Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Úklid v domácnosti alergiků: Zaměřte se na alergeny, ne na bakterie

Z omyvatelných ploch se alergeny odstraňují lépe (foto: Thinkstock)
Z omyvatelných ploch se alergeny odstraňují lépe (foto: Thinkstock)

I když vás reklamy přesvědčují, že základem úklidu je desinfekce, která vás zbaví bakterií, v rodinách alergiků to neplatí. V první řadě je potřeba zbavovat se alergenů, které jsou daleko pravděpodobnějším zdrojem potíží. Přinášíme rady, na co se zaměřit při nejčastějších typech alergií.

Alergie na roztoče: Začněte v ložnici

Hlavním zdrojem domácích roztočů jsou postele a často používaný čalouněný nábytek, ale také pelíšky domácích zvířat všeho druhu. Alergické reakce vyvolávají nejen tělíčka roztočů, ale zejména jejich exkrementy. Tyto alergeny se z postelí uvolňují a roznášejí se po bytě spolu s prachem.

Lůžka můžete opatřit protiroztočovými povlaky, které zabrání unikání alergenů z nich. Sedací soupravy, křesla, dekorativní polštáře, přehozy, plyšové hračky, pelechy domácích zvířat a ostatní čalouněné a textilní předměty udržujte v čistotě. Máte čtyři možnosti podle toho, co ten který předmět snese:

 

Čalouněný nábytek a různé dekorativní textilie jsou často zanášeny alergeny
Čalouněný nábytek a různé dekorativní textilie jsou často zanášeny alergeny

 

Roztočové alergeny se drží spíše u země, víří se jen málo, proto se při úklidu soustřeďte spíše na podlahu. Několikrát týdně vysávejte celý byt. Koberce s nízkým vlasem se udržují vcelku dobře, horší jsou různé chlupaté předložky. Těch se raději zbavte.

Alergie na zvířata: Alergeny od podlahy ke stropu

V případě alergie na kočky, psy či hlodavce je úklid nejobtížnější. Zvířecí alergeny jsou totiž velmi malé, lehké a lepivé, díky čemuž se snadno přenášejí a usazují opravdu všude. A nejde o chlupy, ale o sliny, moč, výměšky různých žláz nebo šupinky pokožky.

 

Speciální přípravky sníží množství alergenů v srsti
Speciální přípravky sníží množství alergenů v srsti

 

V první řadě se snažte omezit zdroj alergenů:

  • Zvířatům vymezte jasné teritorium, zejména je nepouštějte do ložnice či dětského pokoje, kde spává alergik.
  • Velkým pomocníkem jsou přípravky na odstranění alergenů ze srsti zvířat. Na výběr jsou dvě varianty pro kočky a drobná zvířata a pro psy. Ty způsobí, že mazlíček nějakou dobu uvolňuje méně alergenů.

Úplně odstranit všechny již roznesené a usazené zvířecí alergeny z bytu je téměř nemožné. Znamenalo by to vyčistit koberce a čalouněný nábytek, omýt vše omyvatelné, vyprat vše pratelné a znovu vymalovat.

Při nejmenším se soustřeďte na textilní a čalouněné předměty, na kterých se alergeny nejlépe usazují. Těch zbytečných se zbavte a ty nezbytné udržujte v čistotě častým praním nebo čištěním. I zde se mohou hodit speciální čisticí a prací přípravky určené k neutralizaci alergenů.

Pokud úplné odstranění zvířecích alergenů není ve vašich možnostech, pořiďte čističku vzduchu, která poletující alergeny spolehlivě filtruje.

Alergie na pyl: Několik týdnů častého úklidu

Lidé alergičtí na pyly nejsou v bezpečí ani v budovách. Pylová zrnka se dovnitř dostávají nejen při větrání, ale také nalepená na vlasech a oděvu. Chovají se jako prach – usazují se na všech plochách a při pohybu se víří.

Z toho vyplývají i možná preventivní opatření, která vám v pylové sezoně ušetří hodně práce s úklidem:

  • Do okna, kterým nejčastěji větráte, instalujte síť proti pylu.
  • Abyste si nenosili pyl do ložnice, převlékejte se již v předsíni a tam také použité prádlo nechávejte.
  • Nesušte prádlo venku.
  • Před spaním si myjte vlasy. Pylová zrnka na polštáři by jinak celou noc ohrožovala vaše dýchací cesty.

Domácnost si zařiďte tak, aby se vám co nejsnáze uklízela – vše musí jít kdykoli omýt, vysát nebo vyprat. Dejte přednost omyvatelným podlahám nebo kobercům s nízkým vlasem. Pořádek kontrolujte několikrát týdně. Případné vrstvy nebo dokonce chuchvalce prachu jsou plné alergenů. Nedopusťte je.

 

Čistička vzduchu přinese pylovému alergikovi velkou úlevu (zdroj: Winix)
Čistička vzduchu přinese pylovému alergikovi velkou úlevu (zdroj: Winix)

 

V létě, kdy se hodně větrá a nápor pylů se špatně kontroluje, velmi pomůže čistička vzduchu. Alespoň na noc, aby si tělo od alergenů odpočinulo.

Přečtěte si: Jak vybrat správnou čističku vzduchu pro pylového alergika.

Pyloví alergici mají štěstí v tom, že „jejich“ rostlina kvete maximálně pár týdnů. Tím pádem i období, kdy je třeba více dbát na pořádek, docela uteče.

