Proalergiky.cz > Alergie a ekzém > Alergie na potraviny > Intolerance laktózy > Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty

Intolerance laktózy

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty


Zralé tvrdé sýry neobsahují téměř žádnou laktózu (foto: SXC)

I když následky konzumace mléka nejsou při intoleranci laktózy tak vážné jako při alergii na mléčné bílkoviny, i v tomto případě je jedinou možností hlídat si složení potravin. To znamená poctivě číst obaly potravin, a když balené nejsou, ptát se prodavačů.

Které potraviny jsou z hlediska laktózy nejrizikovější?

Hlavním zdrojem laktózy jsou samozřejmě mléčné produkty:

  • mléko (plnotučné, polotučné, odstředěné, kyselé, acidofilní, sušené)
  • jogurt
  • tvaroh
  • smetana
  • sýr
  • máslo
  • kefír
  • syrovátka
  • mléčný zákys
  • podmáslí
  • pudink
  • pomazánkové máslo
  • žinčica

Je přitom jedno, jestli jsou mléčné výrobky vyrobeny z kravského mléka, nebo z mléka jiných zvířat. Laktóza je přirozenou součástí všech mlék včetně lidského.

Hlídat si skryté mléko

O složení se musíme zajímat i u notoricky známých potravin. Různé mléčné složky a mléčné výrobky zmíněné výše se mohou objevit i v potravinách, ve kterých bychom je nehledali. Jedná se nejčastěji o tyto: 

  • pečivo sladké i slané
  • plněné oplatky
  • čokoládové a tukové polevy
  • energetické tyčinky pro sportovce
  • instantní pokrmy
  • uzeniny
  • margaríny
  • koktejly na hubnutí

Samotná laktóza se  přidává například do některých mléčných čokolád, zmrzlin, ochucených bramborových lupínků nebo sladkého pečiva. Přítomnost laktózy může překvapit i v šunce nebo jiných uzeninách.

Laktóza v lécích

Laktóza (případně její monohydrát nebo anhydrid) se s oblibou používá jako tzv. plnidlo v množství různých tablet – léků, potravinových doplňků nebo náhradních sladidel – často poznáme podle bílé barvy. Naštěstí je obojí možné sehnat i bez laktózy, kupříkladu v tekuté formě.

Mléčné výrobky bez laktózy

V některých supermarketech je již možné zakoupit mléčné výrobky s výrazně sníženým obsahem laktózy – mléko, máslo, sýry, jogurty apod. Laktóza je v nich rozštěpená na jednodušší cukry, takže mohou mít sladší chuť než jejich běžné verze. V Česku jsou nejrozšířenější :

  • Minus L (Tesco, Globus, prodejny zdravé výživy)
  • Free From (Interspar)
  • Ehrmann Lacto Zero (Globus)
  • Meggle Lactose Free (Globus, Kaufland, Billa)

Stojí zhruba o třetinu více než tradiční druhy.

Které mléčné výrobky nám nemusejí vadit?

Laktóza je rozpustná ve vodě, proto obecně platí, že z mléčných výrobků obsahují nejvíce laktózy výrobky z odtučněného (odstředěného) mléka a nejméně ty tučné.

Vedle obsahu tuku je určitým vodítkem i to, zda mléčný výrobek prošel kvašením. Bakterie mléčného kvašení (laktobacily, bifidobakterie a jiné kultury) totiž přeměňují laktózu na neškodnou kyselinu mléčnou – ve výrobku samotném i ve střevech člověka.

Některé mléčné produkty tak mohou bez potíží konzumovat i některé osoby s nesnášenlivostí laktózy:

  • šlehačka
  • máslo
  • „přírodní“ jogurty (bez přidaného sušeného mléka)
  • tvrdé sýry s delší dobou zrání (ementál, parmezán, cheddar aj.)
  • zakysaná smetana
  • kefír

Hodně záleží na výrobci nebo značce produktu a samozřejmě také na zkonzumovaném množství. Je třeba si najít „své“ výrobky a ty kupovat.

Klasické máslo obsahuje malé množství laktózy, které lidem s mírnější formou intolerance nemusí vadit. Ve specializovaných prodejnách potravin je možné zakoupit i přepuštěné máslo (ghee), v němž je obsah laktózy prakticky nulový. Je však výrazně dražší než obyčejné máslo.

Někteří „bezlaktózáci“ snášejí sýry – tvrdé i tavené. Zatímco laciný 30procentní eidam může dělat problémy, i když je ho jen pár deka, kvalitní uleželý cheddar nebo gouda nikoliv.

Rostlinná „másla“ neboli margaríny mohou obsahovat mléčné složky, jako jsou máslo, podmáslí nebo jogurt. S vysokou pravděpodobností se najdou ve výrobcích „s máslovou příchutí“. Zcela bez mléka by měly být tyto druhy:

  • Perla plus vitaminy
  • Alfa vital
  • Flora light
  • Vive bio slunečnicová
  • margarín značky Provamel

Čemu se naopak nekompromisně vyhýbáme, jsou všechny produkty s obsahem syrovátky, s přídavkem sušeného mléka a také všem „light“ verzím mléčných pochoutek.

