Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Restaurace pro alergiky? Nadlidský úkol

Musíte dodržovat bezlepkovou, bezmléčnou nebo bezvaječnou dietu a zkoušíte se občas najíst v restauraci? Není to legrace, že?

Alergiku, zahyneš při žranici

Většina restaurací se na nás nedobrovolné dietáře dívá jako na nějaké exoty, kteří otravují módou zvanou alergie. Přitom i restaurace může mít problémy, když zákazníkovi uvaří z nějaké pro něj zakázané suroviny. Ne všechno se dá z jídla snadno odpreparovat a i troška alergenu může způsobit vážnou reakci. Zákazník pozvrací celý stůl, a když si pro něj přijede záchranka, možná i zapomene zaplatit. Samozřejmě se už nikdy nevrátí a všem svým známým řekne, že se ho v téhle hospodě pokusili otrávit.

Ty chytřejší restaurace uvádějí ve svém jídelníčku alespoň větu typu „Trpíte-li alergií na nějakou potravinu, prosím oznamte nám to, pokusíme se vám vyjít vstříc“. Je to první signál dobré vůle.

Ještě chytřejší restaurace jídla ve své nabídce popisují a označují. Zákazník se může dozvědět buďto skladbu základních surovin, nebo údaje typu „bez lepku“ či „bez mléka“, nebo obojí současně. Ale takové restaurace byste spočítali na prstech tlapek lenochoda tříprstého.

Chtít neznamená umět

Na internetu najdete spoustu restaurací, které o sobě tvrdí, že nabízejí například jídla bez lepku. Na portálu Lunchtime.cz jsou takových možná stovky. Je však velký rozdíl mezi ochotou a praxí. Vařit bez lepku vyžaduje nadstandardní znalosti personálu takové restaurace.

Nejde jen o to uválet knedlík z bezlepkové mouky. Ale musíte do něj dát droždí bez pšeničné mouky. Nemůžete ho válet na prkně, na kterém jste předtím váleli knedlík lepkový. Musíte ho vařit v čisté vodě a ani nůž nesmí být kontaminován lepkem, jinak všechno předchozí úsilí nemá smysl.

Profesionálů, kteří jsou schopni vařit pro alergiky, „bezlaktózáky“ nebo celiaky, opravdu není mnoho. Jednak spousta kuchařů vůbec není vyučena v oboru, jednak studium na hotelových školách se jistě nezaměřuje na vaření pro dietáře. Jedinou cestou k vaření pro tyto skupiny lidí je vlastní profesionální zájem, nebo ještě lépe osobní zkušenost s nějakým tím dietním omezením.

„Já nevím, co v tom je, jsem tady nová“

A v kuchyni problém nekončí. I obsluha v restauraci musí být informována, které jídlo pochází z jakých surovin. A my zákazníci musíme trvat na informacích, které jsou pro nás zdravotně důležité. „Ano, skočte se prosím zeptat kuchaře, musím si být jistý.“

Kdy se to změní k lepšímu? Je to stejné jako s bankami nebo telekomunikačními operátory. Pokud si zákazník nechá všechno líbit a nebude své restauraci poskytovat zpětnou vazbu, vývoj bude velmi plíživý. Restaurace nemají důvod měnit zažité myšlení, když necítí jasnou poptávku od lidí. Rozhovor typu „Bylo vše v pořádku?“ – „Ano, děkuji.“ není skutečná zpětná vazba. Vůle komunikovat musí být na obou stranách.

Když se sečtou všichni ti zdravotní dietáři v populaci, není jich zase tak málo. Může jít klidně o 20, 30 procent. Vážení restauratéři, opravdu o tyto zákazníky stojíte?

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
Připravili jsme pro vás 7 důležitých argumentů, proč by mohla být čistička vzduchu prospěšná právě pro vás.
Astma
7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Atopický ekzém, je poměrně časté chronické kožní onemocnění, které postihuje dospělé i děti. Trpí jím až 20 % populace...
Alergie na lepek (mouku) Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Odkvetením travin pylová sezona nekončí. V srpnu a září jsou hlavními alergeny pelyněk a ambrozie. Jsou to plevelné byliny...
Alergie na pyl
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Alergenové vakcíny
„Dobrý den, pane doktore, mám alergickou rýmu a astma. Několik let chodím na alergologii a při poslední kontrole mi naše...
Alergenové vakcíny
Alergeny v domácnosti
Úprava domácího prostředí alergika patří vedle pravidelné spolupráce s ošetřujícím lékařem, k významným možnostem zlepšení...
Alergeny v domácnosti
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Nežádoucí reakce po konzumaci potravin jsou zcela běžný jev. A potravinová alergie přitom nemusí být jediným vysvětlením...
Alergie na potraviny
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Alergici, pozor na burčák
Alergickou reakci na vosí jed může spustit čerstvá hroznová šťáva nebo mladé víno, tvrdí španělští lékaři, kterým se prý...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz Alergie na potraviny
Alergici, pozor na burčák
Alergická rýma
Alergická rýma je definována jako alergický zánět nosní sliznice. Projevuje se kýcháním, svěděním, hypersekrecí a ucpáním...
Alergická rýma

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Rychlé dodání, kulantní jednání (mnou původně objednaný nesprávný rozměr obchod promptně vyřídil).“
Ověřený zákazník před 6 dny
„O.K. doporučuji.“
  • Kvalitní zboží.
  • Rychlé dodání.
Ověřený zákazník před 9 dny
„Nemám co vytknout vše proběhlo na jedničku 1* spokojenost.“
Ověřený zákazník před 16 dny