Těhotné ženy mohou předcházet rozvoji alergií u svých potomků. Vyvarují-li se dráždivých potravin a pobytu v nevhodném prostředí, mohou snížit riziko výskytu alergie u dítěte či její projev oddálit. Prohlásil to místopředseda České společnosti pro alergologii a klinickou imunologii Václav Špičák.
PRAHA – U nastávajících matek alergiček existuje padesátiprocentní pravděpodobnost, že rovněž její dítě bude trpět některým druhem alergie.
„Přáli bychom si, aby žena v domácím prostředí neměla kontakt se zvířaty. V bytě by měla být optimální vlhkost a dostatečné větrání,“ upřesnil profesor Špičák. Žena by podle něj neměla jíst ořechy, vejce a čokoládu, neboť obsahují dráždivé látky.
Alergické protilátky se v organismu začínají tvořit již v 17. či 18. týdnu těhotenství, upřesnil Špičák a dodal, že však v této době neexistuje vyšetření, které by odhalovalo alergie u dětí.
Ani při dodržování zásad nelze ve všech případech nežádoucí reakce u potomků vyloučit, lze je ale alespoň odsunout do pozdějšího věku. Pacienta pak mohou odborníci snadněji léčit, mnohé preparáty totiž nejsou pro malé děti vhodné.
Vznik alergií ovlivňují nesprávná strava, způsob života, životní prostředí i dědičnost. Z množství genů, které nežádoucí reakce organismu mají na svědomí, však vědci neznají dosud všechny.
V Česku trpí různými druhy alergií třetina obyvatel. V dalších evropských zemích je situace obdobná.
Zdroj: Novinky.cz, Právo