Alergie na arašídy

Alergie na arašídy nepatří v naší populaci mezi nejrozšířenější potravinové alergie (v ČR jí trpí pouze 0,5 % populace), ale o to více je nebezpečná. Alergickou reakci totiž způsobí již velmi malé množství alergenu, v řádech mikrogramů (1 g = 1 000 000 ųg).

Bílkovinné alergeny jsou termolabilní a zároveň často způsobují velmi prudké reakce, tzv. anafylaktický šok, projevující se zrychleným pulzem, otoky, poklesem krevního tlaku až selháním oběhového systému a ztrátou vědomí. Nedostane – li se alergikovi včasné lékařské pomoci, končí anafylaktický šok smrtí.

O burských oříšcích si většina lidí myslí, že patří mezi ořechy, ale není tomu tak. Arašídy jsou semena rostliny nesoucí název podzemnice olejná, pocházející z jižní Ameriky, která je v botanické taxonomii zařazena mezi luštěniny - spolu se sójou či cizrnou. Jejím plodem je lusk obsahující semena – arašídy.

Co musíte vědět o alergii na arašídy

Arašídy – výskyt alergických reakcí, zkřížené reakce

Co alergii na arašídy způsobuje? Kde všude se s arašídy setkáte a jak rychle se alergická reakce projevuje?