Alergie na plísně: Spory jsou všudypřítomné

Plísňovým alergikům vadí zejména spory plísní, což jsou jejich mikroskopické rozmnožovací částečky. Plísním se daří jak ve volné přírodě, tak v budovách. Spory se uvolňují od jara do podzimu.

Předcházet tomu, aby se spory z venku dostaly do bytu, je velmi obtížné. Protipylové okenní sítě na ně nejsou dostatečně účinné. Spory se usazují spolu s prachem. Ten je potřeba co nejčastěji odstraňovat.

 

Ve špatně větraných provlhlých prostorech výrazně pomůže odvlhčovač vzduchu
Ve špatně větraných provlhlých prostorech výrazně pomůže odvlhčovač vzduchu
Čemu rozhodně předcházet musíte, je tvorba plísní ve vaší domácnosti:

 

  • Hlídejte si kvalitu potravin, které máte uskladněny ve spíži nebo chladničce. Vše, co se kazí, nemilosrdně zlikvidujte.
  • Stále častějším problémem jsou provlhlé domy a byty. Snažte se udržovat vlhkost vzduchu na hodnotě kolem 50 procent.
  • Pravidelně kontrolujte rohy místností, zvláště v blízkosti nejchladnějších obvodových zdí, zda v nich nezačala růst plíseň. Může zarůst i pod podlahovou krytinu.

Případná ložiska plísní co nejdříve zlikvidujte protiplísňovým postřikem. Počítejte však s tím, že plíseň se na toto místo s vysokou pravděpodobností vrátí, protože její podhoubí je usazeno uvnitř stěny.   

Vzhledem k tomu, že plísňových spor se nedá úklidem zcela zbavit, lidé s touto alergií by měli využívat čističku vzduchu, která jejich alergeny pohlcuje.

Atopický ekzém, kontaktní alergie: Používejte ekologické prostředky

Pro osoby s atopickou či extrémně suchou pokožku, ale i při kontaktní alergii je nezbytné mít se na pozoru a kontrolovat složení čisticích přípravků. Právě ty bývají často k pokožce velmi dráždivé.

V případě pracích a čisticích prostředků se jedná o různé optické zjasňovače, bělidla, konzervanty, barviva a parfémy, které způsobují „neplechu“, kromě toho, že pokožku dráždí, tak ji i značně vysušují. Abyste se těmto reakcím vyhnuli nebo je alespoň maximálně omezili, vybírejte mezi ekologickými přípravky. Dnes je jich na trhu celá řada. I mezi ekologickými prostředky vybírejte podle toho, který alergen vám způsobuje problémy. Velmi citlivým jedincům mohou vadit i přírodní vonné složky.

Při praní prádla dbejte na dvojité máchání a při úklidu domácnosti využívejte ochranné rukavice, nejlépe s bavlněnou vložkou. Trpíte-li alergií na latex, zvolte bezlatexovou variantu rukavic.

 

Ekologické čisticí a prací prostředky Ecover, řada Ecover ZERO je speciálně určená pro osoby s citlivou a atopickou pokožkou
Ekologické čisticí a prací prostředky Ecover, řada Ecover ZERO je speciálně určená pro osoby s citlivou a atopickou pokožkou

 

Alergie na potraviny: Mějte pořádek v kuchyni

 

Fleky od vajíčka stále obsahují alergeny
Fleky od vajíčka stále obsahují alergeny
Ačkoli si to často ani neuvědomujeme, v domácnosti se mohou vyskytovat stopy různých potravin, na které může být někdo z členů rodiny alergický.

 

Největší množství potravinových alergenů najdete nejspíš v kuchyni – vede pracovní deska kuchyňské linky. Na té najdete zbytky mouky, kapky šťávy z různých ovocných či zeleninových jídel, zaschlé kapky vajíček nebo mléka.

Alergik si od nich snadno umaže ruce. Třeba si promne oko a nevědomky si způsobí alergický zánět spojivek. Někdy stačí, když se alergen jen dostane na pokožku a vyrážka je na světe.

S ostatními členy domácnosti se domluvte na jasných pravidlech, aby kuchyň nezůstala neuklizená. Většinou stačí pracovní plochy umývat teplou vodou se saponátem. Tím se zbytky alergenů odstraní.

Pokud v kuchyni pracujete s moukou, která ráda práší, neměl by s vámi být nikdo, kdo je alergický na mouku či lepek. 

Nezapomínejte ani na zbytky jídel, které mohly zůstat v obýváku na stole, případně i pod stolem. Zvlášť pokud je alergikem malé dítě, které by je mohlo nedopatřením sníst.  

Obecná pravidla při úklidu

  • Při úklidu se často víří prach a s ním i většina alergenů, proto po něm vždy vyvětrejte.
  • Pokud se na úklidu podílí i samotný alergik, měl by si v dostatečném předstihu vzít protialergický lék nebo si chránit dýchací cesty filtrační polomaskou.
  • Omyvatelné podlahové plochy je vhodnější uklízet mokrou cestou (hadr, mop apod.), při které se nečistoty méně víří.

Související články

Recenze: Ekologický prací gel Ecover Zero
Recenze: Ekologický prášek a tekutý prostředek na praní Ecover
Testováno spotřebiteli: Ecover Zero tekutý prostředek na praní a Ecover odstraňovač skvrn

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 4 dny