Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Dotaz 3749

Dobrý den, mého téměř 3letého syna trápilo od podzimu časté nachlazení, rýma doprovázená kašlem. Skončili jsme na alergologii, alergie mu nebyla žádná zjištěna, jediné co bylo zvýšené bylo ECP 41,0 IU/ml. Syn měsíc nekašlal, ale nyní opět trošku kašle. Užívá broncho-vaxom 1x denně. Chtěla bych se zeptat, jesti je možné, aby syn s touto diagnózou chodil do školky a do dětského kolektivu. Naše dr na alergologii se na školky obecně moc netváří, doporučuje je až v předškolním věku (nehledě na to, zda je dítě zdravé či nikoli), ale syn kolektiv miluje a nechtěla bych ho o to ochuzovat. Další dotaz se týká očkování, jestli je možné při synově diagnóze a užívání broncho-vaxomu naočkovat syna proti žloutence typu A. Očkování jsme celou zimu odkládali, nyní bych ho ráda naočkovala jestli je to možné. Děkuji.

Lucie

Odpověď

Dobrý den, myslím, že pokud má syn rád kolektiv, pak není důvod odkládat nástup školkové docházky. Jen je potřeba počítat s tím, že může dojít k častým nachlazením, na druhou stranu, bez nemocnosti si imunitu nevybuduje. Opakovaně se ukazuje, že pokud se odkládá nástup do kolektivů a běžná nachlazení děti prodělávají ve vyšším věku, pak to může imunitu špatně nastartovat. Jestli jste zachytyli při časté nemocnosti zvýšené ECP, pak by možná bylo vhodné, aby syn užíval pravidelně antihistaminika (léky proti alergii) s tzv. imunodulačním účinkem - levocetirizin (xyzal, cezera) nebo desloratadin (aerius). Pokud jsou tyto léky podávány pravidelně, pak totiž posilují imunitu na sliznicích. Ev. zařadit při vyšší nemocnosti lázeňskou léčbu. Očkování samozřejmě možné je, podávání bronchovaxomu mu nebrání. Záleží jen na synově aktuálním zdravotním stavu. S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.

Ověřeno našimi zákazníky


Heureka recenze
„slušný obchod, nekupoval jsem zde poprvé.“
  • jsou rychlí, nákup i doručení OK
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Brzké doručení
Ověřený zákazník před 4 dny
„Vše OK, absolutní spokojenost.“
Ověřený zákazník před 9 dny