkovou veku koupíme, což nás ale vyjde vcelku draze (např. výrobce Ladislav Michalík - 280gramová veka za 45 Kč) a ne všude je k sehnání, nebo si ji doma upečeme. Vyzkoušejte některý z receptů z naší databáze.

Recept: Chlebíčková veka bez lepku, mléka, vajec

Výborná veka bez lepku, mléka, vajecVýborná veka bez lepku, mléka, vajec

Bezlepkové rohlíky na jednohubky

Bezlepkové rohlíky (i bez mléka a vajec) jsou sice k dostání běžněji než veka, ale opět je nevýhodou jejich vysoká cena. Rozhodneme-li se pro domácí výrobu, máme na výběr řadu receptů.

Já jsem zkusila upéct rohlíky s pohankovou moukou a Jizerkou, kvásek zadělávaný sójovým mlékem a místo vejce jsem použila hrašku...

A výsledek? Výborné rohlíky, které jsem určitě nepekla naposledy. Nejlepší byly samozřejmě hned po upečení, ale daly se jíst i druhý den, což nebývá vždy pravidlem.

Ve zmenšené podobě je můžete podávat i jako banketky, součást silvestrovského pohoštění.

Recept: Pohankové rohlíky bez lepku, mléka, vajec

Pohankové rohlíkyPohankové rohlíky

Velmi oblíbené jsou mezi návštěvníky našich stránek tzv. - Tondovy rohlíky bez lepku, mléka a vajec, které lze velmi dobře použít i na přípravu jednohubek, obzvláště zvolíme-li „rovný“ tvar, ne zahnutý.

Recept: Tondovy rohlíky bez lepku, mléka, vajec

Tondovy rohlíky bez lepku, mléka, vajecTondovy rohlíky bez lepku, mléka, vajec

Je libo tyčinky, preclíky, záviny, rolády? Vše v úpravě pro alergiky a celiaky

Co ještě rádi uzobáváte k pivu a vínu? Mně chutnají různé tyčinky, preclíky, minipizzy, quiche apod. Ráda zkouším něco nového, tudíž následující recepty jsou pro mne výzvou a doufám, že je vyzkoušíte i vy.

Recept: Zeleninový quiche

Zeleninový quicheZeleninový quiche

Recept: Bezlepkové slané tyčinky

Bezlepkové slané tyčinkyBezlepkové slané tyčinky

Recept: Žampiónový koláč bez lepku a mléka

Žampiónový koláč bez lepku a mlékaŽampiónový koláč bez lepku a mléka

Další možností, čím ozvláštnit sváteční stůl, jsou různé druhy závinů a rolád.

Já jsem jako základ použila těsto z Jizerky a pohankové mouky, ze kterého jsem dělala výše uvedené Pohankové rohlíky a z něj připravila česnekové trojhránky. Běžně je peču z hladké pšeničné mouky a sklízejí úspěch. Tudíž jsem byla zvědavá na výsledek.

Tato verze je trochu jiná, neboť těsto podstatně méně nakyne. Trojhránky jsou díky pohankové mouce hutnější. Příště zkusím pohankové mouky ubrat, příp. ji zcela vynechat.

Recept: Česnekové trojhránky s pohankou bez lepku, mléka, vajec

 Česnekové trojhránky s pohankouČesnekové trojhránky s pohankou

Můžete-li konzumovat mléko a vejce, mohu doporučit různé druhy sýrových rolád, například tuto.

Recept: Sýrová roláda

Sýrová roládaSýrová roláda

Masové chuťovky

Nesmím ale zapomenout ani na milovníky masa. Níže najdete dva recepty, které mám vyzkoušené, chutnají nám a na žádné silvestrovské tabuli na našem stole nechybějí. Prvním z nich jsou masové kuličky s hraškou a pohankovou krupicí.

Zdravější variantou tepelné úpravy je pečení v troubě, tou méně zdravou, ale dle mého chutnější, je pak klasické smažení. Kuličky jsou dobré jak teplé, tak i studené.

