Alergie na celer

Počty alergiků na celer nejsou v ČR, v porovnání s reakcemi na jiné potraviny, nikterak vysoké. Jinak je tomu ovšem např. ve Francii či Švýcarsku, kde tvoří alergie na celer 30 – 40 % všech potravinových alergií. Díky vysoké prevalenci a velmi silným účinkům bílkovinných alergenů byly celer a výrobky z něj nařízením Evropského Parlamentu a Rady EU zařazeny mezi povinně uváděné alergeny nejen na balených, ale i nebalených potravinách, včetně pokrmů.

 

Praktické informace o alergii na celer

Alergie na celer - příznaky, diagnostika, léčba

Víte, že alergie na celer patří mezi nejnebezpečnější na světě? Slyšeli jste o zkřížených alergiích mezi pyly a potravinami? Existují nějaké...

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...