Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Ořechy, skořápkové plody a jejich výskyt v potravinách

(foto: Wieslaw Jarek Dreamstime.com)
(foto: Wieslaw Jarek Dreamstime.com)

Na základě platné legislativy jsou mezi skořápkové plody podléhající povinnému značení řazeny tyto druhy rostlin:

Pro zvětšní tabulky klikněte
Pro zvětšní tabulky klikněte

Jak je z tabulky patrné, nejedná se pouze o rostliny, jejichž plodem je opravdu oříšek - tvrdý, nepukavý plod, a proto je nesprávné a zavádějící používat termín „alergie na ořechy“, ač je v populaci běžný. Výstižnější je název „alergie na skořápkové plody“, resp. skořápkové ovoce.

Častým omylem bývá řazení arašídů, plodů podzemnice olejné, do této skupiny. Správně patří burské oříšky mezi luštěniny a jsou na seznamu alergenů samostatnou položkou.

Ve výčtu může někdo postrádat kokosové ořechy, u nichž je alergická reakce velmi vzácná či piniové oříšky, semínka borovice pinie používané především v italské kuchyni. Dalšími skořápkovými plody, na které se vyskytuje u člověka alergie, ale taktéž nepodléhají povinnému značení, patří jedlé kaštany (čeleď bukovité).

Alergie na skořápkové plody je bohužel doživotní a nelze ji nikterak vyléčit. Jedinou možností, jak se vyhnout zdravotním obtížím, je přísná eliminace rizikových potravin z jídelníčku, pečlivé čtení etiket výrobků a podrobné studování jídelních lístků. Skořápkové plody totiž spadají mezi čtrnáct hlavních alergenů způsobujících 90 % všech alergií, které musejí být jasně a zřetelně vyznačeny nejen na potravinách (tučně, jinou velikostí písma apod.), ale musí o nich být informace i na jídelních lístcích. Výjimku tvoří ořechy použité k výrobě alkoholických destilátů, neboť při tomto výrobním procesu dochází k jejich inaktivaci.

Výskyt alergenů – velké množství potravin

Alergici na skořápkové plody musejí být silně obezřetní, neboť tyto druhy ovoce patří v potravinářství mezi velmi oblíbené suroviny, a to nejen díky své nutriční hodnotě (vysoký obsah kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů i minerálních látek), ale i senzorickým vlastnostem. Často jsou používány v mlékárenském průmyslu (výroba jogurtů, sýrů), pekařství, při výrobě cukrovinek, ale i v masném průmyslu apod.

Alergii na skořápkové plody je blízká i alergie na arašídy.

Související články

Diety pro atopiky a alergiky v kostce 2: Bez lepku, ořechů a sóje
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Alergie na ořechy a další skořápkové plody – projevy alergie, diagnostika a zkřížené reakce

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 4 dny