Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Houby jako lék – i proti alergiím

Že jsou houby chutné a dokáží zpestřit jídelníček zdravých jedinců, víme. Ovšem že je lze využít i při léčbě alergií a ekzémů je informace poněkud méně známá.
Houby jako lék – i proti alergiím

Jako podpora metabolismu jsou u nás nejznámější tzv. asijské houby, obzvláště shiitake (u nás známá jako houževnatec jedlý), ale i maitake (trsnatec lupenitý), reishi, hiratake aj. s nejen pozitivními účinky na imunitu, ale i antibakteriálními, antiparazitálními či protiplísňovými. K dostání jsou nejčastěji ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, čerstvé, ale i sušené, jako součást čajů, doplňků stravy apod.

V České republice jsou obdobné léčivé účinky přisuzovány i hlívě ústřičné, ale i uměle pěstovaným žampionům. Jedlé druhy pečárek, obzvláště žampion zahradní (Agaricus hortensis), resp. prášek vyrobený z jejich syrových plodnic, má prokázané pozitivní účinky na alergická onemocnění kožního typu (kopřivky, ekzémy) a nachází uplatnění i při léčbě alergických druhů astmatu. Účinnou látkou je psalliotin.

Zajímavost: Sušený žampionový „lék“

Návod MUDr. Jaroslava Veselského: „Dobře očištěné žampiony dokonale usušíme v sušičce na potraviny či v otevřené troubě při teplotě do 60 stupňů Celsia. Sušení na přímém sluníčku se nedoporučuje. Pak žampiony nastrouháme nadrobno a uskladníme je pod hermetickým uzávěrem. Podáváme 6x denně na špičce kulatého nože. Zlepšení zdravotního stavu se dostaví přibližně za týden. V případě zlepšení podáváme tento lék ještě měsíc, potom na 10 dnů léčbu přerušíme a následně pokračujeme ještě půl roku ve stejných dávkách, podávaných již jen 10 za sebou jdoucích dnů v měsíci.“

Související články

Alergie na houby – jak se projevuje a jak ji odlišit od otravy

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Rychlost dodaní“
Ověřený zákazník před 3 dny
  • vše v pořádku
Ověřený zákazník před 6 dny
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník před 11 dny