Obsah laktózy v mléčných produktech

 

Potravina

 (řazeno abecedně)

Obsah laktózy
(g / 100 g)

čokoláda mléčná

9,5

jogurt bílý 3 % tuku

3,2–4,5

jogurt bílý nízkotučný

6

jogurt ovocný 3 % tuku

3

jogurt ovocný nízkotučný

4,7

kefír neochucený

3,9

máslo

0,1–1

máslo přepuštěné (ghee)

0–0,05

mléko kozí

4,4

mléko kravské odtučněné

4,9

mléko kravské odtučněné sušené

52

mléko kravské plnotučné

4,7

mléko kravské plnotučné sušené

38

mléko kravské polotučné

4,8

mléko lidské (mateřské)

7,2

mléko ovčí

5,1

mléko zahuštěné (kondenzované)

9–13

mléko zahuštěné slazené

11

podmáslí

4–5

smetana

3,8

smetana kysaná

3,2

sýr camembert

0–1

sýr cottage

0,35–4

sýr eidam 30 % tuku

0–2,5

sýr ementál

0–0,1

sýr feta 45 % tuku

0,5

sýr gouda

0–0,1

sýr cheddar

0,07

sýr mozarella

0,1–1,1

sýr niva/rokfór

2

sýr ovčí

0,1

sýr parmezán

0,06

sýr ricotta

0,3

syrovátka sušená

74

šlehačka

3,1–3,3

tvaroh měkký

2,6–4

zmrzlina

3–7

Údaje v tabulce jsou pouze přibližné, protože podíl laktózy se může měnit v závislosti na výrobním postupu výrobce i použitém způsobu měření.

Pokud netrpíme absolutní intolerancí laktózy, můžeme si občas dovolit pozřít malé množství laktózy, nejlépe společně s dalším jídlem, díky čemuž se laktóza pomaleji dostane z žaludku do tenkého střeva. Mezi odborníky existuje i názor, že v takovém případě se může tvorba laktázy v tenkém střevě opět částečně obnovit.

Snížená snášenlivost laktózy se až na výjimky objevuje v dospělosti. Je dobré myslet na to, že dospívající nebo už dospělí lidé, kteří jedí pestrou stravu, nejsou na mléku z výživového hlediska závislí. Konzumace mléka v dospělosti je v našich končinách spíše otázkou neopodstatněného zvyku.

Rostlinná mléka chutnají dobře a snadno se shánějí

Může se stát, že se nám bude po mléku stýskat nebo že ho budeme potřebovat v nějakém receptu nahradit. Pro tyto případy určitě stojí za vyzkoušení mléka rostlinná:   

  • sójové
  • rýžové
  • ovesné
  • špaldové
  • mandlové a další

Rostlinná mléka se prodávají v obchodech se zdravou výživou i některých hypermarketech, drogériích a lékárnách. Některé druhy chutnají velmi podobně jako mléko z krávy, jiné jsou „vodovější“. Každému může vyhovovat jiný typ a jiná značka.

Jak přísně musíme dietu dodržovat?

Nesnášenlivost laktózy většinou není absolutní, u většiny lidí se zažívací potíže objeví až po zkonzumování několika miligramů nebo dokonce gramů tohoto sacharidu. Naše aktuální míra tolerance laktózy závisí na mnoha faktorech:

  • jestli mléčný výrobek něčím zajíme
  • v jakém zdravotním stavu jsou naše střeva – stres, kvalita mikroflory, jiná probíhající potravinová alergie nebo intolerance

Potraviny s označením „může obsahovat stopové množství mléka“ by lidem s laktózovou intolerancí neměly způsobovat žádné problémy. Nevadí ani složky jako „mléčná bílkovina“ nebo „kasein“ – byť pocházejí z mléka, nemají s laktózou nic společného.

Jak řešit laktózovou intoleranci u nejmenších dětí

K dostání jsou u nás již delší dobu sušená kojenecká mléka se snížením množství laktózy (např. AL 110, Nutrilon Low Lactose). Výše zmíněná rostlinná mléka jsou vhodná i pro nejmenší děti, proto není problém je doplňkově také využívat – na pití i na vaření. 

Co musíte vědět při nesnášenlivosti laktózy

Dá se intolerance laktózy léčit?

Jelikož intolerance laktózy není choroba v pravém slova smyslu, nemá smysl hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro prevenci potíží je bezlaktózová...

Související články
Jogurty bez laktózy? Je třeba víc hledat a číst

Pokud patříte do stále rostoucí skupiny osob s intolerancí laktózy a máte rádi...

Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...