Histaminová intolerance – příznaky a diagnóza
Jak se HIT projevuje? Jak se dá nemoc potvrdit nebo vyvrátit a ke kterému lékaři s podezřením zajít?
Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2 - 3 % populace, častější je u žen středního věku.
HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě nebo vlastní nadprodukcí histaminu např. u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu je dále způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.
Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby. Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (př. Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.
Snížená produkce enzymu DAO může být přechodná, mění se v čase, takže pacient střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení. Po ukončení příjmu tzv. blokátorů enzymu DAO může dojít i k vyléčení - např. po přestání užívání některých farmak majících negativní vliv na činnost enzymu diaminooxidázy. V dnešní době je známo skoro 100 léčiv ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik, které se účastní metabolismu histaminu.
Při stanovování diagnózy a následné diety je důležité si uvědomit, že kromě histaminu může člověk netolerovat i jiné organické dusíkaté látky. Pak mluvíme o obecné intoleranci biogenních aminů.
Podrobnější informace se dozvíte v následujících článcích.
Doplněk stravy napomáhající přirozenému odbourávání histaminu přijatého ve stravě. Užitečný při histaminové intoleranci.
Doplněk stravy napomáhající přirozenému odbourávání histaminu přijatého ve stravě. Užitečný při histaminové intoleranci.