Infolinka 541 212 450



Histaminová intolerance - zvracení a ekzém po rybách

Otázka:

Dobrý den, můj syn (17 m.) má susp. ABKM na syrovátkovou bílkovinu. Trpěl kolikami a ekzémem. Aktuálně probíhá desátým týdnem senzibilizace kravskou bílkovinou. Nejvyšší dávku dostal 3 lžičky řeckého jogurtu a chleba s máslem. Byl bez potíží. Máme však jiný problém. Vypozorovala jsem, že když snědl kapra z mrazáku a čerstvého lososa ze supermarketu, tak se do 3 hodin pozvracel. Zcela čersvého kapra měl 2x a nic mu z toho nebylo. Kvalitního tuňáka z konzervy a z dětské výživy snese bez problémů. Jiné ryby odmítá. Aby to nevypadalo, že mu dávám prošlé ryby, tak toho lososa měl 1x a kapra asi 4x v životě. Naposledy měl jen trochu z mého talíře v restauraci k večeři. Cca za 3 hodiny se pozvracel a ráno se mu udělal ekzém na obličeji, který do 2 týdnů zmizel, i při navyšování dávek jogurtu. Mohlo by se jednat o histaminovou intoleranci? Mám dále pokračovat v senzibilizaci kravským mlékem? V rodině netrpíme žádnými alergiemi. Pouze můj otec měl snad něco jako histaminovou intoleranci na mořské ryby.(Kdysi dávno po mořských plodech otekl.) Mohlo by to být celoživotní? Nemám mu ryby dávat vůbec? Můžu pokračovat s tuňákem? Mám zkusit zcela čerstvého kapra v rybárny? Děkuji za odpověď Veronika

Tazatel:

Veronika

Odpověd:

Dobrý den, Veroniko,

u malých dětí je někdy těžké rozlišit, jestli zhoršení atopického ekzému a zažívací potíže jsou alergického původu nebo jiného.

Atopik nemusí trpět přímo histaminovou intolerancí, a přesto mu potraviny s vysokým obsahem histaminu nemusejí dělat dobře, protože už ho má dost v těle. Tělo pak není schopné tolik histaminu najednou zpracovat, což může vyvolat například svědění pokožky nebo nevolnost.

Ryby s opatrností zkoušejte dál, ale opravdu co nejčerstvější (nejlépe české). Pokud tuňák z konzervy nevadí, není důvod se mu vyhýbat. Případné problémy hlašte svému alergologovi.

Histaminová intolerance bývá celoživotním problémem, avšak hladina enzymu, který za regulaci histaminu odpovídá, může kolísat.

Držíme palce,

Michal, ProAlergiky.cz