Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Chleba s psyliem - bez lepku, mléka, vajec

Chleba s psyliem - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Ohodnoťte jako první
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 500 - 550 ml vody (je to včetně vody, do které se máčí psylium)
450 Schar mix B
50 g pohankové mouky (čirokové, teffové...)
1 - 2 lžíce oleje
1 lžíce psylia (dávám i dvě, nebo přidávám po lžičce chia a lněného semínka)
1 lžíce cukru
1 lžička kmínu nebo chlebového koření
15 g čerstvého droždí
12 g soli (2 lžičky)

Postup přípravy:

Psylium necháme nabobtnat v 500 ml vody, nejlépe po dobu několika hodin. Pakliže nemáme tolik času, tak alespoň 15 minut. Sem tam směs promícháme.

Droždí a cukr smícháme s 50 ml vody, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Bude mít nahoře čepičku a nebo alespoň bublá 5 - 10 min (vyplave napovrch a jde vidět, jak roste).

Pak už jen stačí zamíchat všechno dohromady, naposledy dávám olej. Překryji např. igelitkou, fólií (nesmí se těsta dotýkat) či poklopem od mikrovlnky. Podstatné je, aby to neoschlo.

Za ideálních podmínek těsto kyne cca 40 minut (v létě, v teplé kuchyni, lehce nahřáté troubě), v zimě nebo v chladnější kuchyni to může trvat i hodinu.

Po vykynutí (zhruba 2x zvětší objemu), vyklopíme těsto na pomoučený stůl, popřekládáme, zpočátku raději stěrkou - přeložíme od kraje ke středu, pootočíme o 90 stupňů a zase od kraje do středu (ukázka a celý postup je ve videu pod receptem), pak už to půjde dobře i rukama...S moukou při překládání opatrně, přidáváme jen tolik, aby se těsto nelepilo k rukám a ke stolu. Bochníček těsta lehce zakulatíme, dáme do škrobem vysypané ošatky a opět necháme kynout cca 30 min (nejlépe v zavázané a nafouknuté tenké igelitce).

Překládání je důležité, aby bylo těsto pevné a po upečení hladké. Nemusí kynout nutně v ošatce, je to jen aby se těsto nerozteklo do stran, takže pro začátek stačí miska vyložená pečícím papírem, cedník vystlaný pomoučenou utěrkou apod.

V případě ošatky se těsto dává tou pěknou stranou dolů, tzn. že na nás budou koukat ty spodní "švy" (při překlopení se to v troubě otočí a bude krásný a nebude vidět, jak se to překládalo). V případě kynutí na pečícím papíru se dává naopak pěknou stranou nahoru (na plech budeme jen přenášet, nebudeme otáčet).

Než těsto nakyne, rozpálíme troubu na max. s plechem (pizza kamenem), na kterém se bude chléb péct, a s druhým starým plechem dole, na který budeme lít horkou vodu (nezničíme troubu).

Chlebík z ošatky jemně překlopíme na vrchní plech či kámen, v případě kynutí v misce vyložené papírem ten bochníček prostě přesuneme i s papírem, postříkáme ho vodou z rozprašovače (bude po upečení lesklý), dolů do trouby na druhý plech nalijeme 200 - 500 ml vody (nejlépe vroucí) a rychle zavřeme.

Po 10 minutách vyvětráme páru, stáhneme trochu teplotu a dopečeme.

U mně se teploty pohybují max. 230, pak to stáhnu na 200 a počkám, dokud nebude kůrka hnědá, což je tak 40 minut.

Upečený chléb se pozná tak, že se zaklepe na spodek a ten musí "zvonit" = zní to dutě :). Chlebík lze upéct i s jinými poměry, např. 200 g Doves farm červená a 300 g Schar B, 100 g čiroku a 400 g Schar B apod. Snažím se ale zachovat min. 300 g Schar B, aby byl chléb nadýchaný.

Autor: lenkaskolova

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte