Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Dotaz 3454

Dobrý den, můj syn měl do roka atop.ekzém, který úplně vymizel. Marodit zacal v 1,5 roce, kdy měl neustálé rýmy, 1x píchané uši. V 2,5 letech měl první nález na průduškách, přeléčen ATB. Od tří do čtyř let měl stále co měsíc kašel a lehký nález na průduškách, přeléčen sirupem Spiropent. Dále bral Bronchovaxom a Zyrtec 5 kapek. Na alergologie zjištěny alergie - roztoče, trávy, dále snížená buněčná a protilátková imunita. Nemocný byl v podstatě co tři týdny, po nemoci byl vždy nějakou dobu udýchaný, pak se to srovnalo, dýchal normálně a vůbec nekašlal, kašel většinou trval týden až 14 dní. Celé léto byl zdravý, ale nyní přišlo rapidní zhoršení stavu, na začátku září měl velký nález na průduškách, kdy dostal prvně inhalačně Ventolin na 10 dní plus kvůli vysokému CRP ATB. Na alergologii upravena léčba na Zyrtec 10 kapek a 1xSingulair večer. Ještě než jsme začli s upravenou léčbou chytil opět rýmu, která mu hned druhý den vlezla na průdušky (po 14-ti dnech od dolečení) a opět byl týden na Ventolinu. Teploty k tomu téměř nemá, pouze někdy první den zvýšenou. Kašel mu vždycky nastartoval nějaky vir a po doléčení už nekašlal. A teď v průběhu jednoho týdne už asi 3x kašlal aniž by nebyl nachlazený, ale jakoby ho něco dráždilo, třeba v noci půl hodiny v kuse anebo přes den půl hodiny a pak už zase vůbec celý den nezakašle. V noci měl asi půl roku potíže s neustále ucpaným nosem, kdy několikrát za noc smrkal (na ORL jsme byli, kde nosní mandle v pořádku) a teď po tom Singulairu má nos volný, ale zase pro změnu začíná v noci kašlat, může to souviset s tímto lékem nebo myslíte, že je to pouze shoda náhod ? Oba rodiče pylový alergici. Bohužel bych řekla, že podle všech příznáků a velice často opakovaných bronchitid se bude asi jednat o astma, které se tento podzim začíná více projevovat, že ? Nyní bere měsíc Ribomunyl. Chodí do školky, takže je vystaven bacilům, ale on onemocní i když je doma, nechala jsem si ho nějakou dobu v loňském školním roce doma a marodil stejně, prostě to chytil jinde, ačkoliv se OC a jiným shlukům lidí vyhýbáme. Za jak dlouho by se měly objevit účinky Ribomunylu ? U bronch. jsem je neviděla ani po půl roce. Dále mě zajímá, jestli když má ty půlhodinové ataky kašlat, jestli mu mám stříknout Ventolin? Anebo se pak musí inhalovat několik dnů a pak postupně vysadit ? Měl ho teď 2x během měsíce na ty průdušky, kde jsme dostali rozvrh, jak postupně vysazovat, ale takhle nárazově 1x právě nevím, jestli je to možné. Na alergologii máme bohužel termín až za 3 týdny. Děkuji za Vaši radu na moje otázky. Kateřina

Kateřina Hamousková

Odpověď

Dobrý den, ano, podle vašeho popisu se s velkou pravděpodobností jedná u vašeho syna o astma. Singulair je výborný lék na alergickou rýmu a astma, myslím, že kašel nesouvisí s jeho nasazením, někdy je třeba chvíli vyčkat, než se projeví plný efekt léku. Důležitá je hlavně trocha trpělivosti, pokud je lék nasazen v období nachlazení, kdy to trvá, než lék začne fungovat. Jestli vám nasazení singulairu pomohlo s ucpaným nosem, pak je předpoklad, že dojde i ke zlepšení kašle. Možná by bylo vhodné zvážit změnu zyrtecu za xyzal (novější generace léku zyrtec, který má navíc i lepší účinky na imunitu). Bohužel zázračný lék na imunitu neexistuje, ani Ribomunyl ani Bronchovaxom nefungují stoprocentně. Pokud má vaše dítě ataky kašle, tak mu určitě můžete podat Ventolin - dává se 1-2 vdechy a může se podat jednorázově, je to vhodný doplněk léčby Singulairem. S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.

Ověřeno našimi zákazníky


Heureka recenze
  • Kvalitní obchod
Ověřený zákazník před 13 hodinami
„Vše proběhlo perfektně. Rychlé dodání.“
Ověřený zákazník před 5 dny
„slušný obchod, nekupoval jsem zde poprvé.“
  • jsou rychlí, nákup i doručení OK
Ověřený zákazník před 11 dny