úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čirokový dort - bez lepku

Čirokový dort - bez lepku

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky:
Ingredience: Korpus:
6 vajíček (žloutky a bílky zvlášť)
6 polévkových lžic třtinového krupicového cukru (3 do žloutků + 3 do našlehaných bílků)
6 polévkových lžic řepkového oleje
4 polévkové lžíce čirokové polohrubé mouky
2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
1 balíček bezlepkového kypřícího prášku nebo 3 kávové lžičky vinného kamene
špetka soli do bílků

kukuřičná strouhanka a tuk na vymazání formy
pečící papír do formy a pod formu do trouby

Náplň a ozdoba:
2 smetany ke šlehání + 2 polévkové lžíce moučkového cukru
2 pařížské šlehačky
3 ztužovače šlehačky bez lepku např. Dr.Oetker
příp. strouhaná čokoláda nebo čokoládové ozdoby
Postup přípravy:

Troubu vyhřejeme na 170 °C. Dno formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

Z bílků a špetky soli začneme šlehat sníh. Když už je skoro tuhý, přidáme tři lžíce cukru a ušleháme pevný sníh.

Žloutky utřeme se 3 lžícemi cukru do pěny, přidáme olej a důkladně zašleháme. Přidáme kakao a opět prošleháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a krátce prošleháme. Přidáme opatrně sníh z bílků a jemně vmícháme. Těsto přelijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme na střední příčku pokrytou pečícím papírem do trouby. Pečeme cca 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá.

Dort se snažíme vyndat z formy horký co nejdříve a přemístit ho na mřížku - potom tolik nespadne. Pomůže nám v tom papír, na kterém se dort ve formě pekl.

Vychladlé pařížské šlehačky protřepeme a ušleháme s jedním ztužovačem. Bílé smetany ušleháme zvlášť s dvěma lžícemi moučkového cukru a dvěma ztužovači.

Po vychladnutí dort prořízneme a promažeme cca 1/2 pařížské šlehačky, přiklopíme a necháme vychladit chvíli v lednici. Povrch a boky dortu dozdobíme podle fantazie trezírovacím sáčkem s ozdobnou špičkou druhou polovinou pařížské šlehačky a bílou šlehačkou.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...