Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Příznaky, diagnóza a léčba alergie na latex

Alergií na latex trpí často zdravotníci a další profese využívající gumové rukavice (foto: SXC)
Alergií na latex trpí často zdravotníci a další profese využívající gumové rukavice (foto: SXC)

Latex vstupuje do těla kontaktem se sliznicí (ústa, urogenitální trakt, pochva), kontaktem s kůží, dále vdechnutím či parenterálně (tzv. krví).

Přímým kontaktem se sliznicí dochází ke vzniku ekzému, kontaktní vulvitidy čili zánětu pochvy, stomatitidy neboli zánětu v dutině ústní apod.

Po kontaktu s kondomem může dojít ke vzniku vyrážky, která se objeví na přirození po souloži, další příznakem může být nevzhledně vyhlížející ekzém, nepříjemné svědění v pochvě, svědivý výtok apod. Alergie na latex může být při diagnóze zaměňována za kvasinkovou infekci.

Vdechnutím latexových částic může dojít ke kopřivce po celém těle, zánětu očí, průduškovému astmatu nebo až anafylaktickému šoku.

Diagnóza alergie na latex

Důležitá je anamnéza (pohovor s pacientem), zvláště se zaměřením na anamnézu pracovní. Je vhodné na latexovou alergii myslet u pacientů, kteří byli opakovaně vystavení operacím, anebo u pacientů, kteří vzhledem ke svému postižení byli nucení často používat kaučukové pomůcky (k ochraně, k náhradě – jako katétry, cévky, kanyly, bederní pásy apod.), například pacienti na dialýze.

Pro latexovou alergii bývá typická „rukavicová“ lokalizace ekzému, ostré ohraničení v oblasti zápěstí. Postižený by si měl všimnout nežádoucího účinku gumy i na jiných místech těla (koupací čepice, holínky, gumový pásek od hodinek, …). Obecně však jakémukoliv ekzému nesvědčí přílišné dráždění, kam nepochybně patří i častější používání gumových rukavic. O alergii se přitom jednat nemusí.

Pacient může upozornit lékaře i zmínkou alergické reakci na potraviny v rámci zkřížené alergie. Pokud se zjistí alergie na latex, pravděpodobnost potravinové alergie bude v plné třetině až polovině případů. Platí to i obráceně: Pokud se zjistí alergie na některou potravinu s vysokým rizikem (banán, avokádo, kiwi a jedlý kaštan), pak alergii na latex odhalíme v 10 % případů.

Po anamnéze následuje provedení kožních prick testů a eventuální krevní odběry. Výsledek je však jen hrubě orientační, žádný testovací firemní přípravek ani zdaleka neobsahuje všechny latexové alergeny.

Hlavní slovo má v tomto případě kožní lékař. Má možnost provést náplasťové testy s latexovými alergeny. Přínosem těchto testů je také širší záběr, obvykle se testuje několik desítek podezřívaných chemikálií (kovy, kosmetika a v případě gumy stabilizátory a urychlovače).

Léčba

Nejdůležitější je vyvarovat se kontaktu s latexem, pacienti s touto alergií by měli být informováni o existenci zkřížené alergie – tzn. o alergii na ovoce a další rostliny. Více v článku Jak se vyhnout latexu.

Léčba kožních projevů je v rukou kožního lékaře, léčbu alergické rýmy a astmatu řídí alergolog. Nadějné se jeví užití specifické alergenové imunoterapie, o jejímž úspěšném provedení přibývá v odborné literatuře stále více dokladů.

Související články

Jak se vyhnout latexu
Vyrážka po použití náplasti? Možná trpíte kontaktní alergií
Tajemství latexu

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 4 dny