Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Dotaz 546

Dobrý den,mám 14-ti měsíčního syna,v půl roce věku prodělal laryngitidu,od té doby opakovaně kašel vlekoucí se týdny, kašel i noční záchvatovitý, přes den vlhký s vykašláváním, 2x obstrukční bronchitida, přeléčená ATB(i když CRP a leuko byly v normě),po terapii zklidnění potíží vždy na pár týdnů.Ekzém neměl. Potíže nastupují po několikadenní hlenovité sekreci z nosu.V dubnu vyšetřen na alergologii(jen anamnesticky) a stanovena dg. astma br. Doporučen inhal. Inflammide + beta mimetika. Ráda bych se zeptala, zda u takto malých dětí je běžné zahájit léčbu kortikoidy i bez vyšetření imunoglobulinů,zda se provádějí ještě nějaké specifické odběry k bližšímu určení diagnozy,případně, je-li zahájena léčba takto časně, jak dlouho je nutné preventivně inhalační kortikoterapii aplikovat.Nyní opět respirační potíže asi 3.týden, předcházela 4-denní horečka bez jiných potíží, poté larngitida, rýma, kašel.. Děkuji za odpověď

Přiklopilová Ivana

Odpověď

Dobrý den, podle stylu dotazu bych si dovolil typovat, že jste pravděpodobně zdravotník. Vyšetření imunoglobulinů není nutnou podmínkou k nasazení inhal. glukokortikoidů. Vyšetřování takto malých děti je velký problém, protože nejsou schopny provést spirometrii a i impulsní oscilometrie se provádí až od 2 let. Asi se shodneme na tom, že je výhodnější provést terapeutický test iGKS (většinou alespoň 3 měsíce) než podrobovat dítě odběru indukovaného sputa či dokonce bronchoskopii. Vyšetření celkového IgE, ECP a Eo z periferní krve má nejednoznačnou výpovědní hodnotu. Domnívám se že vyšetření na alergologii zahrnovalo i poslech, který však mohl být zcela v normě. Jistě bych odeslal dítě k dětskému ORL specialistovi. Nikdy nebylo prokázáno, že iGKS ve zvyklém dávkování má nějaký negativní vliv na vývoj dítěte. MUDr. Tomáš Rohovský

Ověřeno našimi zákazníky


Heureka recenze
„slušný obchod, nekupoval jsem zde poprvé.“
  • jsou rychlí, nákup i doručení OK
Ověřený zákazník včera
  • Brzké doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
„Vše OK, absolutní spokojenost.“
Ověřený zákazník před 7 dny