Alergie na hořčici

Nejenže nikoho, kdo by měl alergii na hořčici, neznáte, ale dokonce jste ještě o takové alergii ani neslyšeli? Není divu. Určitě nepatří v populaci mezi nejrozšířenější, ba právě naopak. Udává se, že lidé jí trpící tvoří pouhé 1 – 7 % ze všech potravinových alergiků. Proč se tedy zrovna hořčice dostala na seznam EU čítající 14 povinně značených alergenů, které musí být uváděny na balených i nebalených potravinách, včetně pokrmů v restauracích? Důvodem je jednak její vysoká alergenicita, která má často za následek život ohrožující anafylaktické reakce, a to již při nízkých prahových hodnotách (tj. množství alergenu, které již může způsobit alergickou reakci, v tomto případě 0,3 mg hořčičných bílkovin), a dále pak velmi časté používání hořčice, které koresponduje s výskytem alergií. Vysoká prevalence je např. ve Francii.

Hořčice – dochucovadlo, ale i nebezpečný alergen

Pro některé oblíbená pochutina, známá již z dob starověkého Řecka a Říma, pro jiné nebezpečný alergen. A je jedno, zda se jedná o plnotučnou,...