Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Arabské housky, placky, plněné bochánky – bez lepku, mléka, vajec

Arabské housky, placky, plněné bochánky – bez lepku, mléka, vajec
Náročnost
jednoduchý
Ingredience
350 ml teplé vody
150 g jemně strouhaného vařeného bramboru (varný typ B, C)
100 g jemné cizrnové mouky
100 g jemné pudrové rýžové mouky
100 g kukuřičného škrobu
100 g bramborového škrobu
1 polévková lžíce řepkového či olivového oleje
1 kávová lžička guarové moučky
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička agávového sirupu (10 g) nebo třtinového cukru
1/2 kávové lžičky xantanu
1/2 kávové lžičky vinného kamene
7 g sušeného droždí (Dr. Oetker nebo droždí s vlaštovkou)

(černucha či jiná semínka na posypání)

Postup přípravy

Mouky smícháme, přidáme strouhaný brambor, sůl, guar, xantan, vinný kámen a sušené droždí. Suroviny pořádně promísíme. Teplou vodu si odměříme a přimícháme agávový sirup. Tekutinu přidáme k moučné směsi a rukou vymícháme ve vláčné těsto.

Mísu s těstem přikryjeme, nejlépe poklopem či potravinářskou folií, a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Po vykynutí přidáme k těstu olej a rukou ho opět do těsta zapracujeme.

Z poloviny těsta můžeme mokrou rukou tvarovat housky, které necháme na plechu s pečicím papírem cca 10 minut odpočinout, potřeme vodou s troškou oleje a sypeme semínky černuchy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C (na dně s hrncem vody) asi 20 minut.

Ze zbytku těsta můžeme tvarovat placky, které pečeme na teflonové pánvi za sucha, z každé strany cca 2 minuty (výška 1 cm).

Pokud se pustíte do bochánků s náplní, je třeba si plech na muffiny vystlat papírovými košíčky. Do košíčků dát část těsta, mokrou rukou vytvořit z těsta mističku, vložit např. masovou náplň a opět z těsta vytvořit mističku, kterou směs přikryjete a těsto k sobě na bocích přitiskněte. Opět potřete vodou s olejem a posypte semínky. Pečení probíhá stejným způsobem.

Hotové pečivo necháme vychladnout na mřížce. Placky podáváme teplé jako přílohu.

Tip: Ploché housky můžete proříznout. Placky opéct na suché pánvi a podávat k jehněčímu či kuřecímu masu po arabsku. Bochánky můžete plnit zeleninovým kari či ostrou masovou směsí. Černucha dodá cizrnové oříškové příchuti trochu exotiky.

Autorka: Radka Vrzalová

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • vše v pořádku
Ověřený zákazník před 19 hodinami
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník před 6 dny
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 7 dny