Štědrovečerní menu bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj článek

Anketa

Jak doma pečete, když dietu musí dodržovat jen některý člen rodiny?

Petra Vojtová, 13. 12. 2015

Alergie na potraviny, Celiakie, Alergie na mléko, Speciály


Kapr nebo jiná ryba v trojobalu, to je prostě tradice... (foto: iStock)

Rybí polévka, kapr nebo řízky, bramborový salát - tradiční štědrovečerní menu. Jak a čím ale obalit maso, když dodržujeme bezlepkovou dietu a jsme ještě ke všemu alergičtí na vajíčka? A ta přece patří i do bramborového salátu! A majonéza je vlastně také z vajec. Ale zaměnit ji za jogurt či zakysanou smetanu nelze kvůli alergii na mléko. Znamená to, že se musíme smířit s faktem, že tato jídla pro nás budou o Štědrém večeru doživotně tabu? Nebojte, nemusíte. Pojďme se podívat, jak si pochutnat a zároveň dodržet nezbytná dietní omezení.

Aby byl dnešní článek co nejzajímavější, poprosila jsem o spolupráci své kolegyňky Radku a Zuzku. Dnes tedy máte jedinečnou možnost nahlédnout do tří domácností a zjistit, co se vaří na Štědrý den v kraji Jihočeském, Libereckém a ve východních Čechách.

Štědrovečerní polévka – bez lepku, mléka, vajec

V dřívějších dobách se podávala ve většině domácností polévka rybí. Stejně tak v té naší. Ale jedla ji jen mamka s babičkou a dědou. Zbytek rodiny by ji nepozřel ani pod pohrůžkou, že nepřijde Ježíšek. Pro nás připravoval taťka (původem z jižního Slovenska) tradiční slovenskou vánoční polévku, kterou je kapustnica a tu jsem pro vás uvařila i já.

Recept: Tradiční slovenská kapustnica bez lepku, mléka, vajec

Slovenská kapustnica bez lepku, mléka, vajecSlovenská kapustnica bez lepku, mléka, vajecKolegyně Zuzka Nováková se mi svěřila, že její vztah k rybí polévce je velmi podobný mému, a proto ji také nevaří. Místo ní připravuje výbornou vánoční houbovou polévku...

Recept: Štědrovečerní houbová polévka bez lepku, mléka, vajec

Houbová polévkaHoubová polévka

Jak uvařit rybí polévku bez zakázaných ingrediencí, nás tedy naučí Radka Vrzalová. Byla jsem o tom přesvědčená. Náš telefonát mne ale vyvedl z omylu: „Ráda se přidám a podělím o vánoční recepty, zrovna jsme je připravovali na kurzu bezlepkového vaření. Polévku chceš taky? Mám recept na skvělou celerovou se smetanou“.

 Recept: Celerová polévka s vůní exotiky

Celerová polévkaCelerová polévkaNo tak to je super. Vánoční speciál bez rybí polévky. No ale ve finále proč ne? Staročeská, tradiční slovenská a lehce exotická vánoční polévka tu rybí určitě vyváží!

Bramborový salát bez lepku, mléka, vajec

Znám hodně lidí, kteří nejedí ryby vůbec, případně jen mořské, ale snad žádného, který by neměl rád bramborový salát. Z nepřeberného množství možných druhů, typů vám každá z nás přináší své nejoblíbenější.

Za mne se jedná o bramborový salát s jablky, křenem a pórkem. Poprvé jsem ho jedla před mnoha lety v rodině svého manžela a zachutnal mi natolik, že dnes je již běžnou součástí našeho jídelníčku. V podstatě je přirozeně bezlepkový, bezvaječný a použijeme-li namísto tradičního bílého jogurtu sójový, bude tento salát splňovat i bezmléčnost.

Recept: Bramborový salát s jablky, pórkem a křenem

Bramborový salát trošku netradičněBramborový salát trošku netradičněPo slovenské polévce si můžete vyzkoušet připravit další ze svátečních pokrmů našich sousedů, tentokráte jižních. Lehký rakouský bramborový salát, který vám představuje Radka, je velmi jednoduchý na přípravu a chuťově zajímavý.

