Histaminová intolerance

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2–3 % populace, častější je u žen středního věku. Dříve bylo označováno jako falešná či nepravá potravinová alergie.

Histaminová intolerance, zkráceně HIT je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě, jednak vlastní nadprodukcí histaminu např. u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu je dále  způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu zvaného diaminooxidáza (DAO), který v těle odbourává histamin.

Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby.  Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (např. Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Snížená produkce DAO může být přechodná, mění se v čase, takže pacient střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení. Po ukončení příjmu tzv. blokátorů DAO může dojít i k vyléčení. Těmito blokátory jsou nejčastěji léčiva, která mají negativní vliv na činnost DAO. V dnešní době je známo skoro 100 léčiv ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik, které se účastní metabolismu histaminu.

Při stanovování diagnózy a následné diety je důležité si uvědomit, že kromě histaminu může člověk netolerovat i jiné organické dusíkaté látky ze skupiny biogenních aminů. Pak mluvíme o obecné intoleranci biogenních aminů.

Co je dobré vědět o histaminové intoleranci

Histaminová intolerance – příznaky a diagnóza

Jak se HIT projevuje? Jak se dá nemoc potvrdit nebo vyvrátit a ke kterému lékaři s podezřením zajít?

Léčba histaminové intolerance

Základním opatřením je úprava stravy – na co se zaměřit a jak rozeznat bezpečné potraviny od těch nebezpečných? Mohou pomoci i doplňky stravy?

Tolerance histaminu – individuální záležitost

Jak se může tolerace jednotlivých potravin lišit mezi jednotlivými pacienty? Proč je důležité poslouchat vlastní tělo? 

Potraviny při histaminové intoleranci

Které potraviny jsou při HIT povolené a které zakázané? A proč je potřeba tyto informace brát s rezervou? 

Související články
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...