Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Příznaky, diagnóza a léčba alergie na hmyzí bodnutí

Příznaky, diagnóza a léčba alergie na hmyzí bodnutí

Alergická reakce na hmyzí jed může proběhnout pouze v místě vpichu, ale v horších případech může ovlivnit celé tělo. Těžší reakce obvykle zažívají lidé, kteří již trpí nějakou jinou alergií nebo mají zkušenosti s atopickým ekzémem.

Lokální alergická reakce

Objevuje se bolestivý rudý otok, který se může šířit i mimo místo vpichu a přetrvávat i několik dnů. Také se může přidat svědění pokožky a kopřivka.

Systémová alergická reakce – anafylaktický šok

Je mnohem nebezpečnější a zasahuje celý organismus. Svědění kůže a kopřivka se „rozlézají“ po celém těle a navíc se přidávají tyto příznaky:

  • otoky pod kůží, případně v krku
  • chrapot, sípavý dech, nemožnost se dostatečně nadechnout
  • kýchání a ocpání nosu
  • návaly horka, zrudnutí pokožky v obličeji
  • zrychlený tep, bušení srdce
  • nevolnost, bolesti břicha, zvracení, později i průjem
  • pokles krevního tlaku, mdloby až ztráta vědomí, zástava dechu

Tato těžká reakce většinou nastupuje do několika desítek minut. Může nastat i několik hodin po bodnutí, ale pokud se tak stane, vždy je to do 24 hodin.  

Bez včasné lékařské pomoci může být ohrožen život. U starších osob se srdečními problémy nebo postižením průdušek je riziko nejvyšší, naopak u dětí do cca 10 let je riziko nejnižší.

Zhruba u poloviny lidí se alergická reakce při opětovném bodnutí objeví znovu. Reakce se mohou při každém dalším bodnutí zhoršovat. Pokud máme podezření, že reakce může být již alergická, raději navštívíme lékaře! Pro první návštěvu alergologa je vhodné mít doporučení praktického lékaře.

Žádná alergická reakce

Ve většině případů však k žádné alergické reakci při bodnutí hmyzem nedochází. Po bodnutí dojde ke vzniku malého, svědivého pupenu, který většinou velmi brzy vymizí. Nejde o alergii, ale o místní reakci na hmyzí jed. Dokonce ani při obdržení více žihadel současně, kdy se objeví malátnost nebo mdloby, nemusí jít o reakci alergickou, ale o přiotrávení vpíchnutým jedem. Tyto vážné případy by už měl řešit lékař, i když ne alergolog.

Diagnóza alergie na hmyzí jed

Alergii na jed bodavého hmyzu potvrdí lékař-alergolog. Jak bude pravděpodobně vyšetření probíhat?

  • Anamnéza: Lékař si nás krátce vyzpovídá, aby zjistil výskyt alergických potíží u nás a v naší rodině – zda jsme se už s nějakou alergií léčili, naše návyky a prostředí, ve kterém žijeme. Pokud je to jen trochu možné, snažíme se určit hmyz, který nás bodnul. K tomu, aby lékař mohl stanovit, zda se jedná o alergii na hmyzí jed, potřebuje rovněž znát, kdy a kde k bodnutí došlo, kolik času uplynulo mezi bodnutím a prvními příznaky a které příznaky se vyskytly. 
  • Alergologický krevní test: Pro alergologickou diagnózu existují vzorky všech nejběžnějších hmyzích jedů. Kožní testy bývají u této alergie někdy nepřesné, mohou vyjít jako falešně pozitivní. Protilátky IgE proti hmyzímu jedu je ale možné prokázat v krvi.

Provedení vyšetření krve má smysl nejdříve šest týdnů poté, co nás hmyz bodnul. Pokud totiž bodnutí hmyzu vyvolá silnou reakci, je protilátka „spotřebována“ a její množství v krvi je zpočátku nepatrné.

Léčba alergie na hmyzí bodnutí

Léčba tohoto druhu alergie má v současné době tři pilíře:

1. Vyhýbání se alergenu – prevence alergické reakce

Po stanovení diagnózy a nalezení škodlivého alergenu je prvním úkolem vyloučení kontaktu s tímto alergenem. Jedná se především o pravidla popsaná v článku Jak se vyhnout bodavému hmyzu.

2. Protialergické léky – balíček první pomoci

Po prodělané těžké reakci na hmyzí jed předepíše lékař tento pohotovostní balíček. Pacient by ho měl nosit všude s sebou po celou dobu, kdy je aktivní bodavý hmyz, tj. od brzkého jara do podzimu.