Recept: Lehký rakouský bramborový salát

Lehký rakouský bramborový salátLehký rakouský bramborový salátDo třetice všeho dobrého dietní salát od Zuzky. Zuzka připravila salátů více (ostatní najdete v databázi receptů). Vybrala jsem tento, neb jeho součástí je i návod na přípravu domácí sojanézy, což by mohlo některé z vás oslovit stejně, jako mne.

Recept: Bramborový salát se sojanézou

Bramborový salát se sojanezouBramborový salát se sojanezou

Jak obalit kapra – bez lepku, mléka, vajec

Tradiční postup přípravy řízků, ať již z kapra, kuřecích či vepřových, které rybu na našich talířích často nahrazují, je notoricky známý – maso obalujeme nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Což ale při bezlepkové, příp. bezlepkovo-bezvaječné dietě nelze. Jak tedy postupovat?

Dodržujeme-li „pouze“ bezlepkovou dietu, můžeme použít obměnu klasického trojobalu, kdy namísto hladké pšeničné mouky použijeme bezlepkovou, vajíčko zachováme a na závěr obalíme v bezlepkové strouhance. Nejčastěji bývá k dostání asi kukuřičná, která je i cenově nejpřijatelnější – 200 g stojí nejčastěji 20 - 30 Kč.

Výborné řízky pro ty, kterým nevadí mléko, resp. mléčné výrobky, ale „pouze“ lepek - Jogurtové řízečky.

Vyžaduje-li náš zdravotní stav kombinaci diet bezlepkové a bezvaječné, pak je možnou variantou k obalení těstíčko, které nahradí celý trojobal, případně jako poslední vrstvu můžeme použít bezlepkovou strouhanku či bezlepkové kukuřičné lupínky. Je ale nezbytné prostudovat řádně etikety, s ohledem na možnou přítomnost vajec (např. u strouhanky Pan Grati zn. Schär jsou uvedena přímo ve složení).

Tento postup jsem se rozhodla vyzkoušet a připravila jsem řízky obalovené v těstíčku z Hrašky (přesný popis najdete přímo u receptu), část ještě obalila v kukuřičných lupíncích, část smažila ihned a přiznám se, že dlouho jsem takto dobré řízky nejedla a mohu jen doporučit.

Recept: Hraškové řízky

Hraškové řízkyHraškové řízkyDalší netradiční variantu obalování má vyzkoušenou Zuzka. Nejprve maso obaluje v kukuřičné mouce, pak ho ponoří do vroucí vody a na závěr obalí ve strouhance, případně lupíncích.

Recept: Řízky v trojobalu bez vajec

Polévka uvařená, bramborový salát připravený, řízky usmažené... Nezbývá než popřát všem dobrou chuť a krásný Štědrý den, respektive večer!

Petra, Zuzka, Radka

A jaké jsou vaše štědrovečerní osvědčené recepty? Podělte se o ně!

Další články speciálu: Vánoce u potravinových alergiků a bezlepkářů

Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční štola. U většiny těchto dobrot je mléko součástí receptu. Pokud...

Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě vyměnit v receptu jeden druh mouky za jiný (v tomto případě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Na Silvestra si to chceme užít všichni. Oslavy budou bujaré a určitě si budeme chtít dopřát ty nejvybranější pochoutky... u nás samozřejmě bez...

Komentáře ke článku
Renata

20. 12. 2013
15:47

Pro: Michal, ProAlergiky.czSouhlasím s Michalem, nejsem alergická na žádné potraviny, ale kapra už roky peču v troubě na plechu jen pokmínovaného, případně trochu okořeněného steakovým kořením (směs bez ěček, samozřejmě). Chutná nám tak mnohem víc než smažený obalovaný. Taky díky tomu stihnu i nějakou pohádku, místo abych stála půl odpoledne u friťáku :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

9. 12. 2013
14:16

K tématu kapr ve strouhance: Souhlasím s autorkou Petrou, že kukuřičná strouhanka je překvapivě chutná. Ale stejně jsem přesvědčen, že kapr do strouhanky nepatří, poněvadž strouhanka jemnou chuť sladkovodní ryby úplně zabije. Většinu druhů ryb si daleko více vychutnáte "na přírodno" (sůl, bylinky, česnek apod.) a zároveň to bude bez lepku, vajec i mléka. ;-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte