Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty

Zralé tvrdé sýry neobsahují téměř žádnou laktózu (foto: SXC)
Zralé tvrdé sýry neobsahují téměř žádnou laktózu (foto: SXC)

I když následky konzumace mléka nejsou při intoleranci laktózy tak vážné jako při alergii na mléčné bílkoviny, i v tomto případě je jedinou možností hlídat si složení potravin. To znamená poctivě číst obaly potravin, a když balené nejsou, ptát se prodavačů.

Které potraviny jsou z hlediska laktózy nejrizikovější?

Hlavním zdrojem laktózy jsou samozřejmě mléčné produkty:

  • mléko (plnotučné, polotučné, odstředěné, kyselé, acidofilní, sušené)
  • jogurt
  • tvaroh
  • smetana
  • sýr
  • máslo
  • kefír
  • syrovátka
  • mléčný zákys
  • podmáslí
  • pudink
  • pomazánkové máslo
  • žinčica

Je přitom jedno, jestli jsou mléčné výrobky vyrobeny z kravského mléka, nebo z mléka jiných zvířat. Laktóza je přirozenou součástí všech mlék včetně lidského.

Hlídat si skryté mléko

O složení se musíme zajímat i u notoricky známých potravin. Různé mléčné složky a mléčné výrobky zmíněné výše se mohou objevit i v potravinách, ve kterých bychom je nehledali. Jedná se nejčastěji o tyto: 

  • pečivo sladké i slané
  • plněné oplatky
  • čokoládové a tukové polevy
  • energetické tyčinky pro sportovce
  • instantní pokrmy
  • uzeniny
  • margaríny
  • koktejly na hubnutí

Samotná laktóza se přidává například do některých mléčných čokolád, zmrzlin, ochucených bramborových lupínků nebo sladkého pečiva. Přítomnost laktózy může překvapit i v šunce nebo jiných uzeninách.

Laktóza v lécích

Laktóza (případně její monohydrát nebo anhydrid) se s oblibou používá jako tzv. plnidlo v množství různých tablet – léků, potravinových doplňků nebo náhradních sladidel – často poznáme podle bílé barvy. Naštěstí je obojí možné sehnat i bez laktózy, kupříkladu v tekuté formě.

Mléčné výrobky bez laktózy

V některých supermarketech je již možné zakoupit mléčné výrobky s výrazně sníženým obsahem laktózy – mléko, máslo, sýry, jogurty apod. Laktóza je v nich rozštěpená na jednodušší cukry, takže mohou mít sladší chuť než jejich běžné verze. V Česku jsou nejrozšířenější :

  • Minus L (Tesco, Globus, prodejny zdravé výživy)
  • Free From (Interspar)
  • Ehrmann Lacto Zero (Globus)
  • Meggle Lactose Free (Globus, Kaufland, Billa)

Stojí zhruba o třetinu více než tradiční druhy.

Které mléčné výrobky nám nemusejí vadit?

Laktóza je rozpustná ve vodě, proto obecně platí, že z mléčných výrobků obsahují nejvíce laktózy výrobky z odtučněného (odstředěného) mléka a nejméně ty tučné.

Vedle obsahu tuku je určitým vodítkem i to, zda mléčný výrobek prošel kvašením. Bakterie mléčného kvašení (laktobacily, bifidobakterie a jiné kultury) totiž přeměňují laktózu na neškodnou kyselinu mléčnou – ve výrobku samotném i ve střevech člověka.

Některé mléčné produkty tak mohou bez potíží konzumovat i některé osoby s nesnášenlivostí laktózy:

  • šlehačka
  • máslo
  • „přírodní“ jogurty (bez přidaného sušeného mléka)
  • tvrdé sýry s delší dobou zrání (ementál, parmezán, cheddar aj.)
  • zakysaná smetana
  • kefír

Hodně záleží na výrobci nebo značce produktu a samozřejmě také na zkonzumovaném množství. Je třeba si najít „své“ výrobky a ty kupovat.

Klasické máslo obsahuje malé množství laktózy, které lidem s mírnější formou intolerance nemusí vadit. Ve specializovaných prodejnách potravin je možné zakoupit i přepuštěné máslo (ghee), v němž je obsah laktózy prakticky nulový. Je však výrazně dražší než obyčejné máslo.

Někteří „bezlaktózáci“ snášejí sýry – tvrdé i tavené. Zatímco laciný 30procentní eidam může dělat problémy, i když je ho jen pár deka, kvalitní uleželý cheddar nebo gouda nikoliv.

Rostlinná „másla“ neboli margaríny mohou obsahovat mléčné složky, jako jsou máslo, podmáslí nebo jogurt. S vysokou pravděpodobností se najdou ve výrobcích „s máslovou příchutí“. Zcela bez mléka by měly být tyto druhy:

  • Perla plus vitaminy
  • Alfa vital
  • Flora light
  • Vive bio slunečnicová
  • margarín značky Provamel

Čemu se naopak nekompromisně vyhýbáme, jsou všechny produkty s obsahem syrovátky, s přídavkem sušeného mléka a také všem „light“ verzím mléčných pochoutek.