  • adrenalin (epinefrin) v autoinjektoru (injekčním peru), který působí proti poklesu krevního tlaku, posiluje srdce a rozšiřuje průdušky: užívá se při nástupu příznaků celotělové alergické reakce, včasné podání této injekce zachraňuje život
  • antihistaminikum, které blokuje účinek histaminu (látky, která se uvolňuje z buněk při alergické reakci) a tím tlumí alergickou reakci: v akutním případě je možné spolknout jednorázově 2 tablety léku, které je vhodné pro rychlejší účinek rozkousat
  • kortikosteroid v tabletách, který potlačuje alergický zánět: doporučené množství tablet je opět lepší rozkousat a pak spolknout
  • inhalační léky, které uvolňují průdušky zúžené při astmatických záchvatech: v případě dušnosti se aplikují dva vdechy

Léky z balíčku je potřeba užívat podle instrukcí lékaře. Aplikaci adrenalinové injekce je dobré mít předem nacvičenu.

Při celkové šokové reakci je potřeba vždy vyhledat lékaře, respektive pohotovostní nemocniční ambulanci, i když se podaří příznaky utlumit za pomoci léků z balíčku – vždy hrozí riziko vzniku pozdní reakce.

3. Imunoterapie alergenovými vakcínami

Cílem je vyvolat stav tolerance nemocného organismu vůči alergenu. Vakcinace probíhá 2 až 5 let a spočívá v docházení na injekce k alergologovi. Po skončení této léčby je většina pacientů dostatečně chráněna a tolerance vůči hmyzímu bodnutí  přetrvává minimálně dalších 7 let po ukončení léčby.

První pomoc po bodnutí hmyzem

Nejjednodušší případ představuje jedno nebo pouze pár bodnutí u zdravého člověka bez výskytu alergické reakce. V takovém případě postačí přiložení ledového obkladu na postižené místo. V případě včelího bodnutí je ještě před samotným ošetřením nutno co nejrychleji vyjmout z rány žihadlo, nejlépe pinzetou nebo jej vyškrábnout nehtem nebo plastovou kartou tak, aby nedošlo k zmáčknutí jedového váčku. Pupínek je možné potřít protisvědivým gelem.

V případě bodnutí v oblasti krku, dutiny ústní, jazyka nebo jícnu existuje nebezpečí vzniku otoku a zablokování horních cest dýchacích. V rámci první pomoci je třeba v poloze vsedě postižené místo navíc chladit – na krk přiložit ledový obklad, případně vložit do úst kostku ledu. Co nejdříve je nutno si vzít nějaké antihistaminikum (Zyrtec, Zodac, Xyzal, Analergin apod.). Spousta lidí nosí tyto léky u sebe a jsou k dostání v každé lékárně i bez předpisu. Pak rychle vyhledat lékařskou pomoc.

První pomoc u osoby alergické na hmyzí bodnutí spočívá, kromě seškrábnutí žihadla a chlazení místa vpichu, v použití výše uvedeného „balíčku první pomoci“. Pokud takový balíček nemáme, nejprve zavoláme rychlou záchrannou službu. Mezitím se pokusíme sehnat nějaký protialergický lék (antihistaminikum, kortikoid). Jednu až dvě tabletky rozkousat a spolknout. To vše pokud možno bez hysterie.

Související články

Jak se vyhnout bodavému hmyzu
Tajemství bodavého hmyzu
Alergie na včelí produkty

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Sítě proti hmyzu

Související články

Jak se vyhnout bodavému hmyzu
Kde nejčastěji narazíme na včely, vosy, sršně nebo čmeláky? Jak předcházet bodnutí?
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz
Jak se vyhnout bodavému hmyzu
Tajemství bodavého hmyzu
Který hmyz je nejnebezpečnější? Jak se jednotlivé druhy chovají? 
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz
Tajemství bodavého hmyzu
Alergie na včelí produkty
Jak propolis nebo mateří kašička souvisejí s včelím bodnutím? Jak se jim vyhýbat?
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz
Alergie na včelí produkty
Při alergii na včelí bodnutí nejezte mateří kašičku
Od včel pochází několik různých alergenů. Nejznámějším a nejčastějším je včelí jed. Ale objevují se i nežádoucí reakce na...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz
Při alergii na včelí bodnutí nejezte mateří kašičku
Na hmyzí bodnutí pomůže cibule i jogurt
Těžkou alergickou reakcí nebo i otravou krve může skončit poštípání hmyzem. Rány raději vydezinfikujte a dbejte, aby si je...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz
Na hmyzí bodnutí pomůže cibule i jogurt
Alergici, pozor na burčák
Alergickou reakci na vosí jed může spustit čerstvá hroznová šťáva nebo mladé víno, tvrdí španělští lékaři, kterým se prý...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz Alergie na potraviny
Alergici, pozor na burčák
Pozor na žihadla!
Teplé dny jsou tady a s nimi přichází kromě příjemné nálady i nepříjemné záležitosti v podobě bodavého hmyzu. Jejich...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz
Pozor na žihadla!
Alergie v létě
Léto patří k nejkrásnějším obdobím v roce, užíváme si zasloužených dovolených, více času trávíme venku v přírodě.
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz Alergie na slunce Alergie na pyl
Alergie v létě

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 22 hodinami
„S obchodem mám již dobré předchozí zkušenosti.“
Ověřený zákazník před 22 hodinami
  • 1A
Ověřený zákazník před 5 dny