Odpověď na dotaz

Nela:

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je možné,aby dítě mělo krevní testy na alergologii v pořádku-nevykazuje alergie, kožní testy taktéž OK a bylo alergik? Dcera trpí na opakované záněty horních cest dýchacích, rýmy, záněty středouší a na ORL ji zjistili cystu lícní dutiny a lékaři mi stále tvrdí, že má lividní zbarvení sliznici a že musí být alergik.Nasadili nasonex a aerius. cysta ji také prý vznikla důsledkem neléčené alergie,tedy déle přetrvávajícímu alergic.zánětu.Jenže mám pocit,že je to začarovaný kruh, jak mám zjistit na co je alergická,když všechny výsledky má v normě. Tento stav trvá již 5let a místo ,aby se lepši se zhoršuje. Zkusila jsem i jiné lékaře (byli jsme posláni ke specialistovi ORL do Brna)-názor je stejný. Jediné co ji na alergologii zjistili, je mírné astma.Na který má Gionu. Naposledy ji dělali i nějaké vyšetření eNO, kde má hodnotu 5bpp, ale bohužel nevím ,jaká je norma u 9 leté holky. Máme zjistit na co je alergická,ale to je jak hledat jehlu v kupce sena. Rýmu má nejhorší vždy od října do ledna, a další kritický měsíc je duben,květen červen. V letních měsících bývá dá se říct zcela bez problémů.Je tedy možné,aby i přes všechna kladná vyšetření na alergo, byla tak silný alergik ,jak mi tvrdí?Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,
ano, je možné, dle vašeho popisu i velice pravděpodobné, že vaše dcera je alergik, i když konkrétní alergen nebyl nalezen.
Alergenů je veliké množství a současné dostupné metody dokáží spolehlivě určit jen některé z nich. Zdravotní stav u pacientů s alergií je vždy posuzován komplexně a výsledky alergologických testů jsou jen jedním z kritérií. Pokud je ORL nález jednoznačný a vidíte efekt léčby antihistaminiky (léky proti alergii), pak je diagnoza vpodstatě jistá. Doporučuji každopádně zopakovat krevní i kožní testy v cca 1-2 letých intervalech, někdy se alergie vyvíjí a průkaz alergenu určíme až po delší době.
Častá je alergie na plísně, která bývá obtížně diagnostikovatelná. Typické pro tuto alergii je výskyt převážně v zimních měsících, kdy se méně větrá a může být vyšší výskyt plísní v domově.
S pozdravem,

MUDr. Lenka Mišunová, PhD.

Podobné:  Ostatní

Datum vložení dotazu:  07.12.2010

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Může mít vyloučení lepku a mléka ze stravy pozitivní vliv na chování dětí s ADHD a autismem?
Může mít vyloučení lepku a mléka ze stravy pozitivní vliv na chování dětí s ADHD a autismem?

Jestli očekáváte článek o převratném objevu či výsledky studie, která by byla...

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 důvodů proč používat čističku vzduchu

Připravili jsme pro vás 7 důležitých argumentů, proč by mohla být čistička vzduchu...

Čističky a zvlhčovače vzduchu
Čističky a zvlhčovače vzduchu

Jak poznat, kdy je vhodnější pořídit čističku vzduchu a kdy zvlhčovač? Jaké problémy...

Syndrom dráždivého tračníku
Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku, syndrom dráždivého střeva či IBS (z angl. Irritable...

Nová služba: Hotelový pokoj pro alergiky
Nová služba: Hotelový pokoj pro alergiky

I alergici cestují. Tato myšlenka stála za zrodem myšlenky, jak dále rozšiřovat...

Úklid u alergiků: Zaměřte se na alergeny, ne na bakterie
Úklid u alergiků: Zaměřte se na alergeny, ne na bakterie

Jak předcházet hromadění alergenů? Jaká pravidla platí pro nejběžnější alergie - na...

Poradna 1 271 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den, prosím Vás o informaci, zda užívání p.o. přípravku Staloral300 v těhotenství je bezpečné? Krátce po nasazení terapie jsem otěhotněla....

Zobrazit poradnu