Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Léčba histaminové intolerance

Vešekeré uzeniny, ale i rajčata by pro osoby s HIT měly být zapovězené. (foto: Ulkan120 | Dreamstime.com)
Vešekeré uzeniny, ale i rajčata by pro osoby s HIT měly být zapovězené. (foto: Ulkan120 | Dreamstime.com)

Základním opatřením při histaminové intoleranci je úprava stravy. Na co se zaměřit a jak rozeznat bezpečné potraviny od těch nebezpečných? Mohou pomoci i doplňky stravy?

Základ léčby – nízkohistaminová dieta

Nízkohistaminová dieta je prvním a nejdůležitějším krokem v léčbě histaminové intolerance. Na rovinu je nutné říci, že se ve většině případů jedná o velkou, pro někoho až drastickou, změnu ve stravovacích návycích. Z jídelníčku je totiž nutné vyloučit mnoho potravin a pochutin, na které jsme byli zvyklí a které máme rádi. Toto opatření se týká jednak potravin obsahujících velké množství histaminu, jednak i těch, které působí jako uvolňovače histaminu již uloženého v našem těle.

Pozor bychom si měli dát i na složení léků a v případě špatných hodnot enzymu  DAO dokonce i při nákupu kosmetických přípravků, které by neměly obsahovat barviva, sulfity, benzoáty a cinnamaldehyd.

Nejběžnější „zakázané“ potraviny

Mezi potraviny obsahující nejvíce histaminu patří fermentovaná, kvašená a konzervovaná jídla, alkohol (hlavně červené víno, sekt a pivo), zrající sýry (např. gouda, čedar, ementál, camembert nebo niva), uzeniny (bez výjimky, tedy i slanina, šunka, salámy, klobásy, párky aj.). Dále některé druhy zeleniny – nejvíce rajčata (i kečup), špenát, lilek, baklažán a ovoce (jahody, ananas, kiwi, banány, sušené proslazené ovoce), čokoláda (obzvláště v ní obsažené přísady, aromata, sójový lecitin), přídatné látky (aditiva) jako umělá barviva, konzervanty nebo stabilizátory. Opomenout nelze ani ryby a mořské plody.

Podrobnosti najdete v článku Potraviny při histaminové intoleranci.

Zásady histaminové diety

Kromě vynechání nevhodných potravin je nejdůležitějším pravidlem konzumovat co nejčerstvější potraviny, neboť množství histaminu v potravě se zvyšuje právě při skladování. Tato zásada se týká i masa, které bychom neměli po nákupu skladovat doma v lednici, ale pokud možno ho ihned zpracovat.

Dalším pravidlem je zákaz uchovávání a opětovného ohřívání doma uvařených jídel. Také bychom si měli uvědomit, že se histamin nerozloží ani tepelnou úpravou, a tudíž bychom neměli „zakázané“ potraviny konzumovat ani tepelně upravené.

Součástí diety by měla být i co největší pohoda a klid, neboť i stres je významným spouštěčem HIT.

Potravinové doplňky s enzymem DAO

Víme-li, že se budeme stravovat mimo domov, příp. že nebudeme zcela schopni dodržet nízkohistaminovou dietu, existuje doplněk stravy, který nám může pomoci zmírnit možné negativní zdravotní následky. Jedná se o přípravek Daosin. Tento rakouský výrobek obsahuje přírodní enzym DAO, který napomáhá rozkladu histaminu ve střevě. Dle slov výrobce se „užívá před jídlem, kdy dojde ke zvýšení hladiny tohoto enzymu ve střevě a ulehčuje tak metabolizaci histaminu, napomáhá tak navrátit přirozenou rovnováhu mezi hladinou histaminu a enzymu DAO. Daosin neobsahuje laktózu ani lepek a je vhodný i pro diabetiky.“

Je však dobré mít na paměti, že tento doplněk není trvalým řešením HIT, pouze dočasnou, nárazovou pomocí. Ač se jedná o volně prodejný preparát, doporučujeme jeho podávání konzultovat s ošetřujícím alergologem.

Související články

Histaminová intolerance - diagnostika a příznaky
Tolerance histaminu - individuální záležitost
Potraviny při histaminové intoleranci – nízkohistaminová dieta

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Doplňky stravy Literatura

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 8 hodinami
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník včera
„S obchodem mám již dobré předchozí zkušenosti.“
Ověřený zákazník včera