Obsah laktózy v mléčných produktech

 

Potravina (řazeno abecedně)

Obsah laktózy (g / 100 g)

čokoláda mléčná

9,5

jogurt bílý 3 % tuku

3,2–4,5

jogurt bílý nízkotučný

6

jogurt ovocný 3 % tuku

3

jogurt ovocný nízkotučný

4,7

kefír neochucený

3,9

máslo

0,1–1

máslo přepuštěné (ghee)

0–0,05

mléko kozí

4,4

mléko kravské odtučněné

4,9

mléko kravské odtučněné sušené

52

mléko kravské plnotučné

4,7

mléko kravské plnotučné sušené

38

mléko kravské polotučné

4,8

mléko lidské (mateřské)

7,2

mléko ovčí

5,1

mléko zahuštěné (kondenzované)

9–13

mléko zahuštěné slazené

11

podmáslí

4–5

smetana

3,8

smetana kysaná

3,2

sýr camembert

0–1

sýr cottage

0,35–4

sýr eidam 30 % tuku

0–2,5

sýr ementál

0–0,1

sýr feta 45 % tuku

0,5

sýr gouda

0–0,1

sýr cheddar

0,07

sýr mozarella

0,1–1,1

sýr niva/rokfór

2

sýr ovčí

0,1

sýr parmezán

0,06

sýr ricotta

0,3

syrovátka sušená

74

šlehačka

3,1–3,3

tvaroh měkký

2,6–4

zmrzlina mléčná

3–7

Údaje v tabulce jsou pouze přibližné, protože podíl laktózy se může měnit v závislosti na výrobním postupu výrobce i použitém způsobu měření.

Pokud netrpíme absolutní intolerancí laktózy, můžeme si občas dovolit pozřít malé množství laktózy, nejlépe společně s dalším jídlem, díky čemuž se laktóza pomaleji dostane z žaludku do tenkého střeva. Mezi odborníky existuje i názor, že v takovém případě se může tvorba laktázy v tenkém střevě opět částečně obnovit.

Snížená snášenlivost laktózy se až na výjimky objevuje v dospělosti. Je dobré myslet na to, že dospívající nebo už dospělí lidé, kteří jedí pestrou stravu, nejsou na mléku z výživového hlediska závislí. Konzumace mléka v dospělosti je v našich končinách spíše otázkou neopodstatněného zvyku.

Rostlinná mléka chutnají dobře a snadno se shánějí

Může se stát, že se nám bude po mléku stýskat nebo že ho budeme potřebovat v nějakém receptu nahradit. Pro tyto případy určitě stojí za vyzkoušení mléka rostlinná:   

  • sójové
  • rýžové
  • ovesné
  • špaldové
  • mandlové a další

Rostlinná mléka se prodávají v obchodech se zdravou výživou i některých hypermarketech, drogériích a lékárnách. Některé druhy chutnají velmi podobně jako mléko z krávy, jiné jsou „vodovější“. Každému může vyhovovat jiný typ a jiná značka.

Jak přísně musíme dietu dodržovat?

Nesnášenlivost laktózy většinou není absolutní, u většiny lidí se zažívací potíže objeví až po zkonzumování několika miligramů nebo dokonce gramů tohoto sacharidu. Naše aktuální míra tolerance laktózy závisí na mnoha faktorech:

  • jestli mléčný výrobek něčím zajíme
  • v jakém zdravotním stavu jsou naše střeva – stres, kvalita mikroflory, jiná probíhající potravinová alergie nebo intolerance

Potraviny s označením „může obsahovat stopové množství mléka“ by lidem s laktózovou intolerancí neměly způsobovat žádné problémy. Nevadí ani složky jako „mléčná bílkovina“ nebo „kasein“ – byť pocházejí z mléka, nemají s laktózou nic společného.

Jak řešit laktózovou intoleranci u nejmenších dětí

K dostání jsou u nás již delší dobu sušená kojenecká mléka se snížením množství laktózy (např. AL 110, Nutrilon Low Lactose). Výše zmíněná rostlinná mléka jsou vhodná i pro nejmenší děti, proto není problém je pro zpestření jídelníčku také využívat – na pití i na vaření. 

Související články

Jak se vyhnout mléku a laktóze
Jak nahradit mléko při alergii na mléko a intoleranci laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Doplňky stravy Literatura

Související články

Jak se vyhnout mléku a laktóze
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko: buď se musíme vyhýbat mléčným bílkovinám, nebo laktóze, tzn...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Jak nahradit mléko při alergii na mléko a intoleranci laktózy
Ať už trpíme alergií na mléčné bílkoviny nebo nesnášenlivostí mléčného cukru, musíme se vyhýbat většině mléčných výrobků a...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak nahradit mléko při alergii na mléko a intoleranci laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Jelikož intolerance laktózy není choroba v pravém slova smyslu, nedá se ani příliš hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro...
Intolerance laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Alternativy mléčných výrobků mohou alergiky mást
Rostlinná mléka, rostlinné šlehačky, rostlinné sýry… V obchodech je k dostání spousta „dietních“ výrobků, které mohou...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Alternativy mléčných výrobků mohou alergiky mást
Jogurty bez laktózy? Je třeba víc hledat a číst
Pokud patříte do stále rostoucí skupiny osob s intolerancí laktózy a máte rádi jogurty, nemusíte se jich úplně vzdávat...
Intolerance laktózy
Jogurty bez laktózy? Je třeba víc hledat a číst
Recenze: Rýžové mléko Provamel rice natural
Popularita rýžových nápojů roste a s ní i nabídka na trhu. Jsou totiž dostupnou alternativou nejen kravského, ale i...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Recenze: Rýžové mléko Provamel rice natural
Náhražky kravského mléka – rady pro začínající dietáře
Rostlinná mléka jsou v dnešní době snadno k dostání a lákají k ochutnání. Dají se považovat za univerzální náhradu...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Náhražky kravského mléka – rady pro začínající dietáře
Recenze: Ovesná smetana Oatly
Klasická smetana je součástí velkého množství receptů, ale bohužel ne každý ji může jíst. Náhražek už naštěstí existuje...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Recenze: Ovesná smetana Oatly

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„v pohodě“
Ověřený zákazník před 4 dny
  • Komunikace
  • Rychlost dodání
Ověřený zákazník před 5 dny
  • Rychlé doručení,spokojenost s obchodem
Ověřený zákazník před 9 dny