Infolinka (všední dny 8.30–16 h)
541 212 450

Ořechy, skořápkové plody a jejich výskyt v potravinách

(foto: Wieslaw Jarek Dreamstime.com)
(foto: Wieslaw Jarek Dreamstime.com)

Na základě platné legislativy jsou mezi skořápkové plody podléhající povinnému značení řazeny tyto druhy rostlin:

Pro zvětšní tabulky klikněte
Pro zvětšní tabulky klikněte

Jak je z tabulky patrné, nejedná se pouze o rostliny, jejichž plodem je opravdu oříšek - tvrdý, nepukavý plod, a proto je nesprávné a zavádějící používat termín „alergie na ořechy“, ač je v populaci běžný. Výstižnější je název „alergie na skořápkové plody“, resp. skořápkové ovoce.

Častým omylem bývá řazení arašídů, plodů podzemnice olejné, do této skupiny. Správně patří burské oříšky mezi luštěniny a jsou na seznamu alergenů samostatnou položkou.

Ve výčtu může někdo postrádat kokosové ořechy, u nichž je alergická reakce velmi vzácná či piniové oříšky, semínka borovice pinie používané především v italské kuchyni. Dalšími skořápkovými plody, na které se vyskytuje u člověka alergie, ale taktéž nepodléhají povinnému značení, patří jedlé kaštany (čeleď bukovité).

Alergie na skořápkové plody je bohužel doživotní a nelze ji nikterak vyléčit. Jedinou možností, jak se vyhnout zdravotním obtížím, je přísná eliminace rizikových potravin z jídelníčku, pečlivé čtení etiket výrobků a podrobné studování jídelních lístků. Skořápkové plody totiž spadají mezi čtrnáct hlavních alergenů způsobujících 90 % všech alergií, které musejí být jasně a zřetelně vyznačeny nejen na potravinách (tučně, jinou velikostí písma apod.), ale musí o nich být informace i na jídelních lístcích. Výjimku tvoří ořechy použité k výrobě alkoholických destilátů, neboť při tomto výrobním procesu dochází k jejich inaktivaci.

Výskyt alergenů – velké množství potravin

Alergici na skořápkové plody musejí být silně obezřetní, neboť tyto druhy ovoce patří v potravinářství mezi velmi oblíbené suroviny, a to nejen díky své nutriční hodnotě (vysoký obsah kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů i minerálních látek), ale i senzorickým vlastnostem. Často jsou používány v mlékárenském průmyslu (výroba jogurtů, sýrů), pekařství, při výrobě cukrovinek, ale i v masném průmyslu apod.

Alergii na skořápkové plody je blízká i alergie na arašídy.

Související články

Diety pro atopiky a alergiky v kostce 2: Bez lepku, ořechů a sóje
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Alergie na ořechy a další skořápkové plody – projevy alergie, diagnostika a zkřížené reakce

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Spolehlivý obchod, vstřícný, dostatečná komunikace.“
Ověřený zákazník včera
  • Neskutečně rychlé doručení. Jeden den po obědě objednáno, druhý den dopoledne doručeno! Děkuji!
Ověřený zákazník před 3 dny
„The store has a great variety of quality products for assisting with controlling allergies. There are lots of descriptions so you can know what everything is and how it works. The best part is the service, which is super fast and very knowledgeable, friendly and helpful.“
Ověřený zákazník před 4 dny