Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Lázeňská léčba astmatických dětí v Luhačovicích

Lázeňská léčba astmatických dětí v Luhačovicích

Maminka Dáša: Máme doma malého astmatika a ráda bych se podělila o zkušenosti z lázeňského pobytu v Luhačovicích.

1. část: Jak a proč do lázní

Máme doma malého astmatika. Zdravotní problémy měl prakticky už od narození, takže jsme se této diagnózy oprávněně obávali. Vše začalo zápalem plic hned po šestinedělí, pokračovalo atopickým ekzémem, častými bronchitidami, laryngitidami a podobnými radostmi. Za první rok jeho života bych ani nespočítala antibiotika, která musel užívat. Od prvního roku věku je Vojta v péči alergologa, bohužel u tak malého dítěte většinou není možné prokázat konkrétní alergie, které se projeví teprve časem. Po mírném uklidnění stavu nás čekal nástup do školky. V podstatě ihned od nástupu do dětského kolektivu byl každou chvíli nemocný. Od listopadu do jara měl antibiotika hned 4krát, prakticky co měsíc, to nemoc. Po dobrání posledních, někdy koncem dubna, nás pediatrička odeslala akutně na alergologii s tím, že pokud se prokáže astma, ihned nám vypíše žádanku na lázně. A přesně to se stalo. Ve věku 3,5 roku jsme konečně obdrželi diagnózu, která zněla „alergické astma“.

Raději začít klasickými lázněmi

Hned druhý den jsme se s doktorkou dohodly, že požádáme zdravotní pojišťovnu o lázně. Lázně či dětskou ozdravovnu jsem si mohla vybrat. Lékařka nám doporučila jako první ozdravný pobyt určitě lázeňskou péči (zvažovala jsem totiž ještě pobyt se speleoterapií, což byla ovšem dětská ozdravovna, ne lázně). Luhačovice jsme vybrali, protože od nás nejsou až tak daleko a doktorka na ně měla velmi dobré reference od maminek, které zde už lázeňský pobyt s dítětem absolvovaly.

Luhačovice nejen na astma

Lázně Luhačovice jsou jedny z největších a nejkrásnějších lázní v České republice. Leží v malebném údolí chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty s čistým ovzduším a příznivými klimatickými podmínkami, takže jsme s výběrem ani moc práce neměli. Lázeňská léčba tady pomáhá nejen dětem s astmatem (jak jsme si původně mysleli), ale i dětem, které trpí na katary horních cest dýchacích, chronické a alergické rýmy, atopický ekzém, záněty dutin a průdušek, a také při rekonvalescenci po zánětu plic a po operacích hrudníku.

Chvíle čekání na souhlas

Návrh na komplexní lázeňskou péči nám tedy vystavila naše pediatrička na základě zdravotního stavu Vojty. Pro jistotu jsme k žádosti přikládali i zprávu z alergologie. Žádost jsem odnesla na zdravotní pojišťovnu a potom už jsme jenom čekali. Lázně mají na vyřízení žádosti půl roku, ale přesto jsem už v září byla nesvá z toho, že nám dosud nepřišlo žádné vyrozumění ani od VZP, ani z lázní. Při telefonickém rozhovoru mi pracovnice Lázní Luhačovice, která má na starosti dětské pobyty, potvrdila už konkrétní termín nástupu na konci listopadu. Pozvánku („Předvolání dítěte na komplexní lázeňskou péči“) včetně základních informací o pobytu zasílají cca tři týdny před nástupem.

Většinu výdajů uhradí pojišťovna

S lázeňskou léčbou je možné (a vhodné) začít již ve věku tří let, pokud je dítě schopno zvládnout předepsané procedury. Záleží na temperamentu dítěte, například inhalace trvá 10 minut, inhaluje se 2krát denně. Rodiče jsou sami schopni posoudit, jestli to jejich ratolest zvládne (alespoň částečně). Zdravotní pojišťovna dětem hradí lázeňské léčení, ubytování a celodenní stravu. Děti od 3 do 6 let mohou doprovázet rodiče nebo jiné dospělé osoby. Pobyt doprovodu schvaluje a hradí zdravotní pojišťovna dítěte. Starší děti mohou rodiče doprovázet jako samoplátci.

Doprovod dítěte je také na „neschopence“

Doba pobytu dítěte s doprovodem je zpravidla čtyři týdny. Nástupní termíny bývají zpravidla ve středu nebo ve čtvrtek a v tentýž den pobyt také končí. Doprovod má nárok na neschopenku, kterou vystavuje lékařka při příjmu dítěte do lázní. Rodiče se u dítěte mohou během pobytu střídat, jen v případě vystavené neschopenky je nutné tuto v den výměny doprovodu ukončit. To znamená, že pokud chcete neschopenku na celé čtyři týdny pobytu, není možné se s někým prostřídat.

I rodič se může nechat léčit

Jen na okraj bych chtěla zmínit, že i doprovod si může při pobytu s dítětem v Luhačovicích dohodnout ambulantní léčbu. Pokud tedy sami máte nějaké zdravotní potíže, je možné některé procedury absolvovat také. Vaše praktická lékařka vám napíše doporučení, s tím zajdete na lázeňskou polikliniku k přijímacímu lékaři, pak na plánování procedur. Procedury jdou dohodnout na odpolední dobu, kdy má dítě trochu volněji a léčba se povede skloubit. V Luhačovicích dospělí dochází na procedury do jiných budov než děti. Tyto lázně poskytují procedury i pro pacienty s chronickými bolestmi zad, neřeší se tu jen dýchací potíže.

2. část: Organizace pobytu v lázních

V současné době jsou v Luhačovicích v provozu dvě dětské léčebny – Miramonti a Vítkov. V léčebně Miramonti se léčí převážně děti školního věku, menší děti s doprovodem jsou ubytovány většinou v léčebně Vítkov. Já osobně mám dvojnásobnou zkušenost s Vítkovem, tudíž následující řádky budou popisovat dění právě v této budově.

Příjem do lázní

Ihned po příjezdu do lázní absolvujete „příjem“ v prvním patře v lékařském křídle, kde dítě projde vstupní prohlídkou, obdržíte instrukce, klíče od pokoje a léčebný průkaz s již vypsanými procedurami. Sestra se vás zeptá, jestli potřebujete neschopenku. Jednou za týden bývá kontrolní prohlídka u lékařky (zpravidla pondělí, úterý – podle pater) a na konci pak výstupní. V případě, že dítě onemocní, prohlídky jsou dle dohody. Čekárny pro nemocné a zdravé děti jsou oddělené. Bohužel úplně zabránit tomu, aby se nemocné a zdravé děti vůbec nepotkávaly, je téměř nereálné.

Každý den léčebné procedury

Procedury pak začínají druhým dnem. Každý den ráno se chodí na měření „pefru“, takové foukání do trubičky (něco jako spirometrie). Procedury jsou vesměs plánovány na dopoledne, na odpoledne pak připadá několikrát do týdne bazén. Jinak jsou odpoledne věnovány „terénní léčbě“, zkrátka procházkám. Více o procedurách se dočtete v třetí části tohoto článku.

Poplatky na uvítanou

V pátek, až se sjedou všichni nastupující pacienti, bývá po obědě informační schůzka. Nic moc nového se ovšem nedozvíte, protože po přečtení tohoto článku už budete vědět vše :o). Další den je pak nutné nachystat peněženky a zaplatit povinné poplatky. Dítě i doprovod platí povinný regulační poplatek (zatím) 60 Kč na den a doprovod ještě lázeňský poplatek 15 Kč na den. Dohromady pak maminka s jedním dítětem v současné době za celý pobyt zaplatí 3 780 Kč.

Ubytování a vybavení

Vítkov je třípatrová budova, vyvedená v pastelových barvách, jen pár let po rekonstrukci. Většina pokojů je dvojlůžkových s vlastním sociálním zařízením, balkonem, televizí a telefonem. Ven se sice nedovoláte, ale vám na pokoj příbuzní a kamarádi volat mohou. Ideální je však telefon k domlouvání se s ostatními maminkami (tatínky, babičkami apod.), se kterými se během pobytu spřátelíte. Stačí jen vytočit číslo pokoje. Na každém patře je k dispozici kuchyňka vybavená lednicí, varnou konvicí a mikrovlnkou. Popřípadě můžete využít i místní kbelík, smeták a lopatku. Další vybavení ovšem chybí, takže je dobré přivézt si z domova vlastní hrníček, lžičku, talířek, nožík atd.

Za kuchyňkou je místnost s pračkou, sušáky na prádlo a žehličkou. Praní je za poplatek 50 Kč, prášek na praní však musíte mít svůj. Samozřejmě nechybí herna, přístupná pouze pro zdravé děti s doprovodem (praxe je však bohužel trochu jiná). Hračky tam jsou samozřejmě již hodně „unavené“, děti to tam ale i přesto velmi táhne. Pro maminky je v přízemí v recepční buňce možnost navštívit internet za poplatek 10 Kč za každých započatých 15 minut. WiFi připojení na pokojích bohužel není.

Pokoje jsou denně kromě neděle uklízeny, v polovině pobytu (nebo při střídání doprovodu) je vyměněno ložní prádlo. Pokoje jsou vybaveny tak, aby vyhovovaly i těžkým alergikům.

Kuřáci to tady budou mít těžké, neboť v celé budově a v jejím nejbližším okolí je zakázáno kouření.

Kolo i auto je možné

Pokud budete sebou brát kolo nebo koloběžku (či kočárek), je možno využít kolárnu. Klíče dostanete od sestry na celou dobu pobytu. Není ale problém umístit koloběžku na balkon. Jestli si budete v Luhačovicích nechávat auto, je potřeba si na městském úřadě zaplatit parkovací místo přímo před budovou léčebny. V okolí Vítkova je téměř nemožné najít bezplatné volné parkovací místo. Poplatek za jeden den je 40 Kč.

Zvěte si návštěvy

Návštěvy rozhodně uvítáte, o víkendu je procedur málo a v neděli prakticky žádná, víkendy se v lázních zkrátka táhnou. Bohužel není možné, aby tatínek přespal na pokoji. Oficiálně je možné si domluvit ubytování za poplatek v některém z neobsazených pokojů. Pokud je léčebna plná, možností ubytování v nejbližším okolí je i tak hodně.

Stravování a pitný režim bez problémů

Jídlo je dobré a je ho dostatek. Na každý den kromě neděle si vybíráte oběd a večeři z většinou tří různých jídel. Strávníci jsou rozděleni do dvou směn: snídaně 7.15 a 8 hodin, oběd 11.15 a 12 hodin a večeře 17.15 a 18 hodin. Při snídani je na stole nachystána už i dopolední svačinka (většinou ovoce) a u oběda odpolední svačina, proto je dobré vzít si s sebou nějaký sáček nebo krabičku, kdyby toho bylo víc na odnášení. Při večeři je možné si vzít ještě další rohlíky nebo chleby, první směna může mít vzhledem k její časné večeři ještě hlad.

Hned vedle jídelny je neustále k dispozici ve várnici teplý čaj a pro maminky automat na kávu, horkou čokoládu apod.

Pokud dítě onemocní, dostává jídlo na tácku přímo na pokoj. Dochází si pro ně doprovod dítěte. Jídelna připravuje i několik druhů diet (bezlepková, redukční atd.).

Lékařská péče a léčiva

Lékařská péče pro děti je zajištěna 24 hodin denně, v pracovní době 7–15 hodin přímo na Vítkově, mimo tuto dobu je k dispozici stálá služba na budově Miramonti. Sestra je přítomna nonstop, tudíž je možné řešit aktuální potíže dítěte v kteroukoliv denní i noční dobu. Dospělí mohou využít služeb lékařky na blízké Lázeňské poliklinice.

Léky, které dítě pravidelně bere, musíte mít s sebou v dostatečném množství na celý pobyt. Během pobytu v lázních se jejich braní nepřerušuje.

Školka

2krát až 3krát za pobyt je organizována školka pro děti od 3 do 6 let. Do školky se chodí vedle na Miramonti na dvě hodiny (15–17 hodin), a přestože je v propozicích uváděna jako placená služba, během obou pobytů jsme za ni neplatili ani jednou. Děti si pohrají, věnují se tvoření v krásném čerstvě rekonstruovaném prostředí, případně se podívají na Kouzelnou školku v televizi. A co je hlavní, maminky si odpočinou, případně bez dětí vyřídí, co potřebují.

Škola

Na Vítkově je v provozu pro první stupeň „jednotřídka“. Jedna skupina dětí tentokrát byla od 1. do 3 třídy, další skupina byli čtvrťáci. Učí se dvě hodiny denně. Starší děti odchází do školy nahoru na Miramonti. Výuka je i tam zkrácená. Učí se jen základní předměty, takže po návratu do svých škol zřejmě mají děti hodně co dohánět.

Zábava

Pro děti je organizováno kromě školky i několik dalších zábavných akcí. Karneval je zřejmě v každém léčebném turnusu samozřejmostí, v zimě nás ohromila naprosto úžasná Mikulášská besídka a na podzim nezapomenutelný výlet do zoo Lešná. Měli jsme možnost navštívit i divadelní představení pro děti. Pro děti je na Miramonti k dispozici i knihovna s dětskými knížkami, pro dospělé najdete knihovnu v centru Luhačovic v hotelu Palace. Místo čtenářského průkazu vám pro zapůjčení knížky postačí lázeňský nebo léčebný průkaz.

 

3. část: Léčebné procedury

Nyní to nejpodstatnější – procedury. Podle zdravotního stavu lázeňský lékař sestaví dítěti individuální léčebný program a předepíše mu nejvhodnější procedury. Jejich „program“ bude již při vašem přijetí zapsán v léčebném průkazu, podle kterého budete jednotlivé procedury navštěvovat a který budete všude nosit s sebou. Rodič svého malého pacienta na všechny procedury doprovází. Výhodou Vítkova je, že kromě klasického bazénu jsou všechny procedury pod jednou střechou.

Popíjení minerálek

Každý den by měl začít pitnou kúrou. Luhačovické minerální vody jsou považovány za jedny z nejúčinnějších v Evropě nejen pro vysoký obsah minerálních látek, ale také pro vynikající proplynění oxidem uhličitým. Vincentky (nebo jiného z dalších čtyř volně přístupných pramenů) by mělo dítě vypít na lačno před snídaní a před večeří cca 2 dl. Záměrně píši „mělo by“, neboť ne každé dítě si slanou chuť Vincentky oblíbí. Některé děti vypijí Vincentku alespoň se sirupem, čajem či něčím dalším, co přebije nepříjemnou slanou chuť. Do některých ji nedostanete ani omylem a některé po ní naopak prahnou. Vojta ji ze začátku rezolutně odmítal, později se trošičku „rozpil“, ale ne asi tolik, kolik by měl. Tak jsme to doháněli alespoň cucáním Vincentkových pastilek, které má Vojta moc rád.

Inhalace

Vincentka se nejenom pije, ale také inhaluje. Inhalace probíhají od pondělí do soboty každý den 2krát. Před první inhalací je potřeba Vincentkou vykloktat krk a prolít nos. Vojta prolévání nezvládal i pro časté krvácení z nosu, takže jsme jen pořádně prostříkali nos Vincentkou ve spreji. Potom následuje 10 minut inhalace pusou (nádech pusou, výdech nosem), asi za hodinu probíhá druhá inhalace, a to nosem (nádech nosem, výdech pusou), tentokrát už bez kloktání a prolévání nosu.

