Alergie na korýše

Alergie na korýše patří k nejčastěji diagnostikovaným potravinovým alergiím, a proto jsou korýši zařazeni na seznam 14 hlavních potencionálních alergenů. V restauracích, příp. ostatních zařízeních hromadného stravování jsou pokrmy obsahující korýše a výrobky z nich označeny na jídelních lístcích číslem 2.

Za nejčastěji konzumovanou skupinu korýšů jsou považovány krevety. Mezi další známé „mořské potvory“, které končí na našich talířích, patří langusty, humři, garnáti či mořští (ale chutní jsou i sladkovodní) krabi a raci. Alergičtí můžeme být pouze na jeden druh, ale daleko častěji na všechny korýše.

Alergie na korýše - alergeny, projevy, léčba

Které látky ji vyvolávají a jak se konkrétně projevuje?

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...