Infolinka 541 212 450



Dotaz uživatele

Otázka:

Dobrý den, mám téměř dvouletého syna. V pěti měsících měl těžký zánět průdušek, hospitalizace v nemocnici. Za měsíc další, po léčbě Ospamoxem alergická reakce-vyrážka a začal znovu kašlat. Další hospitalizace, byl mu nasazen budier. S tímto lékem byl asi půl roku bez potíží(přes jaro léto). Na podzim aniž by v noci kašlal už ráno sýpal, antibiotika Klacid. Léčba bez potíží. Za tři měsíce opět, jen podotknu, vždy chytil rýmu od staršího sourozence, vždy je nemocný jako druhý. Přes zimu vícekrát nachlazení(starší nosí ze školky) zkoušela jsem mu dát spiropten a stačilo to, tak nám v poradně dala paní doktorka Ventolin, že nezatěžuje srdce atd. Takže rýmu a pokud je dušný či sýpe zvládneme s těmito léky bez antibiotik. Budier při nachlazení 2Xdenně, jinak 1x, zyrtec, Ventolin jen při dušnošti. Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na případné alergické testy, zatím nechtějí, že je příliš malý. Dále zda by jste doporučil nějaké přípravky na posílení imunity nebo jak tak malému dítěti imunitu posilovat, na horách jsme byli co to šlo, jednou jsme odjížděli s příšerným kašlem a na horách úplně přestal a jestli dát dítě s těmito potížemi ve třech letech do školky. Děkuji za odpověď.

Tazatel:

Eva Štípová

Odpověd:

Dobrý den, určitě si myslím, že byste měla se synem absolovovat alergologické vyšetření i v tomto věku včetně testování na alergeny, abyste věděla, kterým alergenům se vyhnout. Vhodné by byli imunologické testy vzhledem ke zvýšené nemocnosti Vašeho syna (a ev. nasazení léků na posílení imunity), bylo by dobré doplnit i ORL (ušní, nosní, krční) vyšetření. Také je možné zvážit lázeňskou léčbu, či pořídit inhalátor http://www.proalergiky.cz/eshop/inhalatory Pokud Váš syn trpí zvýšenou nemocností již nyní, pak nástup do školky může jeho potíže zhoršit. Je vhodné zvážit nástup do školky např. až ve 4 letech, imunitní systém dětí zraje a takovýto odklad může být v jeho prospěch. S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.