úvod Proalergiky.cz > Vaření > Foodblog > Jak jsem začal porušovat tradici sójovým kapučínem

Jak jsem začal porušovat tradici sójovým kapučínem

Vložte svůj článek

8. 6. 2012

Fotografie k článku


Mléčná pěna se dá udělat z tohoto sójového mléka


...i tohoto

Člověk s nesnášenlivostí mléčného cukru má v kavárnách a hospodách trochu problém s kávou. Nemá si skoro co dát. Já kávě nějak zvlášť neholduji, ale sem tam na ni dostanu chuť. Jenže čistá káva mi moc nejede, potřebuji ji mít něčím zjemněnou. Ale jaký druh kávy si v restauračním zařízení dát, abych odtud neodcházel s křečemi v břiše?

Rostlinné mléko nikdo nechce

Cappuccino, latté, mléčné frappé nebo snad káva se zmrzlinou – všechny jsou při bezmléčném jídelníčku nevhodné. Pomohlo by nahradit kravské mléko rostlinným. Ale procento hospod, ve kterých mají rostlinné mléko, se blíží nule. Bylo by to proti tradici – do kafe přece nepatří žádné náhražky.

A proč by hospoda do nápojového lístku zaváděla rostlinné mléko, když ho žádní zákazníci nepoptávají? Ano, zákazníci si netroufají něco takového žádat, raději budou nadále křivit hubu nad hořkým „pressem“ nebo na kávu postupně zanevřou. A přitom lidí s nějakým druhem přecitlivělosti na mléko je kolem 15 procent populace – že si toho hospodští nevšimli!

V nouzi do Vídně

Ale zpátky k tomu, jak tuto svízelnou situaci řešit. Při troše štěstí si může „bezlaktózák“ dát vídeňskou kávu, tedy espresso se šlehačkou, aniž by měl problém s jejím trávením. Pravá poctivá šlehačka obsahuje laktózy poměrně málo, a když se „vídeň“ zají nějakým loupáčkem nebo koláčkem, problémy se nemusí objevit, nebo jen decentní. Ale riziko tam je.

Samozřejmě, člověk může v kavárně sedět u minerálky a doma si každý den vařit bílou kávu z rostlinného mléka, ale je to trapné. Nikdo nechce být společenský vyvrhel jenom kvůli nějakému směšnému potravinovému omezení.

Dá se našlehat!

A pak jsem byl jednou povečeřet v brněnské bio vegetariánské restauraci Rebio a zjistil jsem, že to jde zcela bez rizika. To je jedna z mála restaurací, ve kterých mají pochopení pro různé dobrovolné i nedobrovolné dietáře. V nabídce nápojů jsem objevil kouzelnou větu „Na přání Vám vybrané druhy kávy připravíme ze sójového mléka“.

Inu, odvážil jsem vznést požadavek: „Prosil bych kapučíno ze sójového mléka.“ Slečna za barem, zřejmě bídně informována, si nebyla jistá, jestli to jde. Naštěstí byla po ruce starší kolegyně, která jí potvrdila, že „kapučíno se dá udělat ze sójového mlíka, protože sójové mlíko se dá napěnit podobně jako to kravské“.

A dalo. Slečna v přístroji napěnila bio sójové mléko nalité z tetrapakové krabice. Šlo to bez problémů a výsledek byl velmi uspokojivý. Kulinářský požitek srovnatelný s tradičním kravským kapučínem, které ani není v biokvalitě. Když mám chuť na sójové kapučíno, vím, kam zajít.

Kéž by bylo více takových hospod, kde to jde. A proč se z rostlinných mlék dá napěnit jenom to sójové? To přesně nevím, ale bude-li zvědavců víc, rád to zjistím.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz
Zajímám se o všechno kolem jídla a zdraví. Rád se podělím o osobní zkušenosti s alergiemi a potravinovými intolerancemi.

Komentáře ke článku
pralinka

26. 2. 2015
7:41

pralinka

Novinka - bohužel zatím jen v Americe :-( - ale snad brzo dojde i k nám... Starbucks coffee začal nyní nabízet jako alternativu ke kravskému a sójovému mléku také nově mléko kokosové :-) . Tudíž i to by mělo jít našlehat

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

kopa

9. 10. 2014
21:05

Opravdu nelze napěnit jiné rostlinné mléko než sojové? Mám alergii, jak na BKM, tak na soju.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

pralinka

10. 2. 2014
15:26

pralinka

Tak proč se z rostlinných mlék dá napěnit jenom to sójové, to také netuším. Ale sojové kapučíno nebo sójové latté je vynikající. Sice dražší, ale opravdu výborné, dělají ve Starbucks nebo Costa coffee, resp. tam není problém jakoukoliv kávu udělat se sójovým mlékem :-). Škoda, že aspoň to sójové kapučíno či latté nenabízí v každé pořádné kavárně či restauraci :-( ... A když už jsme u toho sójového mléka, bylo by dobré, i kdyby prodejci mléčných freshů zvážily zavedení sójového mléka do sortimentu :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte