Infolinka 541 212 450



Dotaz uživatele

Otázka:

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na dvě věci. Dvouletý syn trpí polyvalentní potravinovou alergií s projevy generalizovaného ekzému, čas od času se navíc objeví hlenové stolice. Vadí mu jak nejčastější alergeny, tak většina potravin všeobecně řazených k spíše méně alergizujícím jako brokolice, kukuřice, květák, nesnese absolutně žádné ovoce mimo malého množství hroznů, atdatd. Zajímalo by mě, zda existuje nějaká šance, že se časem může vytvořit tolerance ke konzumaci lepku (má zvýšené IgE a zároveň jasné projevy po konzumaci) a k alergenům v ovoci a zelenině. Je známo, že například u bílkovin mléka a vajec může alergie časem vyhasnout, ale jak je to u lepku a dalších alergenů jsem se nikde nedočetla. Můj druhý dotaz se vztahuje k poklesu specifických IgE při striktním dodržování eliminační diety. Je možné, že i přes více než roční dodržování eliminační diety nijak výrazně neklesají hodnoty specifických IgE? Konkrétně na BKM, bílkoviny vaječného bílku a lepku? Hodnoty se sice snížily, ale i tak jsou velmi vysoké. Moc děkuji za Váš čas a ochotu, s pozdravem, Alena

Tazatel:

Alena

Odpověd:

Polyvalentní potravinová alergie je pro pacienta velkým problémem - co jíst, aby zůstala výživová hodnota zachována. Při dodržování diety po určitou dobu se obvykle střevo "zahojí" a začne některé dříve nesnášené potraviny tolerovat, např. v menším množství či upravené podobě (neplatí pro klasickou celiakii, tam je bezlepková dieta celoživotní). Ovšem prognosu v tomto případě nelze stanovit, je to záležitost přísně individuální. MUDr. Eva Orálková