Netradiční koupání

Vojtovy oblíbené procedury byly spojené s vodou. Perličkové koupele ve vířivé vaně mají teplotu 36 °C, dítě si v ní posedí nebo pohraje 15 minut a potom by 20 minut mělo odpočívat zabaleno do osušky (nebo županu, pokud si ho vezmete s sebou). Podobné je to s přísadovou koupelí, ta se odehrává v klasické vaně, má teplotu 38 °C, opět trvá 15 minut a potom 20 minut odpočinku. Přísady bývají obvykle smrkové jehličí, levandule, heřmánek, kaštan apod. Maminky holčiček s dlouhými vlásky ocení fén, my ho nepotřebovali a tak si nejsem jistá, jestli je k dispozici přímo na koupelích.

Další vodní „disciplínou“ jsou střídavé nožní koupele. Ty Vojtíška nejvíce bavily loni. Jsou to dvě vaničky, jedna se studenou (10–16 °C) a druhá s teplou vodou (40–46 °C), mezi kterými se střídavě přechází. V teplé vodě se přešlapuje asi 1 minutu, ve studené 15 sekund. To se 6krát až 10krát opakuje. Potom se nožičky vytřou do sucha a do zahřátí (ručník s sebou).

Protažení těla

Další procedury se odehrávaly v tělocvičně. Každý den od pondělí do soboty byl tělocvik věnován jiné činnosti. V pondělí jsme začínali s procvičováním dýchání s prvky jógy, v úterý následovalo cvičení na míčích, ve středu na trampolíně (oblíbená disciplína), další den „opičí dráha“ a v pátek opět dechové cvičení. Je potřeba si s sebou vzít menší plastovou lahev a brčko, děti dýchají do brčka a dělají bublinky. V pátek pak na začátku hodiny také probíhá vážení dětí, asi potřebují vědět, jak dětem v lázních chutná :o). Sobota pak byla věnována nácviku míčkování. Pokud nemáte míčky svoje, je možné si od cvičitelky sadu tří míčku koupit za cca 60 Kč. Dále pak můžete mít předepsáno cvičení na ploché nohy a tuším i na vadné držení těla. S tím ale zkušenost nemáme, alespoň v některém směru je Vojta zdravý.

Světloléčba

Další procedurou je biolampa, na tu se chodí zpravidla 3krát týdně a svítí se podle pokynů lékaře na hrudníček nebo kořen nosu cca 4–5 minut.

Plavání

Bazén je jedinou procedurou, která se neodehrává přímo v budově Vítkova, ale je potřeba přejít cca 5 minut do rehabilitačního pavilonu. Je to procedura nepovinná. Bazén má asi 9 × 10 m, hloubku od 1 do 1,5 m a příjemnou teplotu 31 °C. Na bazén se chodí 3krát týdně. Pokud se z nějakých důvodů nechcete nebo nemůžete do bazénu dostavit, nahrazuje se tato procedura biolampou.

V případě nemoci jsou procedury změněny, místo Vincentky se inhalují lékové směsi, předepisuje se častější aplikace biolampy, to vše dle rozhodnutí lékařky.

Terénní léčba

Každodenní vycházky jsou také procedurou, okolí je krásné, takže je kam chodit. Ať už si projít celé město, park, promenádu. Obejít a ochutnat všech pět přístupných pramenů (Vincentka, Aloiska, Pramen Dr. Šťastného, Ottovka, Pramen Sv. Josefa). Zajít si na přehradu, nebo přes kopec k Jezírku lásky. V okolí je spousta přehledně značených cest. Příznivci architekta Dušana Jurkoviče mohou obdivovat několik jeho realizovaných staveb. V každém případě je dobré na začátku pobytu zajít do informačního centra a požádat o mapku města, potom už můžete Luhačovice objevovat, jak je libo.

Půl roku bez nemoci

Přestože byl pobyt pokaždé docela náročný (čtyři týdny je hodně i na jinak klidné dítě, ne-li na naše hyperaktivní), odjížděli jsme velmi spokojeni. Měli jsme štěstí na lidi, ať to byl velmi příjemný lázeňský personál, nebo i ostatní maminky, tatínkové a jiné doprovody. Jsem ráda, že jsme zvolili zrovna Luhačovice a že jsme se sem po necelém roce vrátili. Pobyt Vojtovi pomohl natolik, že první a zároveň poslední nemoc přišla za půl roku po návratu z lázní. Je otázkou, jestli antibiotika, která tehdy dostal, byla opravdu nutná. Jinak nevynechal kvůli nemoci jediný den ve školce. Vliv druhého pobytu se teprve ukáže.

Věřím, že nejvíce Vojtovi pomohlo pití a inhalování Vincentky a pobyt na čistém vzduchu. A tak už se teď těšíme na další pobyt, snad nám vyjde na květen, což bychom si moc přáli…

Dagmar Rojková

 

Související články

Alergická rýma může přerůst v astma, přesto ji lidé podceňují
Hudbou ke zdraví a kráse – léčba astmatu a některých alergií hrou na zobcovou flétnu
Astma u malých dětí – inhalace hrou

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Čističky vzduchu Filtrační masky, roušky Inhalační nástavce Inhalátory Pračky vzduchu Protiroztočové povlaky Výdechoměry Vysavače Zvlhčovače vzduchu

Související články

Alergická rýma může přerůst v astma, přesto ji lidé podceňují
Začalo jaro a s ním i výskyt projevů různých alergií. Mezi nejčastější chronická neinfekční onemocnění dýchacích cest...
Astma
Alergická rýma může přerůst v astma, přesto ji lidé podceňují
Hudbou ke zdraví a kráse – léčba astmatu a některých alergií hrou na zobcovou flétnu
Hra na zobcovou flétnu bývá doporučována jako jedna z terapií při léčbě astmatu, onemocnění dýchacích cest, bronchitidy...
Astma
Hudbou ke zdraví a kráse – léčba astmatu a některých alergií hrou na zobcovou flétnu
Astma u malých dětí – inhalace hrou
Astma či respirační alergie je v současné době bohužel čím dál častější záležitost zejména u malých dětí. Představujeme...
Astma
Astma u malých dětí – inhalace hrou
Neléčené astma může vážně poškodit plíce
Více než 800 tisíc lidí v Česku trpí průduškovým astmatem. A zhruba sto jich kvůli této nemoci ročně zemře. Je to i proto,...
Astma
Neléčené astma může vážně poškodit plíce
Dlouhodobé kojení dokáže ochránit dítě před astmatem
Novorozencům, které jejich matky během prvních čtyř měsíců života výhradně kojí, hrozí nižší nebezpečí, že se u nich v...
Astma
Dlouhodobé kojení dokáže ochránit dítě před astmatem
Podhájská – slovenské Mrtvé moře
Slovenské termály Podhájska jsou v posledních letech velmi vyhledávané díky mimořádným léčivým účinkům zdejší slané, silně...
Astma Atopický ekzém
Podhájská – slovenské Mrtvé moře
David Beckham má astma, ale bojuje s ním a inspiruje další
Pokud David Beckham nepodává na trávníku takový výkon, jaký by od něj fanoušci čekají, možná je to proto, že se mu ten den...
Astma
David Beckham má astma, ale bojuje s ním a inspiruje další
Dvouletý syn má astma. Co nás čeká dál?
S faktem, že moje děti budou s největší pravděpodobností stejně jako já alergici, jsem počítala ještě před tím, než jsem...
Astma
Dvouletý syn má astma. Co nás čeká dál?

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník včera
„S obchodem mám již dobré předchozí zkušenosti.“
Ověřený zákazník včera
  • 1A
Ověřený zákazník před 5 dny