Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Dotaz 816

Dobrý den, moje 22letá dcera trpí na časté a těžké angíny. V dětském věku byla v péči alergoložky. Pamatuji si, že lékařka tehdy říkala, že kromě jiného (trpí na ekzémy) má alergii i na streptokoky, a že vždy, když dostane rýmu či kašel, jí mám okamžitě dát protialergické léky, aby nedostala angínu. Dodržovala jsem to a v dětství na angíny netrpěla. Teď je však velká a léčí se sama, byla i u alergologa pro dospělé. Prý pokaždé, když opakuje to, co si já pamatuji, jí lékaři řeknou, že je to nesmysl. Protialergické léky při nachlazení proto nebere a velmi těžkou angínu (léčenou obvykle ne u obvodního lékaře, ale na ORL v nemocnici) si odbude nejméně třirát za rok. Mohla mít dětská alergoložka pravdu? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den Lenka Svobodová

Svobodová

Odpověď

Dobrý den, je pravda že klasická angína je infekční onemocnění na které antihistaminika nezabírají, na druhou stranu je pravda, že jejich současné podání může potlačit alergickou složku zánětu, která je v různé míře u alergika vždy přítomna a vést k rychlejšímu uzdravení. Asi nelze souhlasit ale s tím, "kdyby antihistaminikum vzala tak by neonemocněla". Pokud má ale tak časté angíny - nebylo by vhodné zvažovat odstranění mandlí ? - co na to ORL specialisté? MUDr. Tomáš Rohovský

Ověřeno našimi zákazníky


Heureka recenze
„slušný obchod, nekupoval jsem zde poprvé.“
  • jsou rychlí, nákup i doručení OK
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Brzké doručení
Ověřený zákazník před 4 dny
„Vše OK, absolutní spokojenost.“
Ověřený zákazník před 9 dny