Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Svačiny bez mléka si hravě vyrobíte doma

Domácí veganský fermentovaný jogurt z kokosové dužniny (foto: autorka)
Domácí veganský fermentovaný jogurt z kokosové dužniny (foto: autorka)

Trpíte vy nebo některý člen vaší rodiny alergií na bílkovinu kravského mléka? Nevíte si rady se svačinami? Chcete si v pohodě dopřát kysané výrobky, jako je jogurt, nebo si zamlsat na pudinku? My vám ukážeme, že všechno je možné. A to v podobě doma vyrobené nebo kupované s kvalitním složením.

Kysané výrobky bez mléčné bílkoviny

I když trpíte alergií na mléčnou bílkovinu, můžete si dopřát zakysaný (fermentovaný) výrobek, který obsahuje kultury prospěšné pro vaše střeva. Takový veganský jogurt si můžete vyrobit i doma. Co je jeho výhodou? Není zahuštěný, neobsahuje přidané cukry a sí  lu jeho fermentace si můžete určit vy. 

Co k takové výrobě budete potřebovat? Dužinu mladého kokosu a jogurtové kultury. Nepotřebujete jogurtovač ani žádné další kuchyňské přístroje. Úplně postačí termobox, ve kterém kokosovou dužinu zakoupíte, a zavařovací sklenice s odklápěcím víčkem.

Kokosový fermentovaný jogurt, cca 3/4 litr

Dužina mladého kokosu 400 gramů 
Jogurtové kultury veganské, 1 kapsle
Kokosová voda / kokosové mléko, dle požadované hustoty

Kokosovou dužinu rozmixujeme společně s tekutinou a přidáme jogurtové kultury. Nalejeme do otevírací sklenice, kterou necháme mírně pootevřenou. Vložíme ji do termoboxu se sklenicemi vařící vody, mezi sklenice s vodou a jogurtem dáme utěrku. Jogurt necháme fermentovat cca 6–8 hodin.

Servírování či dochucení jogurtu je už pak zcela na vašich chutích.

A když zrovna nemáte čas kuchtit? Ve specializovaných prodejnách dnes seženete kvalitní rostlinné jogurty obsahující živé kultury. Převažují ty ze sóji, ale objevily se už i ovesné nebo mandlové.

Odpolední dezert

Svačiny můžou být ale také takovým malým dezertem v náročném školním či pracovním dnu. V tomto případě můžete sáhnout po dobrotách, jako je tapiokový pudink. I ty lze bez větší námahy uvařit doma. Tapioca nebo také cassava je skvělým zdrojem hořčíku a vápníku, navíc je přirozeně bezlepková.

Tapiokový pudink můžete doplnit rozvarem se sezonního ovoce nebo jen posypat ovocem čerstvým či mraženým. Skvělá je taktéž v kombinaci s rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou nebo skořicí. 

Tapioka s kokosovým jogurtem

50 g drobných tapiokových perel
620 ml kokosového mléka
Lžička vanilkového extraktu
1/4 lžičky soli 
Oblíbené ovoce
4 polévkové lžíce fermentovaného kokosového jogurtu

V rendlíku smícháme tapiokové perly, kokosové mléko, vanilkový extrakt a sůl. Necháme přes noc nabobtnat. Na mírném ohni přivedeme k mírnému varu a mícháme, až tapioka změkne; trvá to asi 20 minut. Necháme zchladnout, vmícháme jogurt a vrstvíme s ovocem do sklenic.

Tapiokový pudink (foto: autorka)
Tapiokový pudink (foto: autorka)

Tapiokové perly, případně i hotové tapiokové dezerty snadno seženete v prodejnách se zdravou výživou. 

Alternativy mléčných pomazánek

Jistě se mezi vámi najdou milovníci slaných svačin, a tak si pojďme ukázat, že ani o ty v případě alergie na mléčnou bílkovinu přijít nemusíte. Jak nahradit tvaroh či měkké mazací sýry typu Lučina pro naši potřebu? 

Řešením může být tzv. „rostlinný tvaroh“. Nejlépe je takový tvaroh vyrobit z kešu ořechů či mandlí. Základem jsou samozřejmě kvalitní ořechy bez plísní a žluknutí.

Jak si takový „tvaroh“ vyrobit? Není to opět nic těžkého, jen je nutné mít v kuchyňské výbavě silný mixér, sekáček či foodprocesor. 

Kešu „tvarohová“ pomazánka s pečenou zeleninou

250 gramů kešu, namočených přes noc
2 bulvy červené řepy / 2 kapie, případně jinou oblíbenou zeleninu
1 polévková lžíce čerstvého/ sušeného tymiánu
Kvalitní olej vhodný na pečení, např. bio řepkový 

Zeleninu očistíme, rozložíme na plech s pečicím papírem a pokapeme ji olejem. Pečeme na 180 °C do změknutí a opečení zeleniny. Slijeme vodu z kešu a rozmixujeme na hladký „tvaroh“. Do mixéru k tvarohu přidáme zeleninu a společně rozmixujeme. Dochutíme bylinkami a solí.

Kešu pomazánka z pečené zeleniny (foto: autorka)
Kešu pomazánka z pečené zeleniny (foto: autorka)

Kešu v receptu můžete bez problému vyměnit za mandle či směs kešu a mandlí. Variabilita servírování je skvělá. Můžete přidat na tvrdo uvařená a nastrouhaná vajíčka nebo nastrouhanou mrkev či tuňáka, a skvělý základ na slanou pomazánku je tu. 

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Co je atopický ekzém, jak se projevuje, jak se diagnostikuje.
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Ve věku 0–3 roky dítěte je atopický ekzém (AE) relativně často spojen s potravinovou alergií. Uvádí se, že celých 40...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Prvními alergeny, s kterými se dítě setká, jsou alergeny potravinové – určité složky potravy mohou zhoršovat atopický...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko: buď se musíme vyhýbat mléčným bílkovinám, nebo laktóze, tzn...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Děti by měly ochutnat kravské mléko co nejdříve, tvrdí vědci
Ochutnání kravského mléka během prvních dvou týdnů života může ochránit malé děti před pozdějším vznikem alergie na...
Alergie na mléko Alergie na potraviny
Děti by měly ochutnat kravské mléko co nejdříve, tvrdí vědci
Děti počaté na začátku roku trpí více alergií na mléko a vejce
Paříž - Děti počaté na začátku roku a jejichž první trimestr vývoje v děloze končí v období některých pylů, jsou...
Alergie na vejce Alergie na mléko Alergie na potraviny
Děti počaté na začátku roku trpí více alergií na mléko a vejce
Mléko: spojenec, nebo nepřítel?
Mléko zahleňuje a lidský organismus si s ním neumí poradit. Pokud nebudete pít mléko, hrozí vám osteoporóza, křivice a...
Alergie na mléko Alergie na potraviny
Mléko: spojenec, nebo nepřítel?

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník před 7 hodinami
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník včera
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 2 dny