Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Perníkové řezy s krémem a ořechovou krustou - bez lepku, laktózy, sóji, kukuřice

Perníkové řezy s krémem a ořechovou krustou - bez lepku, laktózy, sóji, kukuřice

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Řezy
Hodnocení:
Hodnotil 1 člověk
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Na perníkové placky:
400 g směsi Bake and Cake (Adveni) + na podsypání
170 g bezlaktózového másla nebo Stelly
150 g třtinového cukru
2 celá vejce
50 g karobové mouky (Adveni)
2 lžíce tmavého medu
1 lžíce perníkového koření bez lepku
2 lžičky jedlé sody
špetka soli
případně na doředění těsta bezlaktózové či rostlinné mléko

Na ořechovou krustu:
300 g nahrubo posekaných vlašských nebo jiných ořechů
120 g bezlaktózového másla nebo Stelly
50 g třtinového cukru
3 lžíce medu

Na promazání:
250 ml bezlaktózového mléka
200 g pikantní marmelády (rybízová nebo višňová)
150 g bezlaktózového másla pokojové teploty
5 lžic bezlaktózového mléka smíchaných se dvěmi lžícemi Tuzemáku
4 lžíce cukru moučka
1 sáček vanilkového pudinku bez lepku
1 lusk pravé vanilky (nemusí být)

Tuzemák a bezlaktózové mléko na provlhčení korpusu + meruňkový nebo rybízový džem
Postup přípravy:

Perníkové placky: Suroviny na těsto zpracujeme ve vláčné perníkové těsto, které zabalíme do igelitu a necháme alespoň hodinu odpočinout. Pokud máme těsto suché, doředíme po lžících bezlaktózovým mlékem. Po zchladnutí těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na dvou pečících papírech posypaných trochou mouky dvě placky o rozměrech cca 20 x 30 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce s podkladovým papírem a plechem. Upečeme pouze jednu, druhou prozatím necháme neupečenou.

Krém: Nejprve si uvaříme pudink - z 250 ml mléka, vanilkového cukru a Tuzemáku. Necháme za stálého míchání vychladit na pokojovou teplotu. Zchladlý pudink vyšleháme s kousky másla v hladký krém (pokud by byl pudink puckatý, přeceďte ho přes síto).

Ořechová krusta: Cukr si rozpustíme v pánvi na karamel, přisypeme ořechy, bezlaktózové máslo a med. Necháme cca 2 - 3 minuty svařit za stálého míchání. Ořechovou směs naneseme na druhou neupečenou placku a dáme opět na cca 10 - 12 minut péct. Po upečení necháme opět placku na mřížce na pečícím papíře vychladnout.

Dohotovení: První placku bez krusty pokapeme mlékem s rumem pro provlhčení korpusu a pomažeme džemem. Potřeme máslovým krémem. Vrchní díl s krustičkou doslova "opatrně sesuneme" pomocí podkladového papíru na pečení na spodní díl upečeného těsta s džemem a krémem. Necháme vychladit do druhého dne. Krájíme ostrým nožem (kvůli oříškům) na šikmé pruhy a malé čtverečky. Jako cukroví pečeme cca 3 - 5 dní před Vánocemi.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte