Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Jak podpořit imunitu na podzim a v zimě

Pohyb na čerstvém vzduchu dokáže imunitě hodně pomoci (zdroj: SXC)
Pohyb na čerstvém vzduchu dokáže imunitě hodně pomoci (zdroj: SXC)

Opakované infekce dýchacích cest se týkají spousty lidí, i když u alergiků a astmatiků jsou častější a komplikovanější. Možností povzbuzování imunity je spousta. A ne všechny vás vyjdou draho.

Doplňky stravy: Opravdu vám něco chybí?

Když jsme často nemocní, něco nám chybí. Alespoň tak uvažuje většina lidí. A proto s oblibou sahá po různých doplňcích stravy. Živin, které se podílejí na fungování lidské imunity, je celá řada:

  • Vitaminy a minerály: Pro správně fungující imunitu tělu nestačí jen dostatečný přísun oblíbeného vitaminu C. Je potřeba řada různých vitaminů, minerálů a stopových prvků. Dávejte přednost kvalitním multivitaminovým a multiminerálním přípravkům s vysokou vstřebatelností.
  • Glukany: Tyto speciální druhy složitějších cukrů nabývají na významu a popularitě. Jsou zřejmě schopny upravovat fungování imunity, a to nejen co do ochrany před infekcemi, ale i co do alergií.
  • Probiotika: Laktobacily, bifidobakterie atd. Ve střevech fungují jako vnitřní bariéra proti některým infekcím, podporují tvorbu protilátek a tlumí záněty. Existují i v kapkách pro nejmenší děti. 
    Probiotika obnovují střevní mikrofloru
    Probiotika obnovují střevní mikrofloru
  • Některé léčivé rostliny: Snad každá třetí rostlina je označována jako dobrá na imunitu. Rozdíly v kvalitě a tím i účinnosti přípravků na trhu jsou však velké. Záleží i na takových věcech, jako ze které části rostliny je přípravek získáván a v jakých podmínkách rostlina vyrostla. Proto i velmi oblíbená echinacea může jednou pomoct a jindy ani trochu. K dalším nadějným „imunologickým“ léčivkám patří aloe vera, lichořeřišnice nebo měsíček lékařský.
  • Některé mastné kyseliny: Zejména typ omega-3 (EPA a DHA). Mimochodem rybí tuk, který do nás v dětství tlačily maminky, je bohatý právě na tyto mastné kyseliny.
    Omega 3 mají pozitivní vliv na imunitní procesy
    Omega 3 mají pozitivní vliv na imunitní procesy
  • Některé aminokyseliny
  • Některé enzymy
  • Speciální látky jako MSM nebo pyknogenol

Snad s výjimkou MSM jsou všechny jmenované živiny přítomné v běžně dostupných potravinách.

Náš tip: Přemýšlíte, proč jsou alergici a astmatici častěji nachlazení? Vysvětlení najdete v článku Zhoršení alergie a astmatu na podzim.

Okamžitý účinek nečekejte

Zdá se, že není v lidských silách přijímat všechny užitečné látky ve formě potravinových doplňků. Není přece jen výhodnější – i finančně – jíst zdravou a vyváženou stravu, než své dietní hříchy dohánět doplňky?

Když už se rozhodnete některý z doplňků stravy vyzkoušet, buďte trpěliví. Nepřekračujte doporučené dávkování, málokdy to mívá pozitivní vliv na účinek. U většiny přípravků je vhodnější pravidelné a dlouhodobé užívání doporučených dávek.

Lepší výsledky můžete očekávat od kombinovaných doplňků stravy – například léčivá rostlina plus glukan, multivitamin plus probiotikum anebo probiotikum plus glukan

Vyzkoušejte biolampy

Biolampa, kterou si vaši starší příbuzní svítí nejčastěji na bolavé klouby, se dá použít i k podpoře imunity. Světlo se doporučuje mířit na tzv. solar plexus, tj. místo mezi hrudní kostí a žaludkem. Svítí se čtyři až deset minut jednou nebo dvakrát denně, a to po dobu minimálně tří týdnů.

Biolampou se několik týdnů svítí na solar plexus
Biolampou se několik týdnů svítí na solar plexus
Světlo stimuluje brzlík, což je imunitní orgán nacházející se v horní části hrudního koše. Na světlo reagují i Langerhansovy buňky, které se vyskytují v pokožce a rovněž jsou součástí imunitního systému. Při pravidelné aplikaci biolamp se jejich počet zvyšuje.

Sport pro posílení imunity

Kondice imunitního systému odpovídá kondici celého těla. Správná kombinace pohybu a relaxace je nejlevnějším prostředkem na pokulhávající obranyschopnost. Chronickým nesportovcům stačí navýšení pěšího pohybu, například hodinová svižná procházka několikrát týdně.

A pokud na pravidelné chození „nemáte čas“, snažte se alespoň dvakrát týdně zapotit. Jsou tu zumba, aerobik, plavání, squash, běh…

A taky trocha wellnessu…

Známý je blahodárný účinek otužování. Ani nemusíte chodit do sauny. Stačí, když každé sprchování završíte krátkým opláchnutím těla ve studené vodě. Jak si na studenou vodu navyknout? Nejlépe postupným snižováním její teploty až k nějakým dvaceti stupňům.

Zajímavá metoda, která se využívá v lázních a hodí se i pro malé děti, jsou střídavé nožní koupele. V domácích podmínkách vám k tomu stačí dva lavory nebo velké hrnce. Do jednoho dáte teplou vodu o teplotě kolem 40 °C, do druhého studenou o teplotě kolem 20 °C. Hladina voda by měla sahat nad kotníky. Minutu přešlapujete v teplé lázni, pak 15 sekund ve studené. Postup ještě zopakujete celkem šestkrát a nakonec nohy dobře usušíte.

Nemělo by zapadnout již zmíněné slůvko relaxace, čili odpočinek. Pomáhá totiž bojovat se stresem, který patří mezi nepřátele imunitního systému.

Žijte společensky!

Neseďte doma a vyrážejte mezi lidi. Jak to souvisí s posilováním imunity? Váš imunitní systém potřebuje trénink a toho může dosáhnout jedině kontaktem s lidmi a jejich viry a bakteriemi. Lidé s čilým společenským životem jsou odolnější vůči běžným respiračním infekcím, a když už onemocní, příznaky nemoci jsou lehčí a trvají kratší dobu.

Tato rada platí i pro malé děti. Kontakt s ostatními dětmi v mateřské škole i mimo ni je velmi užitečný, i za cenu, že si občas domů přinesou rýmu nebo angínu. Jedině tak se jejich imunitní systém vycvičí a začne fungovat správně.

Náš tip: A když už nachlazení nebo chřipka přijdou? Užitečné rady najdete v článku Inhalace pomohou i při obyčejném nachlazení.

 

Které prostředky na podporování imunity fungují u vás? Jak jste se donutili ke sportu nebo otužování? Nenechávejte si své názory pro sebe!

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
Připravili jsme pro vás 7 důležitých argumentů, proč by mohla být čistička vzduchu prospěšná právě pro vás.
Astma
7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Atopický ekzém, je poměrně časté chronické kožní onemocnění, které postihuje dospělé i děti. Trpí jím až 20 % populace...
Alergie na lepek (mouku) Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Odkvetením travin pylová sezona nekončí. V srpnu a září jsou hlavními alergeny pelyněk a ambrozie. Jsou to plevelné byliny...
Alergie na pyl
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Alergenové vakcíny
„Dobrý den, pane doktore, mám alergickou rýmu a astma. Několik let chodím na alergologii a při poslední kontrole mi naše...
Alergenové vakcíny
Alergeny v domácnosti
Úprava domácího prostředí alergika patří vedle pravidelné spolupráce s ošetřujícím lékařem, k významným možnostem zlepšení...
Alergeny v domácnosti
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Nežádoucí reakce po konzumaci potravin jsou zcela běžný jev. A potravinová alergie přitom nemusí být jediným vysvětlením...
Alergie na potraviny
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Alergici, pozor na burčák
Alergickou reakci na vosí jed může spustit čerstvá hroznová šťáva nebo mladé víno, tvrdí španělští lékaři, kterým se prý...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz Alergie na potraviny
Alergici, pozor na burčák
Alergická rýma
Alergická rýma je definována jako alergický zánět nosní sliznice. Projevuje se kýcháním, svěděním, hypersekrecí a ucpáním...
Alergická rýma

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 3 dny