Infolinka 541 212 450

Bramborové langoše bez lepku, mléka i vajec

INGREDIENCE

Těsto: 300 ml teplého rostlinného mléka (nebo 150 ml mléka + 150 ml vody) 250 g Schaer Bread nebo Schaer Patisseria + 1 káv. lžička do kvásku 200 g ve slupce uvařených, oloupaných a najemno nastrouhaných brambor (varný typ B) 1 kávová lžička cukru moučka 1 kávová lžička soli 3 g sušeného droždí Dr. Oetker 500 ml slunečnicového oleje + 250 g Omega ztuženého tuku na smažení kynoucí mísa s krytem a hrnec s poklicí Na obložení: česnek utřený se solí, kečup, nasekaná slanina, strouhaný sýr (kdo smí mléko)



POSTUP

Do části teplé tekutiny (cca 150 ml) si rozmícháme lžičku cukru a lžičku mouky. Přidáme sušené droždí a promícháme vidličkou. Kvásek necháme na teplém místě přikrytý vzejít (trvá to cca 10 minut).

Strouhané brambory promícháme s moukou a solí v zadělávací míse. Přidáme zbytek teplé tekutiny a kvásek. Směs rukou několikrát promísíme, až vznikne polotuhé těsto. Mísu přikryjeme víkem nebo potravinářskou fólií a necháme v teple kynout asi 1,5 hodiny.

Po vykynutí si nasypeme na vál trochu mouky. Z těsta odebíráme pomoučenýma rukama hrudky a tvarujeme na vále v oválné placky o výšce asi 1 cm - bude jich asi šest. Přikryjeme utěrkou a necháme langoše odpočívat. V hrnci si rozpustíme tuk, přidáme olej, ohřejeme na nejvyšší stupeň - na smažení.

Snížíme stupeň vaření na sporáku o polovinu a opatrně langoše smažíme ve vrstvě tuku jako koblihy - měly by plavat. Vejdou se najednou asi dva. Smažíme po každé straně asi 2 - 3 minuty a obracíme dvěma vidličkami, aby se rovnoměrně prosmažily a nebyly uprostřed syrové.

Po usmažení necháme okapat na sítku nebo na ubrouscích.

Dochutíme podle toho co můžeme - utřeným česnekem, kečupem, slaninou nebo sýrem.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.5x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie