úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Povinné označování alergenů na balených potravinách – 1. část

Povinné označování alergenů na balených potravinách – 1. část

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 27. 11. 2014

Alergie na potraviny, Alergie na mléko, Celiakie

Nejprodávanější z e-shopu:
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Co kdy kvete I: únor až duben

(foto: iStock)

Až 30 % z nás či našich blízkých trpí potravinovou alergií či intolerancí. Méně šťastným je potravin zapovězeno rovnou více. Radosti z dobrého jídla pak často předchází stres v podobě nákupů, obzvláště v počátečním stádiu dodržování diety.

Také stravování mimo domov je pro alergiky obtížnější. Mají obavy z dietních chyb (často způsobených neznalostí kuchařů v restauracích), které jim mohou způsobit značné trávící, kožní aj. zdravotní problémy. Usnadněním pro všechny je povinné označování alergenů nejen na balených potravinách, ale od konce letošního roku i na jídelních lístcích.

Povinné uvádění alergenů a složek vyvolávajících intoleranci u balených potravin

Povinné uvádění alergenů v potravinách stanovuje výrobcům vyhláška č. 117/2011 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, která novelizuje původní vyhlášku č. 113/2005 Sb.

Označování alergenních složek v potravinách je pro lidi s intolerancemi a alergiemi velkým pomocníkem v běžném životě. Pomůže jim nakoupit podstatně rychleji, neboť alergen, není-li obsažen přímo v názvu potraviny, musí být vyznačen ve složení. Právní předpis uvádí, že by to mělo býti zřetelně, na viditelném místě a čitelným písmem. Označení musí být srozumitelné a jednoznačné, aby neuvedlo konzumenta v omyl.

V praxi se můžeme setkat s více způsoby označení alergenů. Na některých výrobcích jsou alergeny uvedené ve složení tučně zvýrazněny, jinde je použita věta „výrobek obsahuje…“. Na místo teček si domyslete název alergenu. O jaké alergeny se jedná?

Potravinové alergeny podléhající povinnému označování

Alergickou reakci mohou vyvolat v podstatě jakékoliv látky, včetně pitné vody. V praxi není možné označovat je samozřejmě všechny, a proto bylo vybráno 14 hlavních potenciálních alergenů, jejichž přítomnost musí být na obale vždy uvedena. Konkrétně se jedná o tyto:

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, ječmen, žito, oves, včetně jejich hybridních odrůd a kříženců)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Suché skořápkové plody a výrobky z nich (mandle, ořechy lískové, vlašské, kešu, pekanové, makadamové, para ořechy a pistácie)
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno v SO2
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich.

 

Preventivní označení alergenů na balených výrobcích

Velmi často se na obalech potravin setkáváme s konstatováním, že daný výrobek může obsahovat stopy jednotlivých alergenů (ze čtrnácti výše uvedených skupin). Tato informace je poskytovaná výrobci preventivně a dobrovolně. Jejím prostřednictvím chtějí upozornit nakupujícího na riziko možné nezáměrné kontaminace, ke které může dojít jednak použitím již kontaminovaných surovin, případně kontaminací při výrobě. Pro bližší představu si vše vysvětleme např. na jogurtech. Provozovna uvádí na trh 10 různých příchutí. Na každou samozřejmě nemá vlastní výrobní linku. Na jedné lince jsou tedy připravovány jogurty s různými příchutěmi. Proto se pak můžeme při nákupu setkat s tím, že na čokoládovém jogurtu je upozornění „může obsahovat lískové ořechy“. 

Použít toto označení však nelze vždy. Podmínkou je, že musí být jednak odůvodněné a dále výrobce nastolil preventivní opatření, kterými se snažil kontaminaci zabránit.

Preventivní značení alergenů nás často i upozorní na alergenní složky tam, kde bychom je zrovna nečekali a tím zamezí našim zdravotním problémům. Jako př. uvádím výrobek z naší domácnosti, který mne z hlediska obsahu alergenů překvapil – Mušličky pohankové BIO.

Těstoviny, ač název deklaruje, že se jedná o pohankové bezvaječné, mohou obsahovat stopy lepku i vajec. Pro alergiky na lepek, vejce či celiaky představují riziko. Někteří je však snesou, aniž by pocítili jakoukoliv zdravotní újmu. Jak je to možné?

 

Ne všem alergikům jsou potraviny s dovětkem „může obsahovat stopy…“ zapovězené

Tolerance různého, i stopového, množství alergenu je totiž zcela individuální. Snášenlivost se také často mění s věkem či dobou dodržování diety. Některé alergie mohou časem zcela vymizet (např. ABKM), jiné mohou být v průběhu života „nahrazeny“ jinými. Jak je tolerantní zrovna vaše tělo? Chcete-li znát pravdu, nezbývá vám nic jiného, než potraviny s tímto označením vyzkoušet. Opatrnosti ale není nazbyt, obzvláště u dětí. I proto bývá expozice (záměrné podání alergenu a sledování reakce) často prováděna pod lékařským dohledem.

Nepřehlédněte:  2. část článku o povinném označování alergenů u nebalených produktů, v restauracích a jídelnách.

