Velikonoce bez vajec, mléka a lepku

Vložte svůj článek

Lze připravit tradiční velikonoční pokrmy i pro potravinové alergiky? Samozřejmě že ANO a my vám poradíme, jak na to. Připravili jsme pro vás celou sérii článků na toto téma, včetně vyzkoušených receptů.

Velikonoce: Každý rok v jiném termínu

Název Velikonoce je odvozen od tzv. „Velké noci“, tedy noci z Bílé soboty na nedělní Boží hod velikonoční, kdy Ježíš Kristus vstal z mrtvých. Velikonoce jsou pohyblivé svátky – velikonoční neděle připadá vždy na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy mezi 22. březnem a 25. dubnem.

Každý z nás tyto svátky pojímáme jinak. Pro někoho jsou největšími svátky křesťanskými, pro jiného symbolizují přicházející jaro. Naši předkové je uctívali i jako svátky plodnosti, probouzení se přírody, počátek zemědělských prací apod.

Velikonoční pokrmy nejsou jen vajíčka a beránci

Mezi nejznámější symboly Velikonoc patří, kromě vajec jako takových, zajisté velikonoční beránek, mazanec, jidáše, zajíčci, různé druhy nádivek, ale i pokrmy z masa mladých zvířat – nejčastěji z masa kuřecího, jehněčího či skopového.

V řadách rodin se i dnes pečou velikonoční perníčky, věnce a pletence. Nejvíce se tyto tradice dodržují na jižní Moravě.

Tradiční pokrmy spojené s jednotlivými dny

Vaření a pečení jednotlivých pokrmů má své zákonitosti - dle tradice jsou připravovány určité pokrmy v dané dny velikonočního týdne.

Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je pro křesťany postním dnem – součástí čtyřicetidenního předvelikonočního půstu, a proto se v tento den připravovaly pokrmy prosté, ne z masa teplokrevných zvířat, bez živočišných tuků.

Typické jsou tzv. „zelené“ pokrmy, jejichž základem bývá hrách či zelí. Často se vařily a vaří polévky z jarních bylinek, špenátu, kopřiv, řeřichy. V tento den se také pečou jidáše.

Recepty na Zelený čtvrtekŘeřicha k jaru patříŘeřicha k jaru patří

Řeřichová polévka

Bezlepková špenátová roláda

 

Jidáše bez mléka a vajec

Velký pátek

Velký pátek je dnem smrti, ukřižováním Ježíše Krista. Pro tento den je typický přísný půst.

Mezi postní – tradiční, i méně tradiční pokrmy patřily lepenice, špenátová, česneková, hrášková nebo bramborová polévka, kulajda, houbová či zeleninová nádivka, brokolicový nákyp, kuba, ale mohly se podávat i ryby.

KulajdaKulajdaRecepty na Velký pátek

Kulajda

Lepenice

 

 

Bílá sobota

Bílá sobota bývá nazývána „dnem ticha“, neboť to byl den, kdy Ježíš ležel v hrobě – den mezi jeho smrtí a vzkříšením.

Z praktického hlediska se jedná o poslední den půstu, kdy se pečou beránci a mazance.

MazanecMazanecRecepty na Bílou sobotu

Velikonoční beránek

Velikonoční mazanec

Hod boží – neděle velikonoční

Hod boží velikonoční je hlavním velikonočním svátkem. V tento den se nosí do kostelů na mše potraviny, které se zde světí.

Typickým obědem v tuto neděli bývají různé druhy nádivek, směsí – kombinace hlavně sekaného masa s vejci, pečivem a zelenými bylinkami (kopřivy, libeček atd.).

Mezi tradiční pokrmy v tento den patřila i na různý způsob upravená masa mladých zvířat – skopové, kuřecí, králičí.

Recepty na neděli velikonočníVelikonoční sekaná bez vajecVelikonoční sekaná bez vajec

Velikonoční nádivka bezmléčná


Velikonoční sekaná bez vajec

Velikonoční sekaná s bulgurem (bez mléka)

Velikonoční pondělí

Velikonoční pondělí bývá nazýváno také pondělím červeným. V dnešní době je spojováno hlavně s koledníky, pomlázkami, obarvenými a nazdobenými vajíčky.

Velikonoční pondělí bylo ve znamení pokrmů z vajec. Dělala se vejce plněná, smažená, vajíčka se přidávala do omáček, salátů, k masu, případně se pekly i výše zmiňované velikonoční nádivky.

Náš tip: V samostatném článku tohoto speciálu se dozvíte, jak naložit s vaječnou výslužkou koledníků.

Dodržujete doma velikonoční kulinářské tradice? Čím hostíte koledníky vy? 

Další články speciálu: Velikonoce u potravinových alergiků a bezlepkářů

Velikonoční cukroví bez lepku, vajec, mléka

Máte na Vánocích nejraději cukroví? Udělejte si ho i na Velikonoce! Máme pár tipů na varianty bez vajec, mléka a lepku.

Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku

Nejtypičtější velikonoční symbol – beránek a bez vajec? ANO. A nejen to – velmi chutného beránka lze upéct i bez mléka a lepku. Poradíme vám, jak...

Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný mazanec vhodný pro potravinové alergiky a celiaky. S námi se to...

Jidáše – bez lepku, mléka, vajec

Rádi oprašujete pozapomenuté tradice? Vyrobte pro svou rodinu i koledníky sladké pečivo tak akorát do ruky – jidáše. Skvělá velikonoční svačinka.

Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku

Chcete na Velikonoce upéct nádivku, ale v rodině máte celiaka nebo potravinového alergika? Napovíme vám, jak na to.

Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta

Jak naložit s nadílkou uvařených vajíček? Může si vaječný alergik dopřát aspoň něco z vejce?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte