Dobrý večer, z výsledků krevních testů mi byly zjištěny zvýšené IgG na frakce syrovátkových bílkovin mlék a- alfa a beta -laktaalmbumin, ale na samotný kasein ne. Na gastroentrologii další testy opět potvrdily zvýšené IgG na kravské mléko. Nicméně specifické IgE mám negativní. Nicméně pokonzumaci mléčných výrobků a mléka jsem měla vždy potíže , které se stupnovaly. Začínalo to vždy po pozření výrobků či mléka jsem do 20 min. šla na záchod na velkou, následně jsem nikdy nebyla nasycena a musela jsem jíst mléčné výrobky v extra velkém množství, protože mi běžné porce nestačily ( např. plnotučný tvaroh, jogurt i mléko - běžné porce např.100-150g či 200ml, pro mě nic nebylo a musela jsem jíst minimalně 500g tvarohu, jogurtu a kefír či mléko přes 1,2 l, abych něco pocítila) nicméně to gradovalo dál až jsem začala strašně hubnout , motala se mi i hlava po snezeni a ve finále pak už po pozření lžičky se mi udělalo špatně , chtělo zvracet... Po těchto situacích jsem pak mléčné výrobky uplně vysadila a během 2-3 měsíců jsem se stabilizovala a váhově pomalu začala opět přibírat a udělalo se mi dobře. Četla jsem zde mnoho nazoru na ty IgG testy , že to nic neznamená,kor kdyz mám negativní IgE - tudíž nemám alergie, nicméně něco se asi u mě musí odehrávat a něco ty IgG musí znamenat,nebo ne? Jenom tedy mám aktuálně danou genetickou primární laktozovou intoleranci + i heterozygotní pozitivní nález na predispozici HIT. Děkuji moc za odpověd.
Odpověď
Dobrý den, paní Mullerová,
jak jsme v naší poradně opakovaně informovali, zjištěné zvýšené hodnoty protilátek typu IgG proti mléčným bílkovinám nebo jakýmkoli jiným potravinovým alergenům skutečně nemají žádnou vypovídací hodnotu ve vztahu k potravinovým alergiím nebo intolerancím. Podle imunologů v zásadě jen říkají, že danou potravinu konzumujete a že váš imunitní systém o ní ví. Ale případná tvrzení o tom, že znamenají nějakou zdravotní indispozici, nemají vědecký základ. To neznamená, že vám daná potravina nemůže vadit. Ale téměř jistě to nesouvisí s provedeným testem těchto protilátek.
Ať se vám daří,
Michal Závacký, ProAlergiky