Komentáře ke článku
Petra, ProAlergiky.cz

17. 3. 2015
9:08

Pro: Vážený pane Šulci,
pokusím se postupně reagovat na všechny body Vašeho komentáře.
Určitě s Vámi souhlasím, že bezlepkové stravování je náročné, obzvláště finančně, ale i co se týče "logistiky".
Lidé, kteří lepek běžně mohou, se najedí kdykoliv a kdekoliv, koupí si v jakékoliv prodejně či rychlém občerstvení vždy něco k snědku. Taktéž pro ně není problém zajít si do nejbližší, příp. oblíbené restaurace. Nemusí řešit, zda jejich dítě přijmou do školky, domlouvat se na možnostech stravování ve škole atd.
Celiak bohužel musí přemýšlet dopředu. Každý den musí promyslet, kde bude, co bude dělat, kde je možnost nakoupit, najíst se v restauraci, příp. zda je nutné si vzít jídlo z domova.
Přesto si troufám tvrdit, že se vše postupem času zlepšuje - jak nabídka sortimentu v obchodech, tak i v restauracích. Jen to stojí více času a hledání. A zmiňovaného plánování. Např. některé pekárny nabízejí objednání bezlepkového pečiva, tudíž i celiak, pakliže si nechce/nemůže péct sám doma, má možnost si čerstvé, nejen vakuově balené, pečivo zakoupit. Ale sama bych samozřejmě upřednostnila, aby bylo k dostání běžně, ne jen na objednávku.
Pestřejší sortiment než velké obchody často nabízejí zdravé výživy, tudíž bych se zkusila poohlédnout po nějaké v blízkosti Vašeho bydliště. Třeba budete spokojenější.
Ohledně značení balených potravin. Dle platné legislativy by měly být vyznačeny všechny alergeny na všech potravinách. A troufám si tvrdit, že zde je již kontrola a následné sankce takové, že to ve většině příp. odpovídá. Horší na tom samozřejmě je veřejné stravování. Restaurace a jídelny se vše teprve učí a často bohužel chybí spíše než ochota znalost problémů. Obzvláště na malých městech je pak často velký problém zajít si na oběd či večeři, aniž by pak netrpělo Vaše tělo. Určitě na internetu naleznete i restaurace, kde to ale lze a ještě si pochutnáte!
Rozhodně Váš příspěvek neberu jako "pláč", ale spíše povzdechnutí, co Vás trápí. My bohužel jsme opravdu "malí páni". Snažíme se o alergiích a intolerancích potravin psát, informovat o novinkách, také na našem webu naleznete spoustu receptů vhodných i pro Vás. Víc Vám bohužel nejsme schopní pomoci. Ještě mne napadá, že byste se mohl zapojit do nějakého sdružení celiaků, dle Vašeho bydliště. Našel byste spřátelené duše a mohl získat i např. praktické rady ohledně stravování ve Vašem okolí.
Hezký den.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

František Šulc

14. 3. 2015
8:32


V 76letech mě postihla celiatika a musím dodržovat bezlepkovou dietu.Při mém způsobu života častého cestování jsem se dostal do značných problémů se stravováním.Avizovaná uprava značení potravin nám alergikům měla usnadnit tuto řeholi.je nás prý již- identifikovaných -cca 100 tisíc.a co těch kteří to ještě neví!Jaké bylo mé zklamání-když na obalech i když již s větším značením-se jen minimálně dozvídám to podstatné-obsahuje lepek-třeba i jenjeho stopy-nebo ne.
Myslíte si-že běžný alergik ví co obsahuje-zahušťovadlo-dochucovadlo-barvivo-konzervanty-kyseliny sacharidy nasycené mastné kyseliny a mnoho další nežádoucí chemie.Nestačilo by výrobek označit jen jednoduchými logy-třeba jako je náš .-přeškrtnutý klas? I Když nerad pominu nehorázné ceny kilo mouky 90-100kč a z tohoto základu odvíjející se ceny našeho sortimentu potravin-tak musím si postěžovat na jejich nedostatek I v těch ohromných potravinářských komplexech marketů.-kde mají i vlastní pekárny A nabízejí široky vábně čerstvý sortiment pečiva a pro nás nic čerstvého!V spleti bohatě naplněných regálů v ohromných obchodních prostorech se jen někde ukrývá několik poliček s ubohým a předraženým sortimentem.-o kterém často vlastní prodavači ani nevědí.Dokonce jsem našel tuto část prodejny již ve dvou marketech s označením -bezlepkové-vábně balený tmavý chleb a když jsem si pročetl jeho složení tak obsahoval obilné základy.Ve veřejném stravování je to ještě horšíJeden kuchař mně řekl to by jsme vůbec nemohli vařit nic-poněvadž lepek je obsažen prakticky ve všem.Tak Vám dáme pečené kuře s bramborem-ale v jídelníčku nenajdu ani jedno vhodné jídlo.A stačilo by jen zahušťovat jídla včetně polévek bramborovým škrobem. a.t.d.Jen GLOBUS v Čakovicích má nejširší sortiment i s jídelnou -kde mají pro nás alespoň jedno čerstvé jídlo.
Pakliže můj pláč nepatří Vám-tak prosím o jeho postoupení kompetenčnějším.-nebo tisku pro širší veřejnost.
S pozdravem F.Šulc

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty