Infolinka 541 212 450

Arabské housky, placky, plněné bochánky – bez lepku, mléka, vajec

INGREDIENCE

350 ml teplé vody 150 g jemně strouhaného vařeného bramboru (varný typ B, C) 100 g jemné cizrnové mouky 100 g jemné pudrové rýžové mouky 100 g kukuřičného škrobu 100 g bramborového škrobu 1 polévková lžíce řepkového či olivového oleje 1 kávová lžička guarové moučky 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička agávového sirupu (10 g) nebo třtinového cukru 1/2 kávové lžičky xantanu 1/2 kávové lžičky vinného kamene 7 g sušeného droždí (Dr. Oetker nebo droždí s vlaštovkou) (černucha či jiná semínka na posypání)



POSTUP

Mouky smícháme, přidáme strouhaný brambor, sůl, guar, xantan, vinný kámen a sušené droždí. Suroviny pořádně promísíme. Teplou vodu si odměříme a přimícháme agávový sirup. Tekutinu přidáme k moučné směsi a rukou vymícháme ve vláčné těsto.

Mísu s těstem přikryjeme, nejlépe poklopem či potravinářskou folií, a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Po vykynutí přidáme k těstu olej a rukou ho opět do těsta zapracujeme.

Z poloviny těsta můžeme mokrou rukou tvarovat housky, které necháme na plechu s pečicím papírem cca 10 minut odpočinout, potřeme vodou s troškou oleje a sypeme semínky černuchy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C (na dně s hrncem vody) asi 20 minut.

Ze zbytku těsta můžeme tvarovat placky, které pečeme na teflonové pánvi za sucha, z každé strany cca 2 minuty (výška 1 cm).

Pokud se pustíte do bochánků s náplní, je třeba si plech na muffiny vystlat papírovými košíčky. Do košíčků dát část těsta, mokrou rukou vytvořit z těsta mističku, vložit např. masovou náplň a opět z těsta vytvořit mističku, kterou směs přikryjete a těsto k sobě na bocích přitiskněte. Opět potřete vodou s olejem a posypte semínky. Pečení probíhá stejným způsobem.

Hotové pečivo necháme vychladnout na mřížce. Placky podáváme teplé jako přílohu.

Tip: Ploché housky můžete proříznout. Placky opéct na suché pánvi a podávat k jehněčímu či kuřecímu masu po arabsku. Bochánky můžete plnit zeleninovým kari či ostrou masovou směsí. Černucha dodá cizrnové oříškové příchuti trochu exotiky.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.3x
(Hodnotilo 6 lidí)

Kategorie