Infolinka 541 212 450



Dotaz uživatele

Otázka:

Je mi 56 let.Loni jsem brala ribomunil.Onemocněla jsem virozou a po 14 dnech se mi úplně zneprůchodnil nos. Na ORL jsem dostala xorimax, medrol(celkem 6 tbl.) a po rtg. nosních dutin léčba ukončena.Bylo mi doporučeno zajít za plicním lékařem pro ne příliš výrazné potíže na průduškách. Tam jsem byla vyšetřena snímkem ze štítu a poslechem. Snímek naprosto v pořádku a bylo mi nasazeno antibiotikum. Augmentin. Stav se nezlepšil. Pokračoval Azibiot a Fromilid. Zádné mikrobiologické vyšetření nebylo provedeno. Stav se postupně zhoršoval, až na astmatické záchvaty. Objednala jsem se na alergologii a přestala chodit k plycnímu lékaři. Tam zjištěna alergie na kočku - slabá. Dostala jsem aerius a seretide. Pak teprve úleva. Mám vyhořelou revmatoidní artritidu. Teď mám brát ribomunil. Obecně se nedoporučuje, ale nemám s ním potíže. Nebylo by dobré ho brát v méně invazivních dávkách. A jak vůbec pokračovat s tím astmatem. Podle mě byl vyprovokován nevhodnou atb. léčbou. Děkuji za odpověď.

Tazatel:

Dagmar Třeštíková

Odpověd:

Dobrý den .Ve Vašem případě bych ribomunyl jednoznačně nepodával. Stran asthmatu další konzultace na alergolgoii, seretide je většinou nutný podávat dlouhodobě MUDr. Tomáš Rohovský