Recept: Masové kuličky s hraškou a pohankovou krupicí

Masové kluličky s hraškouMasové kluličky s hraškou

Druhou masovou dobrotou jsou minišpízy naložené v hraškovo-medové marinádě, které buď můžeme smažit samotné, příp. je ještě obalit v kukuřičných lupíncích.

Recept: Minišpízy naložené v hraškovo medové marinádě

Masové minišpízyMasové minišpízy

Listové těsto bezlepkově?

A na závěr velmi oblíbené listové těsto, respektive chuťovky z něj. Nejjednodušší jsou krekry připravené rozválením těsta, vykrájením požadovaných tvarů, případně posypáním semínky či kořením. Mezi pracnější pak patří různé záviny a minipizzy.

Dle dietního omezení buď můžeme použít klasické listové těsto – vyrobené z pšeničné mouky, které ale může obsahovat i vejce, nebo si doma připravit, případně i koupit, těsto bezlepkové.

Nejjednodušší „bezlepkové listové těsto“ (uvozovky jsou zde proto, neb pravé listové těsto je vyráběné podstatně odlišným způsobem) si připravíme tak, že smícháme pomazánkové máslo s bezlepkovou moukou v poměru zhruba 1:1,5. Doporučuje se přidat i guarová guma, která obecně slouží jednak jako zahušťovadlo, ale zároveň se používá i k prodloužení trvanlivosti pekařských výrobků.

Toto těsto jsem vyzkoušela a srovnat ho s klasickým listovým dle mého názoru nelze. Je prostě jiné, „nelistuje“. Ale na druhou stranu mi chuťově nevadilo a doma jsme snědli vše, co jsem z něj připravila (a hlavně bylo rychlé a levné). Konkrétně se jednalo o plněnou zelnou roládu a minipizzy.

Recept: Bezlepkový zelný závin

Bezlepkový zelný závinBezlepkový zelný závin

Recept: Bezlepkoví šneci

Bezlepkoví šneciBezlepkoví šneci

Pro ty, kdo si chtějí dát tu práci a vychutnat si skutečně bezlepkové listové těsto, které „listuje“, nechte se inspirovat receptem, který vytvořila firma Nominal:

Recept: Krekry z listového těsta

Krekry z listového těstaKrekry z listového těsta

A to je pro dnešek vše. Doufám, že jste nasbírali díky celému našemu Vánočnímu speciálu inspiraci a nově diagnostikovaným jsme alespoň trochu pomohli se začínající dietou.

Teď už jen zbývá popřát všem nejen krásného Silvestra, ale i co nejlepší vstup do nového roku 2016.

Budeme rádi za vaše recepty na silvestrovskou párty, ať můžeme i my vyzkoušet něco nového.

Další články speciálu: Vánoce u potravinových alergiků a bezlepkářů

Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční štola. U většiny těchto dobrot je mléko součástí receptu. Pokud...

Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě vyměnit v receptu jeden druh mouky za jiný (v tomto případě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Štědrovečerní menu bez lepku, mléka, vajec

Rybí polévka, kapr nebo řízky, bramborový salát - tradiční štědrovečerní menu. Jak a čím ale obalit maso, když dodržujeme bezlepkovou dietu a jsme...

Komentáře ke článku
Petra, ProAlergiky.cz

15. 1. 2016
6:00

Kuchařky opravdu mohou výrazně pomoci při každodenním vaření. Nevím, jakou konkrétně myslíte Vy, ale úžasná je tato: http://www.grada.cz/radcina-kucharka-bez-lepku_8708/kniha/katalog/

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Alena Lysenková

9. 1. 2016
18:08

Teď vyšla perfektní kniha Kuchařka bez mléka a vajec. Úplně stačí na to, aby člověk měl na každý den inspiraci. Dobrý pomocník v našem komplikovaném stravování.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte