250 g mouky z červené čočky (1,5 hrnku) 3/4 hrnku třtinového cukru 125 g změklého másla či Stelly (1/2 hrnku) 100 g hořké 85% čokolády 1 vejce 1 kávová lžička vanilky 1/4 kávové lžičky kypřícího prášku 1/8 kávové lžičky jedlé sody špetka soli
250 g mouky z červené čočky (1,5 hrnku) 3/4 hrnku třtinového cukru 125 g změklého másla či Stelly (1/2 hrnku) 100 g hořké 85% čokolády 1 vejce 1 kávová lžička vanilky 1/4 kávové lžičky kypřícího prášku 1/8 kávové lžičky jedlé sody špetka soli
Polovinu čokolády si rozehřejeme a necháme vychladnout, druhou polovinu nasekáme na kousky. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, přidáme vajíčko a pořádně vyšleháme. Přidáme vanilku a přilijeme vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Vymícháme na hladkou hmotu (pomohla jsem si ručním šlehačem).
Mouku, kypřící prášek, sůl a sodu prosijeme a přimícháme do směsi. Pak přisypeme čokoládu nasekanou na kousky. Z těsta vytvoříme kuličku a mírně ji stlačíme (můžete si pomoct lžičkou, s hmotou se pěkně pracuje, na ruce se nelepí) a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 175 °C asi 8 - 10 minut. Sušenky necháme chvíli vychladnout a pak sundáme z plechu (za tepla jsou křehké ).
Tip: Já jsem použila kokosový cukr a dávala jsem ho jen půl hrnku. Čokoládu jsem použila 70%. Čím použijete víc procentní čokoládu, tím to bude chtít asi více cukru. Z těsta jsem měla něco málo přes 30 sušenek o velikosti asi 5 cm. Jsou dobré a čočka z nich není cítit. Máslo samozřejmě můžete nahradit jiným tukem (kokosový, Stella nebo bezlaktózové máslo).