úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čirokový dort - bez lepku

Čirokový dort - bez lepku

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky:
Ingredience: Korpus:
6 vajíček (žloutky a bílky zvlášť)
6 polévkových lžic třtinového krupicového cukru (3 do žloutků + 3 do našlehaných bílků)
6 polévkových lžic řepkového oleje
4 polévkové lžíce čirokové polohrubé mouky
2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
1 balíček bezlepkového kypřícího prášku nebo 3 kávové lžičky vinného kamene
špetka soli do bílků

kukuřičná strouhanka a tuk na vymazání formy
pečící papír do formy a pod formu do trouby

Náplň a ozdoba:
2 smetany ke šlehání + 2 polévkové lžíce moučkového cukru
2 pařížské šlehačky
3 ztužovače šlehačky bez lepku např. Dr.Oetker
příp. strouhaná čokoláda nebo čokoládové ozdoby
Postup přípravy:

Troubu vyhřejeme na 170 °C. Dno formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

Z bílků a špetky soli začneme šlehat sníh. Když už je skoro tuhý, přidáme tři lžíce cukru a ušleháme pevný sníh.

Žloutky utřeme se 3 lžícemi cukru do pěny, přidáme olej a důkladně zašleháme. Přidáme kakao a opět prošleháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a krátce prošleháme. Přidáme opatrně sníh z bílků a jemně vmícháme. Těsto přelijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme na střední příčku pokrytou pečícím papírem do trouby. Pečeme cca 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá.

Dort se snažíme vyndat z formy horký co nejdříve a přemístit ho na mřížku - potom tolik nespadne. Pomůže nám v tom papír, na kterém se dort ve formě pekl.

Vychladlé pařížské šlehačky protřepeme a ušleháme s jedním ztužovačem. Bílé smetany ušleháme zvlášť s dvěma lžícemi moučkového cukru a dvěma ztužovači.

Po vychladnutí dort prořízneme a promažeme cca 1/2 pařížské šlehačky, přiklopíme a necháme vychladit chvíli v lednici. Povrch a boky dortu dozdobíme podle fantazie trezírovacím sáčkem s ozdobnou špičkou druhou polovinou pařížské šlehačky a bílou šlehačkou.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte