Alergie na potraviny

Zkřížené alergie


Bílkoviny v pylu břízy se mohou podobat například bílkovinám v jablku

Zkříženou alergií pyl–potravina trpí ve střední Evropě zhruba 50 % pylových alergiků. Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti alergenů. Jedná se o jev, kdy IgE protilátky imunitního systému, vytvořené proti určitému alergenu, reagují na základě podobnosti v sekvenci aminokyselin na alergen jiný.

Zkřížené reakce existují:

  • mezi potravinami vzájemně,
  • mezi potravinou a inhalačním alergenem (pyl, roztoči),
  • mezi latexem a potravinou.

Pokud se zkřížená reaktivita projevuje klinicky, mluvíme o zkřížené alergii. Osoby alergické na pyly trpí dvakrát až třikrát častěji na potravinové alergie než běžná populace.

Orální alergický syndrom

Hlavním projevem zkřížené alergie mezi pyly a potravinami je orálně alergický syndrom. Objevuje se po požití syrového ovoce nebo zeleniny. Do několika minut po jídle začnou pálit rty, patro, jazyk, škrábat v krku, může dojít k vyrážce nebo otokům kolem úst.

Pokud pokračujeme v podávání potraviny, objevují se i významnější příznaky: záněty spojivek, rýma, astma, otok hrtanu nebo anafylaxe. V případě zkřížených alergií pyly–potraviny často předcházejí příznakům potravinové alergie respirační příznaky (záněty spojivek, rýmy).

Neexistuje žádný vztah mezi závažností pylové rýmy a závažností potravinové alergie. Někdy je výskyt zkřížené reakce pyly–potraviny spojen s pylovou sezonou – někteří lidé nemohou jíst jablka v období květu bříz, ale mimo toto období nemají žádné potíže.

Snáze dojde k alergické reakci po požití syrové a čerstvé potraviny, protože tepelná úprava alergenní vliv rostlinných bílkovin většinou ruší. Dejte pozor – výjimkou jsou např. celer, petržel, koření, ořechy a arašídy, které obsahují alergeny teplu odolnější

K reakci na zeleninu a ovoce může dojít i vdechnutím, dotekem (pozor na mnutí očí!) – při loupání, krájení, strouhání, lisování (projevy mohou být dramatické – astma, anafylaxe).

Přehledná tabulka nejčastějších křížících se alergenůPřehledná tabulka nejčastějších křížících se alergenů

Podezření na potravinovou alergii...

Máte podezření na potravinovou alergii či intoleranci? Může vám pomoci eliminační dieta

Bývá vám po jídle často špatně a netušíte proč? Máte podezření, že je spouštěčem trávících či kožních obtíží nějaká potravina, ale nevíte která?

Máte podezření na potravinovou alergii? Příznaky mohou být různé

Jak se alergie na potraviny projevuje. Které potraviny nejčastěji vadí. Alergie, intolerance, nesnášenlivost potravin – jak se v tom vyznat.  

Diagnostika potravinové alergie a intolerance

Jaká vyšetření nás čekají? Ke kterému lékaři jít? Jaké jsou diagnostické možnosti? Co dělat v případě, že se nic neprokáže a potíže přetrvávají?

Eliminační diety pro zjištění potravinového alergenu

Nepomohl vám lékař určit, co konkrétně stojí za atopickým ekzémem vašeho dítěte. Může to být potravinový alergen. Jaký - to odhalí eliminační...

Co dělat před potvrzením diagnózy potravinové alergie

Jak přežít období nejistoty? Jaké léky nám mohou pomoct? Má smysl nějaká dieta? Co nás bude čekat, když se podezření potvrdí?

Související články
Alergie na ovoce

Ovoce bychom měli konzumovat několikrát denně, neboť jsou zdrojem látek nezbytných...

Droždí – bohatý přírodní zdroj řady látek

Kvasnice, kvasinky, droždí - pekařské, lahůdkové, cukrářské, pivovarské, aktivní,...