Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Přehled nejběžnějších alergizujících léčiv

Alergie může vzniknout na antibiotika i léky proti horečce (foto: SXC)
Alergie může vzniknout na antibiotika i léky proti horečce (foto: SXC)
V moderní medicíně hrají léčiva klíčovou roli v léčbě širokého spektra onemocnění. Bohužel, vedle terapeutického účinku s sebou často nesou také nežádoucí účinky, mezi které patří i alergické reakce.

Alergie na penicilinová antibiotika

Alergie na penicilinová antibiotika je poměrně běžná reakce a postihuje přibližně 1–2 % lidí užívajících tato léčiva. Může se projevovat různými příznaky, od mírných až po život ohrožující. Nejrozšířenější je alergie na penicilin a jiná beta-laktamová antibiotika (ampicilin, nafcilin, dikloxacilin, cefadroxil, cefazolin a další), která se strukturou podobají penicilinu.

Přejít na článek s podrobnostmi o alergii na antibiotika

Intolerance kyseliny acetylsalicylové a nesteroidních antiflogistik

Kyselina acetylsalicylová se prodává pod obchodními názvy Aspirin, Anopyrin či Acylpyrin. Do skupiny léků označovaných jako nesteroidní antiflogistika (tj. nehormonální protizánětlivé léky) patří například Brufen, Nurofen a Ibalgin (účinná látka ibuprofen), Indometacin a podobné léky proti bolesti a teplotě. Tyto léky patří mezi nejužívanější léky, ale zároveň jsou jedněmi z nejčastějších příčin lékových nežádoucích reakcí. 

Přejít na článek s podrobnostmi o alergii na kyselinu acetylsalicylovou

Fototoxické reakce

Fototoxické reakce jsou způsobené zvýšenou citlivostí kůže vůči UV záření podmíněnou zevně či vnitřně podanými látkami. V tomto případě dochází k přímému vzájemnému působení UV záření a určitých látek, tzn. že do tohoto procesu není zapojen imunitní systém.

Přejít na článek s podrobnostmi o fototoxických reakcích

Alergická reakce na alergenové vakcíny

Alergenové vakcíny pro léčbu alergických onemocnění (hyposenzibilizační léčba nebo také alergenová imunoterapie) mohou také vyvolat alergickou reakci, včetně anafylaxe. Vakcíny ve formě injekce, u kterých je riziko přehnané reakce nejvyšší, se ale podávají zásadně u alergologa, takže se nemusíte ničeho obávat. Po aplikaci injekce s vakcínou probíhá po dobu 30 minut pozorování v čekárně, zda se neobjeví nežádoucí reakce.

Související články

Jak se vyhnout rizikovým lékům
Příznaky alergie na léky
Při alergii na barvy na vlasy si hlídejte potravinářská barviva

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rychlé dodání, kvalitní produkt
Ověřený zákazník včera
  • rychlost dodání, cena
Ověřený zákazník včera
  • rychlost
  • cena
  • komunikace
Ověřený zákazník před 2 dny