Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku

Vložte svůj článek

24. 3. 2016

Alergie na vejce, Alergie na mléko, Alergie na lepek (mouku), Alergie na potraviny, Speciály


Velikonoční beránek (foto: iStock)

Nejtypičtější velikonoční symbol – beránek a bez vajec? ANO. A nejen to – velmi chutného beránka lze upéct i bez mléka a lepku. Poradíme vám, jak na to.

Historie pečení beránků

Pečení beránků na Velikonoce má velmi dlouhou tradici. Od pohanských dob je považován právě beránek za obřadní, posvátný pokrm, který sehrával svou roli v jarních rituálech. Velký význam má i dnes. Například v židovského náboženství symbolizuje vysvobození izraelského národa z egyptského otroctví. Pro křesťany pak představuje symbol Ježíše Krista jako oběti za spásu světa.

Postupem času bývalo pečení mladého jehněčího masa, obzvláště v chudých rodinách, nahrazováno pečením beránků ze sladkého těsta. Dnes se můžeme setkat s oběma tradicemi.

Skopové či jehněčí maso k Velikonocům patří, ale ne všichni si jej mohou dovolitSkopové či jehněčí maso k Velikonocům patří, ale ne všichni si jej mohou dovolit

Tradice říká, že by se měl péci přesně na Bílou sobotu. Na Hod boží velikonoční byl pak bráván na mši – spolu s mazancem, chlebem, vínem – a zde posvěcen. Část těchto pokrmů pak byla nabízena návštěvám, část rozdrobena na zahrádky, pole, do studny, aby byla zajištěna co nejvyšší úroda.

Recepty – beránek bezvaječný, bezmléčny, bezlepkový

Pakliže se rozhodneme péci beránka, máme na výběr řadu druhů těst – těsto třené, piškotové, šlehačkové, tvarohové nebo pudinkové. Existují i recepty na beránky biskupské – s kandovaným ovocem či z pomazánkového másla aj.

My vám přinášíme recepty na beránky, které jsou vhodné pro bezlepkovou, bezmléčnou a bezvaječnou dietu. Jedná se samozřejmě o receptury vyzkoušené, v praxi ověřené buď našimi spolupracovnicemi z řad čtenářek, případně samotnými členy redakce.

Pokud vám to dieta umožňuje, můžete si beránka ozdobit bílkovou nebo máslovou polevouPokud vám to dieta umožňuje, můžete si beránka ozdobit bílkovou nebo máslovou polevou

Velikonoční beránek

Oceníme vaši zpětnou vazbu formou komentáře pod článkem a ještě raději budeme, když se rozhodnete uložit svůj recept do databáze receptů.

Další články speciálu: Velikonoce u potravinových alergiků a bezlepkářů

Velikonoce bez vajec, mléka a lepku

Lze připravit tradiční velikonoční pokrmy i pro potravinové alergiky? Samozřejmě že ANO a my vám poradíme, jak na to. Připravili jsme pro vás celou...

Velikonoční cukroví bez lepku, vajec, mléka

Máte na Vánocích nejraději cukroví? Udělejte si ho i na Velikonoce! Máme pár tipů na varianty bez vajec, mléka a lepku.

Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný mazanec vhodný pro potravinové alergiky a celiaky. S námi se to...

Jidáše – bez lepku, mléka, vajec

Rádi oprašujete pozapomenuté tradice? Vyrobte pro svou rodinu i koledníky sladké pečivo tak akorát do ruky – jidáše. Skvělá velikonoční svačinka.

Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku

Chcete na Velikonoce upéct nádivku, ale v rodině máte celiaka nebo potravinového alergika? Napovíme vám, jak na to.

Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta

Jak naložit s nadílkou uvařených vajíček? Může si vaječný alergik dopřát aspoň něco z vejce?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte